Divlje borovnice su nepresušan izvor zdravlja

Uvjeravaju nas da je najbolja superhrana skrivena negdje u tropskim divljinama. Često imamo prilike čitati o istraživačima koji pretražuju džunglu u potrazi za čarobnim korijenjem i bobičastim voćem, a na koncu se to egzotično suho voće prodaje na policama naših dućana u pakiranjima s deklaracijom na kojoj je označeno kao superhrana.

I dok kišne šume kriju hranu sa snažnim ljekovitim djelovanjem, to ipak nije mjesto gdje će znanstvenici otkriti najdragocjeniju hranu koja nas može spasiti. Najmoćnija hrana svijeta skriva se u niskim, trnovitim grmovima na ravnicama. Riječ je o divljim borovnicama.

Hranjiva vrijednost divljih borovnica

Nemojte miješati divlje borovnice s njihovim većim, kultiviranim rođacima koji, iako dobri za vaše zdravlje, ne nude ni djelić onoga što vam mogu dati divlje borovnice. Razlika između kultiviranih i divljih borovnica jednaka je razlici između npr. lososa iz uzgoja i divljeg lososa. Kad u život uvedete kultivirane borovnice, to je kao da pijete iz papirnate čaše, dok ćete konzumirajući divlje borovnice imati osjećaj imati osjećaj kao da pijete iz zlatnog vrča. Razlika je neupitna.

Antocijanini u divljim borovnicama štite mrežnicu oka od oksidativnog stresa i negativnog utjecaja sunčevog zračenja.

Divlje su se borovnice prilagodile svim klimatskim uvjetima tijekom godina i godina postojanja. Njihova urođena inteligencija spriječila ih je da prihvate monokulturu. Umjesto toga, one se razvijaju u više od 100 različitih sojeva koji nalikuju jedan na drugi, ali koji imaju različite genetske strukture. Zbog toga ova biljka nikada neće biti istrijebljena. Ova će se biljka čak i nakon najvećih požara izdignuti u još snažniji grm, upravo zbog svoje prilagodbe i nalazi se na vrhu popisa adaptogenih biljaka.

Brusnica – najljekovitija namirnica svijeta

Stručnjaci za prehranu posebno cijene ovu biljku zbog velikog udjela antioksidansa u njoj. Povrh toga, ti maleni dragulji sadrže mnoštvo neotkrivenih kvaliteta. Bogate su polifenolima, antocijaninima, antocijanidinima, dimetil-rezveratrolom te nepoznatim kofaktorom adaptogenih aminokiselina.

Anthony William proučavao je hranjivu vrijednost borovnica i zaključio da kada jedete ove bobice, njihova prirođena inteligencija iščitava vaše tijelo, pretražuje bolesti od kojih biste mogli oboljeti, razmatra razine stresa i otrova te smišlja najbolji način kako da vas iscijeli – to je jedina hrana koja to čini.

Redovito konzumiranje borovnica povoljno utječe na krvni tlak muškaraca i žena.

Dobrobiti divljih borovnica

Divlje borovnice su među namirnicama koje najsnažnije čiste organizam od otrovnih teških metala. Također, namoćnija su hrana za mozak, najsnažniji probiotik koji postoji te zvijezda kad je riječ o obnavljanju funkcije jetre. U suštini, ovo voće pruža pozitivan učinak na svaki dio tijela, i to snažnije od bilo koje druge hrane. To je hrana koju želite u svom životu kad proživljavate nezamislivo i kad vam je potrebna pomoć da se ponovno uzdignete. Ova je hrana također dobra za svakoga kome treba snaga na tjelesnoj razini ili tko se bavi sportom.

Zdravstvena stanja

Uvrstite divlje borovnice u prehranu patite li od bilo kojeg zdravstvenog problema, posebice ako je riječ o raku ili ako je taj problem povezan s mozgom ili živcima.

Simptomi

Svakako se preporuča konzumacija borovnica u slučaju da patite od bilo kakvog emocionalnog, tjelesnog ili duhovnog simptoma.

Aloe vera – dar prirode snažne ljekovitosti i široke primjene 

Emocionalna podrška

Divlje nam borovnice mogu ponuditi veće nadahnuće nego najbolji motivacijski govornici jer na nas djeluju na emocionalnoj razini. One jačaju sam materijal od kojeg smo sazdani, tako da umanjimo ili u potpunosti uklonimo osjetljivost na kaznu, odbacivanje, prijekore, poniženje, devastaciju i degradaciju. Ako se borite s osjećajem da ste izloženi kritici ili nepoštovanju, da vas je netko iskoristio ili zanemario, divlje su borovnice iscjeljujuća hrana za vas.

Od listova divljih borovnica priprema se čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, te šećerne bolesti.

Duhovna poruka

U životu svakog čovjeka postoji nešto što ga je u nekom trenutku razorilo – bolest, toksična veza ili tragičan događaj. Nešto što vas je bacilo na koljena i u potpunosti uništilo osjećaj pripadanja sebi samome. Divlje borovnice pomoći će vam u takvim situacijama. Naime, još su američki Indijanci primijetili da su, kad dođe do požara u divljini, jedine biljke koje ponovno izrastaju upravo divlje borovnice. Vratile bi se u život snažnije i zdravije nego ikad prije. To je izvor snage divljih borovnica: ne samo da su u stanju ustati iz pepela, nego taj pepeo koriste za vlastiti probitak.

Čak ni smrznute borovnice ne gube svoje prehrambene vrijednosti, kao što je to slučaj s nekim drugim voćem ili povrćem. Njihove se hranjive vrijednosti na taj na još više povećavaju. Izazov preživljavanja procesa smrzavanja tjera ovo voće da bude još bolje i upravo zahvaljujući tomu ono daje veliku prehrambenu moć i biodostupnost.

Savjeti

– Često je najlakše mjesto na kojem možete pronaći divlje borovnice onaj dio sa smrznutom hranom u supermarketu. Budući da smrzavanjem one postaju još zdravije, a kako biste u njima još više uživali, izmiksajte ih i pripremite neki ledeni desert. Izmiksane sa smrznutim bananama daju nevjerojatno ukusan i hranjiv sladoled. Ili ih jednostavno otopite i uživajte u njima grickajući ih samostalno.

– Ako ste u blizini nekoga tko se suočava s nekom bolešću, kao znak dobre volje toj osobi ponudite divlje borovnice.

– Kad kupujete svježe borovnice, odaberite bobice koje imaju živu i ujednačenu boju.

– Nemojte ih prati odmah, već tek neposredno prije konzumiranja. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana.

RECEPT

Sirova pita od divljih borovnica

Sočna zahvaljujući divljim borovnicama koje pucaju u vašim ustima i kori od slatkih indijskih oraščića, ova je pita jednostavna i savršena. Treba vam nekoliko minuta da je pripremite, i jednako toliko da je pojedete.

Sastojci:

1/2 šalice indijskih oraščića

1/3 šalice nezaslađenih kokosovih mrvica

4 šalice otkoštenih datulja

60g smrznutih divljih borovnica, otopljenih

1 mango, narezan na kockice

Priprema:

Za koru:

U blenderu miksajte indijske oraščiće, kokos i 3 šalice datulja, dok se sastojci potpuno ne povežu. Koru pritisnite na dno plitice za pitu promjera 23 cm. Prekrijte i stavite u hladnjak.

Za nadjev:

U blenderu miksajte polovicu količine divljih borovnica, preostalu šalicu datulja i mango dok ne dobijete glatku kremu. Umiješajte rukom preostalu polovicu divljih borovnica. Nadjev ulijte u koru od pite i ostavite da stoji u hladnjaku najmanje 40 minuta. Pitu poslužite hladnu.

Uživajte u njoj kao u desertu, za doručak ili u bilo koje doba dana kada osjetite potrebu za njom.

Jeste li čuli za vitamin P i njegova ljekovita svojstva? 

Banana: dostupna, zdrava i višestruko korisna 

Kokosovo ulje i 100 njegovih dobrobiti

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads