Budući da sadrži prirodni šećer, uvriježeno je mišljenje da voće nije preporučljivo za one koji imaju predijabetes ili dijabetes. No, među poželjnim antidijabetičkim voćem posebno se ističe ono bobičasto, koje se s razlogom naziva superhranom.
Dobro izbalansirana dijeta pomoći će vam održati zdrave razine šećera i opskrbiti organizam potrebnim nutrijentima te spriječiti druga oboljenja koja se često nadovezuju na dijabetes.
Bobice poput borovnica, kupina i malina spadaju među nutritivno najbogatije voće i njihovom redovitom konzumacijom, među ostalim, možete održavati zdrave razine glukoze u krvi.
Više od 330 znanstvenih članaka otkrilo je da ovo voće pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2, kao i u ublažavanju simptoma i komplikacija koje ta bolest izaziva.
Prednost ovog voća je i u tome što ga možete konzumirati cijele godine, čak i izvan sezone, jer, osim u svježem obliku, bobice možete jesti i sušene ili pak zamrznute. No, važno je izbjegavati prerađeno voće kojem je dodan šećer.
Neovisno o tome imate li predijabetes ili dijabetes, bitno je držati se zdravog jelovnika, koji uključuje i raznovrsno bobičasto voće.
Obilje vlakana i niski glikemijski indeks
Bobičasto voće je idealno za dijabetičare – premda je slatko i ukusno, ima niski glikemijski indeks, što znači da ne dovodi do naglih skokova razina šećera u krvi. Ovo je voće, među ostalim, bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, moćnim tvarima koje čuvaju stanice od oksidativnih oštećenja, a samim time i mnogih oboljenja.
Borovnice spadaju među najbolje bobičasto voće za osobe oboljele od dijabetesa tipa 2. Zahvaljujući obilju vlakana, ne dovode do naglog porasta šećera u krvi. Sličan pozitivan učinak imaju, primjerice, i jagode, koje su također bogate vlaknima. ,
Dobrobiti bobičastog voća
Pomaže u prevenciji hiperglikemije i hiperlipidemije
Bobičasto voće odlično je prirodno sredstvo prevencije i ublažavanja hiperglikemije, stanja povišenih razina glukoze u krvi, kao i hiperlipidemije, poremećaja koji se manifestira visokim razinama lipida u krvi.
Voće poput jagoda, kupina, brusnica, goji, acai te borovnica sadrži visoke razine antocijanina, biljnih pigmenata koji pomažu pravilnoj apsorpciji glukoze te sprječavaju nakupljanje viška kilograma i upalne procese u organizmu.
Pridonosi zdravoj crijevnoj mikroflori
Vlakna kojima bobičasto voće obiluje doprinose zdravoj mikroflori te usporavaju apsorpciju glukoze u krvotok, što pomaže ublažavanju simptoma dijabetesa.
Vlakna također povećavaju osjećaj sitosti i samim time sprečavaju žudnju za hranom i prejedanje, koje je inače i okidač za nagle skokove glukoze u krvi.
Poboljšava inzulinsku osjetljivost
Osim što pomaže u snižavanju razina glukoze, bobičasto voće povećava inzulinsku osjetljivost. Konzumacijom ovog voća mogu se sniziti razine glukoze i inzulina u krvi poslije obroka, što je posebno važno za oboljele od dijabetesa.
Prednost ovog voća je u tome što sadrži fruktozu, prirodni šećer kojemu za metabolizam nije potreban inzulin. To znači da osobe koje boluju od dijabetesa ovo voće jako dobro toleriraju te mogu pojesti i po dvije porcije svaki dan.