Ulošci, tamponi ili menstruacijske čašice?

Znamo li mi žene sve što trebamo znati o korištenju higijenskih potrepština tijekom menstruacije? Imamo li nekih pitanja, nedoumica, ali ne znamo koga pitati? Ili nam je neugodno o tome pričati s bilo kime?

Radeći sa ženama svih dobnih skupina doista možemo reći kako je ovo zapravo jako važna tema, s još uvijek mnoštvom nejasnoća. Osim toga, na tržištu se stalno pojavljuju novi proizvodi, drugačijeg izgleda, pakiranja, za ovakva i onakva menstruacijska krvarenja. Naše bake s time nisu bile opterećene – imale su na izbor jedan proizvod. Eventualno dva. Naše majke su već imale veći izbor. A danas? Nekoliko je polica u prodavaonicama prepuno higijenskih potrepština za korištenje tijekom menstruacije i danas ženama doista nije jednostavno odlučiti se za neki. A tek djevojkama i djevojčicama koje tek ulaze u svijet odraslih?

Zbog nedoumice i zbog činjenice kako žena tijekom života koristi oko 10.000 ovih proizvoda, važno je sistematično prokomentirati tri glavna proizvoda za žene tijekom menstruacije – uloške (točnije predloške, ali ovaj izraz u svakodnevnom životu zapravo nitko ne koristi), tampone i menstruacijske čašice. Kada se konačno odlučite za neki od ova tri proizvoda, tu muci nije kraj. Konačni odabir ovisit će o još nekim momentima, kao što su izgled pakiranja, količina, cijena, medijska propaganda, dostupnost i drugo.

Menstruacijski ulošci

Ulošci za menstruaciju najstariji su proizvod iz ove skupine i svakako najviše korišten. Pogodni su za žene koje nemaju preobilne menstruacije, za dnevnu (obično manji i tanji) i noćnu (obično veći i deblji) uporabu. Osobito su prikladni za žene koje nisu imale spolne odnose.

Preporuča se uložak promijeniti barem svakih 6-8 sati, odnosno i češće, ako to zahtijeva situacija (zbog obilnosti menstruacijskog krvarenja, odnosno aktivnosti i stila života žene). Postoje i osobito tanki i mali ulošci za svakodnevnu uporabu i izvan menstruacijskog krvarenja, što prakticira nemali broj žena. Mnoge žene kombiniraju uloške (za noć) i tampone (za dan, za putovanja, za sport, …), ali tamponi se ipak ne preporučaju ženama koje nisu imale spolne odnose.

Menstruacijski tamponi

Tamponi su se na tržištu pojavili iza uložaka. No, iz današnje perspektive, to nam ipak zvuči davno – 1930-ih godina. Osobito su popularni među vrlo aktivnima ženama, koje se bave težim fizičkim aktivnostima, sportom, koje su stalno u pokretu. Tamponi im omogućava veću slobodu pokreta. Ne preporučaju se ženama koje nisu imale spolne odnose, a nisu pogodni ni za noć.

Kao i uložaka i tampona ima različitih veličina i svojstava apsorpcije i vjerojatno će trebati neko vrijeme da žena izabere najpogodniji upravo za nju. Za razliku od uložaka, kojih ima i za svakodnevnu uporabu i izvan menstruacije, tamponi se u tom smislu ne smiju koristiti.

Uz tampone se veže i pojam toksičnog šok sindroma (engl. Toxic shock syndrome, TSS), iz 1980-ih godina. Taj se termin povezuje s tamponima s osobitim apsorpcijskim svojstvima, koji su zbog toga ubrzo povučeni s tržišta i danas ih nema u ponudi.

Menstruacijske čašice

O menstruacijskim čašicama zapravo se malo zna i piše. No, one su u uporabi otprilike isto dugo kao i tamponi. Iako nisu naišle na širu primjenu, ipak ih određeni broj žena koristi, neke se tijekom života zainteresiraju jer usput negdje čuju za njih, a one koje ih koriste vrlo su zadovoljne i toplo ih preporučaju. I menstruacijske čašice se, kao ni tamponi, ne preporučaju ženama koje nisu imale spolne odnose.

Vrste menstruacijskih čašica

Dvije su vrste ovih čašica – jedne su mekane i fleksibilne, postavljaju se kao dijafragma i za jednokratnu su uporabu. Druge su gumene ili silikonske i za višekratnu su, čak i godišnju primjenu (nakon što se očiste i čuvaju na odgovarajući način). One su koncipirane na način da sakupljaju menstruacijsku krv (za razliku od tampona i uložaka, koji menstruacijsku krv upijaju), pa ih se za oko 12 sati treba izvaditi, jednostavnim povlačenjem za „stabljiku“. Za razliku od druga dva higijenska proizvoda za menstruaciju, menstruacijske čašice mogu se koristiti i tijekom spolnog odnosa. Ali, za razliku od ostala dva higijenska proizvoda za menstruaciju, upute za postavljanje menstruacijske čašice moraju se pažljivo proučiti. Jednom kada se ovaj postupak svlada, žene koje ih koriste ne bi se odlučile ni za što drugo.

Higijena prije svega

Neovisno za koji od spomenutih proizvoda se žena odluči, važno je pridržavati se uobičajenih uputa – paziti da se prije i iza stavljanja nekog od ovih proizvoda ruke dobro operu, da se iskorišteni proizvod primjereno zapakira i odloži u za to predviđeno mjesto (NE u WC školjku). Također je potrebno imati na umu eventualne alergije na nešto, pa svakako treba pročitati sastav proizvoda na pakiranju, a ako nejasnoća ima i dalje, iza pročitanoga, konzultacije s ginekologom rješit će nedoumice.

Naravno, tijekom života žena će se ponekad odlučiti za drugi proizvod osim onoga koji uobičajeno koristi. Zašto ne? Osim toga, tako će iz prve ruke moći dati najbolje savjete svojoj kćerkici.

Autorica: prim.dr.sc. Vesna Stepanić dr.med.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads