Samopouzdanje – vještina koju možete postići

Kada radim s klijentima na njihovom osobnom razvoju, na njihovim snagama i slabostima, većina ih pod slabosti navede manjak samopouzdanja i kažu kako bi željeli biti samopouzdaniji. Dobra vijest je da je to moguće. Ali (uvijek postoji taj – ali), nije dovoljno da samo jednom nešto pročitate o tome ili napravite jednu vježbu. Samopouzdanje se ne stječe preko noći niti u jednom danu. Jačanje samopouzdanja je proces koji traje i spada u cjeloživotno učenje i razvoj. Dakle, cijeli život trebamo raditi na sebi kako bi iz dana u dan postajali sve bolji, a samim time i samopouzdaniji.

Neki žele unaprijediti samopouzdanje u privatnom životu, neki na poslu. Možda vam treba samo malo više samopouzdanja u različitim situacijama, kao što je držanje prezentacije, suprotstavljanje kolegi na poslu…možda želite pozvati nekoga na kavu ili ostaviti dobar dojam na intervjuu za posao.

I ja sam na početku karijere bila nesigurna u sebe, mučili su me razni strahovi: od toga kako ću održati prezentaciju na konferenciji?,  što ako me na treningu polaznici pitaju nešto što ne znam? ili što ako se zblesiram u emisiji uživo? Od tada sam se uvježbala toliko da danas u svim tim aktivnostima uživam i osjećam se sjajno. Primjenjivala sam neke tehnike i metode za razvijanje samopouzdanja i uspjela sam se izgraditi do te mjere da danas za sebe mogu reći da sam samopouzdana. Ako sam mogla ja, možete i vi.

Krećemo od procjene sadašnje razine samopouzdanja u svih 7 životnih područja. Proučite svako područje posebno i uz svako staviti ocjenu od 1 do 10, gdje 1 predstavlja najnižu razinu, a 10 najvišu.

1. Vaš fizički život – zdravlje, fizička kondicija, prehrana, imate li energije, jeste li zadovoljni svojim izgledom i sl.
2. Vaš intimni život – odnosi s partnerom, bračnim partnerom ili osobom koja vam puno znači
3. Vaš obiteljski život – odnosi s roditeljima, braćom, sestrama, djecom, članovima bliže i šire obitelji
4. Vaš društveni život – imate li dovoljno samopouzdanja za upoznavanje novih ljudi i sklapanju novih prijateljstava?
5. Vaš profesionalni život – koliko ste samopouzdani na poslu? Omogućava li vam posao da izrastete u osobu koja želite postati?
6. Vaš financijski život – koliko dobro baratate s novcem? Jeste li u stanju platiti sve račune i staviti nešto sa strane? Kada pomislite na novac, kakve osjećaje budi u vama? Pozitivne ili negativne?
7. Vaš osjećaj svrhe – imate li osjećaj svrhovitosti i smisla u životu? Koja je vaša životna vizija? Prepuštate li se životu da vas on vodi? Na koji način doprinosite svijetu u kojem živite?

Imate li još neko područje u životu koje vam je važno, slobodno ga dodajte i stavite pokraj njega ocjenu od 1 do 10. Nakon što ste ocijenili svako područje, zasebno razmislite zbog čega ste si dali upravo takvu ocjenu?

I za kraj, za svako područje postavite ova tri pitanja:

1. Što se dobro događa?
2. Što je loše, a moglo bi se promijeniti?
3. Što biste novo željeli unijeti u život?

Inga lalić

Poslovne priče

Uživam u svom poslu i u radu s ljudima. Moj životni moto je “mogu sve što poželim” i taj stav prenosim i na svoje klijente. Nemoguće postaje moguće samo ako imate cilj i vjerujete u njega.

WordPress Ads