Kao jedan od najvećih gastro hitova prošlogodišnje karantene istaknuo se banana bread. Nije bilo osobe koja tada kod kuće nije radila popularni kruh od banane.
Banana bread počinje se u američkim kuharicama spominjati sada već davnih 1930-ih. Približno u isto vrijeme kada se popularizirala upotreba sode bikarbone i praška za pecivo. Zbog brzine kojom ga možete složiti i činjenice da je odlična namjena za prezrele banane, postao je omiljen kao desert ili doručak.
Često se u njega ubacuju orašasti plodovi, razno voće (maline, borovnice, ribana jabuka), mrkva, čokolada… Krem sir može biti jedan od njegovih slojeva, a može se i mazati na narezane kriške. Mogućnosti su zaista brojne. Danas svoj recept za banana bread donosi gastro bloger Hungry Mile.
Banana bread
Sastojci:
- 200 g brašna
- 60 g sitnih zobenih pahuljica
- 1 žličica cimeta
- 1 burbon vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 100 g šećera
- 3 zrele banane
- 2 jaja
- 70 g ulja po želji
- 150 g grčkog/tekućeg jogurta
Priprema:
Uključite pećnicu da se zagrije na 170°C.
Kalup za kruh obložite papirom za pečenje.
U posudu stavite očišćene zrele banane i zdrobite ih u pire. Dodajte im jaja pa sve umutite pjenjačom. Zatim dolijte ulje i jogurt, te dobro izmiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, šećer, cimet i vaniliju. Pomiješajte suhe sastojke sa smjesom s bananama. Smjesu rasporedite u pripremljeni kalup.
Vrijeme pečenja je oko 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li biskvit dovoljno pečen.
Recept: Mile Butorac (Hungry Mile) s bloga Jedi do Mile volje. Još odličnih recepata pronađite na njegovom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Mile Butorac