Želite li biti sretni, ove stvari NE radite

Kada prestanemo trčati za pogrešnim stvarima u životu, dajemo šansu dobrim stvarima da nas uhvate…. Stara je ovo mudrost, a istina je i da bismo za osjećaj sreće i životnog zadovoljstva trebali promijeniti određene postulate svog ponašanja i svojih navika. Jedan od važnijih je naučiti kako je, umjesto da radimo više ‘dobrih stvari’ da bismo promijenili svoj život, ponekad dovoljno samo eliminirati ‘loše stvari’ koje već radimo.

Nema ništa bliže istini od rečenice da “Nitko se ne može vratiti i promijeniti početak, ali svatko može danas započeti stvaranje novog završetka.”  Prije nego započnete ovaj proces transformacije, razmislite o tome kako da što prije i što potpunije promijenite neke obrasce u svojim navikama i prestanete raditi stvari koje vas sputavaju. Teško je sjetiti se svega što ne radimo kako bismo trebali odnosno svega što radimo u korist svoje štete. Ponekad su to potpuno bezazlene navike koje niti ne primjećujemo (a, trebali bismo), a ponekad tereti koje godinama vučemo sa sobom i koji nas pritišću svom snagom, iako je riječ o davno prošlim događajima koji žive još samo u našim mislima i sjećanjima. I ne daju nam naprijed.

Ovo je nekoliko prijedloga što od danas nikako NE biste trebali raditi. Znamo da ćete ga nadopuniti s još nekoliko vama važnih stvari s kojima se mučite…ali, od nekuda se mora početi. Zato, samo hrabro!

1. Nemojte zamjerati

Nemojte živjeti svoj život s mržnjom u srcu. Na kraju ćete više povrijediti sebe nego ljude koje mrzite. Opraštanje ne znači samo reći: “Ono što si učinio je ok.” Opraštanje znači: “Neću dozvoliti da ono što si napravio zauvijek naruši moju sreću. U oprostu leži odgovor. I mir. Otpustite, pronađite mir, oslobodite se! I zapamtite, oprost nije samo za druge ljude, on važi i za vas. Potrebno je oprostiti sebi, nastaviti i pokušati bolje drugi put.

2. Nemojte se opterećivati starim pogreškama

Možemo voljeti pogrešnu osobu i plakati zbog loših stvari, ali bez obzira koliko nam loše ide, jedna stvar je sigurna, pogreške nam pomažu da pronađemo pravu osobu i prave stvari za nas. Svi mi radimo pogreške, imamo svoje borbe i žalimo za nekim stvarima iz prošlosti. Ali – vi niste vaše pogreške, vi niste vaše borbe, vi ste ovdje i SADA i imate moć oblikovati svoj dan i svoju budućnost. Svaka stvar, pa i ona najmanja, koja vam se dogodila u prošlosti, pripremala vas je za trenutak koji tek treba doći. Za ovaj trenutak. Pa, neka onda zaista taj trenutak i bude sada!

3. Nemojte provoditi vrijeme s pogrešnim ljudima

Život je prekratak da biste ga provodili s nekim tko isisava sreću iz vas. Ako vas netko želi u svom životu, napravit će prostora za vas. Ne trebate se vi boriti za taj prostor. Nikada nemojte inzistirati na nekome tko neprestano zanemaruje vašu vrijednost. bez obzira bio to pogrešan ili željeni partner, prijateljica do čijeg nam je društva stalo, ali njoj baš i nismo prvi izbor i tako redom… Zapamtite onu staru istinu, da prijatelji nisu oni koji su uz vas samo kad ste u najboljem izdanju, već oni koji su uz vas kad vam je najteže. I tu se već krug sužava i čisti. I ostaje ono što treba i što vas čini sretnima.

4. Nemojte biti nešto što niste

Jedan od najvećih izazova u životu je biti svoj u svijetu koji vas pokušava napraviti poput svih ostalih. Uvijek će netko biti ljepši, pametniji, mlađi, ali oni nikada neće biti VI. Nemojte se mijenjati samo kako bi vas drugi zavoljeli. Budite svoji i kao takve voljet će vas pravi ljudi, vaši pokretači i oni koji vam u život donose radost i pozitivnu energiju. Oni koji vas iscrpljuju, procjenjuju i zanemaruju, ne spadaju u tu kategoriju. Opustite se i ne zaboravite kako je svaka osoba jedinstvena, kako svatko od nas nosi u sebi i vrline i mane i kako je najvažnije truditi se izvući iz sebe samo najbolje, ali bez glume, pretvaranja i pretjerivanja. Vi ste upravo ono što jeste i što nosite u sebi, a ne ono što bi drugi željeli, bez obzira bila to bolja ili lošija verzija vas. Unikat je samo jedan i neka bude upravo takav, jedinstven. A na vama je da taj unikat, sebe, s ponosom nosite.

5. Nemojte biti nezahvalni

Bez obzira koliko puno ili malo imali, svaki dan se probudite sa zahvalnošću. Tamo negdje, netko se očajnički bori za ono što mi uzimamo zdravo za gotovo. Umjesto da razmišljate o onome što vam nedostaje, pokušajte se sjetiti svega što imate, a što drugi nemaju, niti će ikada imati. To je ključ sreće i životnog zadovoljstva. Stremite boljem, ali nemojte postati rob ambicija i nerealnih planova. Ne iskazujete nezadovoljstvo zbog tuđih kvadrata, garderobe ili must have garderobe. Možda je u tim vašim kvadratima, ma koliko da ih je, puno više sreće, topline i ljubavi. Možda vaša garderoba ne vrišti da je skupa, ali miriši na toplinu u ranojutarnji doručak s najmilijima. Možda vaš automobil ne postiže rekordnu brzinu i odavno nije vidio auto-praonicu, ali je u njemu hrpa dječjih igračaka i ostaci slatkiša s nedavnog izleta.


U život nam dolaze stvari koje smo zaslužili i koje će nas naučiti određenim lekcijama. Ako neprestano mislite kako zaslužujete bolje i više, nikada nećete naučiti što je potrebno. I nećete rasti. Ali, za utjehu, mučite li se nekom od ovih NE preporuka, znajte da niste ni sami ni jedini. Niste sami ni ako se mučite sa svime navedenim. Svi smo pomalo (ili malo više) takvi. Ali, ono što je u cijeloj priči najbolje – imamo dovoljno prostora za promjenu i napredak. I imamo pravo na to da nam bude dobro i da se dobro osjećamo u svojoj koži. Ne zbog drugih. Zbog nas.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads