Ovaj smoothie preporučujem svima koji imaju crijevnih problema, oštećena ili propusna crijeva (leaky gut sindrom) kao i želučane probleme (gastritis, refluks i sl.), a ujedno se bore sa poremećajima rada štitne žlijezde. Predstavlja prilagođenu varijantu smoothija za oporavak crijeva iz knjige Alejandra Jungera „Zdrava prehrana“.
Birani su sastojci koji podižu imunološki sustav i obiluju mikromineralima jačaju crijevni probiom i zatvaraju propusna crijeva. Ukoliko netko ima i druge bolesti, sastojke prilagođava prema njima. Također, ako ste na LCHF prehrani, nećete forsirati slatke stvari, ako imate dijabetes, nećete pretjerivati s voćem i medom, itd… Duže uzimanje nakon nekoliko mjeseci podiže željezo i feritin, D vitamin i cink te B vitamine.
Oporavak crijevne flore
Svi sastojci smoothija izabrani su sa svrhom oporavka crijevne flore (bakterijskog mikrobioma crijeva) koja presudno definira rad našeg imunološkog i endokrinog sustava te se ne može očekivati da se stanje narušenog zdravlja poboljša nakon par uzimanja smoothija. Međutim, redovita konzumacija istog pozitivno i brzo djeluje na problem gastritisa i refluksa kiseline te usporene probave i opstipacije (već nakon 4-5 dana problemi se smanjuju i nestaju).
Uz bezglutensku i lchf prehranu smuti se pokazao dugoročno i kao vrlo dobro sredstvo za održavanje normalnog krvnog pritiska i šećera u krvi (moje lično iskustvo). Međutim, smuti ima i drugih efekata, moj gojazni prijatelj je uspio smršati više od 17 kilograma spremajući ovaj smuti (4-5dl) i pijuckajući ga pomalo od jutra do kasno popodne (tada je imao lagani ručak i ujedno večeru) u periodu od pola godine, problem ozbiljne opstipacije riješio je ovim nakon 7-8 dana. Problem visokog pritiska takodje je uspio riješiti za par mjeseci, mada je ovo prilično drastična dijeta koju ne preporučujem.
Redovita konzumacija ovog napitka pozitivno i brzo djeluje na problem gastritisa i refluksa kiseline te usporene probave i opstipacije
JUTARNJI SMOOTHIE
Sastojci
Za sastojke težite da budu poznati i snažni prebiotici + probiotici (od probiotika imate najčešće: kefir, kiseli kupus ili rasol). Naravno, ne mogu se i ne moraju imati svi sastojci svako jutro već se prema prilikama i mogućnostima pokušava imati što više preporučenih.
Evo pregleda mogućih sastojaka koje ja koristim (naravno ne sve odjednom i ne svaki dan, mada nekad bude i više od dvadeset sastojaka u frapeu).
Orašasti plodovi:
3-4 badema, 2-3 brazilska oraha (ne više zbog selena), 1-2 oraha, 1-2 lješnjaka, 2-3 indijska oraha, 2-3 pistacija, rogačevo brašno…
Sjemenke:
sjemenke bundeve, suncokreta, chia, mljevenog lana, mljevenog čurekota (crnog kima), sjemenke marelice, prepržene mljevene sjemenke sezama, prepržene mljevene sjemenke heljde.
Voće/povrće:
sezonsko voće, banana, jabuka, kruška, kivi, mandarina, naranča, limun; grožđice, suha šljiva, datula, marelica, ananas
od povrća komadić đumbira, mrkva, celer (ako pratite Antonya Williama, možete celer ubaciti u ovaj frape), peršin, cikla, repa, komorač, komadić kupusa ili par listova salate, bijeli luk, medvjeđi luk, paprika – može sve što imate od povrća…
Začini:
obavezno koristiti svaki put malo (da ne dominira okusom):
bibera-svježe mljevenog,
kurkume ( svježi korijen ili u prahu),
origana,
mljevenog crnog kima (čurekota),
cimeta,
klinčića.
Svih 6 začina imaju jedinstvenu osobinu da su antibiotici za patogene organizme (npr. za kandidu i heliko bakteriju te odbijaju crijevne parazite), a potiču dobru crijevnu floru. Na ovaj način praktično svakodnevno provodite i antiparazitni program koji inače, ako se provodi zasebno, zna biti baš neugodan i icsrpljujući. Ponekad dodajte i pelina te ružmarina malo u frape.
Tekući sastojci:
domaći kefir i rasol te ulja i med, čajevi, voda bez klora – (kefir naravno nije mlijeko te nema kazein i laktozu , vjerojatno ga trebaju probati i osobe alergične na laktozu, kazein i albumine).
Domaći kefir je pun probiotičkih bakterija koje brojem i raznovrsnošću nadmašuju sva probiotička sredstva koja možete dobiti u apotekama. Redovna konzumacija kefira uz konzumaciju gore navedenih prebiotičkih tvari (koje služe za hranu probioticima) u ovom smoothiju dovodi do dominacije kvalitetne crijevne flore koja potiskuje patogenu crijevnu floru i uspostavlja jak imunološki sustav, uspostavlja nepropusna crijeva te regulira hormonalnu sliku. Rasol je također rastvor probiotika.
Ulja koja koristim:
par kapi hladno prešanog ulja od stolisnika (kunice), ulje sjemenki marelice, tikve i kadulje, ulje konoplje. Žličica do dvije hladno prešanog maslinovog ulja, kokosovo ulje.
Žličica meda ili manje za one koji su na LCHF ili dijabetičari, prema njihovom osjećaju za dnevnu količinu ugljikohidrata.
Preporučujem koristiti čaj od mješavine planinskih trava (korištenjem čaja od kunice, majčine dušice i artičoke pomažete jako jetri). Ne koristite voćne čajeve.
Priprema:
U blenderu smiješati sve sastojke. Dodati 1/3 do ½ visine sastojaka kefira ili rasola, ostatak čaj ili voda bez klora. Miksati 3 minute da dobijete potpuno žitku smjesu koja se lako pije, što je jako bitno. Na taj način tekućina se ne zadržava u želucu (gdje i ne treba utjecaj kiselina i enzima na sastojke ) već se zahvaljujući građi želuca slijeva direktno u tanko crijevo gdje počinje obrada od strane probiotičke flore i apsorpcija sastojaka te se ista dovršava u debelom crijevu (gdje se i nalazi najveća količina probiotičke flore ) i gdje se konačno tekući sastojci prerađuju od strane crijevne flore i apsorbiraju.
Siguran sam da svaka kuhinja ima uvijek dovoljan broj sastojaka (bar 5-6) i jednu voćku i povrće da odmah napravite prvi ovakav smoothie. Ako ustrajete 4-5 dana u tome, zbog poboljšane probave sigurno ćete htjeti nabaviti više sastojaka i nastaviti kako biste osjetili pravu dobrobit detoksificiranog organizma, ojačane jetre i poboljšanog imunološkog sustava.
Eksperimentirajte i uživajte u novim okusima!
Mario Marić: Antitijela kod bolesti štitnjače