Emocionalno prejedanje? Riješite ga se meditacijom!

Imate li problem zvan emocionalno prejedanje, hrana je za vas izgubila svoju osnovnu ulogu. Ona više nije tu da nahrani vaše tijelo i opskrbi ga važnim nutrijentima, već je samo “utjeha”, odnosno sredstvo potiskivanja neke neugodne emocije ili problema s kojim se ne želite suočiti.

No, ironija je u tome da prejedanjem zapravo nikad ne uspijevate riješiti niti jedan emocionalni problem. Naime, poslije svakog nekontroliranog unosa hrane osjećate se još lošije i usto imate grižnju savjesti. Stoga je prvi i najvažniji korak osvijestiti uzrok zašto posežete za viškom hrane, odnosno otkriti koje se emocije kriju iza te vaše žudnje.

Kada osvijestite uzrok, sljedeći korak je – meditacija.

Koje vas emocije vode do prejedanja?

1. korak

Osvijestite misli i emocije koje odbacujete

Kada osjetite nekontrolirani poriv za jelom zapitajte se: Treba li mi hrana zato što doista osjećam glad ili je u pitanju nešto drugo?

Počnite osluškivati vlastite misli i emocije kako biste otkrili što vas tjera na nekontrolirano uzimanje hrane.

Osjećate li tjeskobu, ljutnju, tugu, usamljenost…?

Emocija koja vas potiče na prejedanje upravo je ona koja za vas nosi neku važnu poruku. Osjetite je u tijelu i osluškujte što vam poručuje.

Umjesto da je potiskujete ili negirate, dajte joj prostora kako se više ne biste morali tješitikonzumacijom nezdrave hrane.

2. korak

Započnite ili završite dan meditacijom

Osobe koje imaju naviku emocionalnog prejedanja zapravo imaju negativnu predodžbu o sebi.

Stoga, kako biste se riješili prejedanja, radite na prihvaćanju emocija i stvaranju pozitivne slike o samima sebi.

U tome će vam pomoći meditacija, koju možete prakticirati ujutro kada ustanete ili navečer prije spavanja.

Meditirati možete i kad osjetite da vas obuzima emocija koja je vaš okidač za prejedanje.

Dobrobiti meditacije

Meditacija vam može pomoći ne samo da prevladate problem emocionalnog prejedanja nego i da pronađete unutarnji mir i zavolite sami sebe.

Umanjuje stres, umiruje tijelo i um

Uz pomoć meditacije možete uvelike smanjiti stres, koji je čest okidač za prejedanje. Studija provedena na Sveučilištu Maharishi u Iowi pokazala je da su osobe koje su tijekom četiri mjeseca redovito meditirale smanjile znatno razinu hormona stresa kortizola u organizmu. Zahvaljujući meditaciji te su se osobe lakše nosile sa stresnim situacijama.

Sjedenje u tišini pomoći će vam i da steknete kontrolu nad svojim mislima. To je važno, jer su misli često povezane upravo uz prehranu. Kada počnete s meditacijom, negativne će vas misli sigurno opsjedati još neko vrijeme. Tijelo će u početku biti nemirno jer nije naviklo na mirno sjedenje. Budite strpljivi i dajte si vremena.

Pomaže da počnete živjeti svjesno

Svaki put kad nekontrolirano jedete, vi zapravo niste svjesni onoga što se odvija u vašem umu i tijelu. Niste svjesni čak ni hrane koju jedete.

Upravo zahvaljujući meditaciji osvijestit ćete svaku svoju misao, osjećaj, reakciju i ponašanje, a onda i hranu koju konzumirate.

Meditacija će vam pomoći da postanete objektivni promatrač svojih misli i osjećaja. Shvatit ćete da vi niste ovo tijelo, nego svijest koja je iznad njega te da možete imati kontrolu nad tijelom. Meditacija će vam pomoći i da osvijestite stvarni osjećaj gladi kako biste mogli jesti samo onda kada tijelo to prirodno traži.

Pridonosi prihvaćanju i prevladavanju negativnih emocija

Tijekom dana u različitim životnim situacijama mogu vas preplaviti negativne emocije, poput tuge, bijesa, nervoze, ljutnje i sl. Tada samima sebi govorite: Nisam dobra osoba jer osjećam ljutnju i bijes u sebi. Oštro se kritizirate smatrajući kako ne biste trebali osjećati to što osjećate. Sve dok budete negirali emocije, prejedat ćete se.

Meditacija će vam pomoći da prihvatite i zavolite svoje tijelo i emocije takve kakve jesu. Shvatit ćete da nijedna emocija nije sama po sebi loša, nego je vi sami takvom činite. Meditacija će vam pomoći da se izdignete iznad emocija i da ih promatrate s razumijevanjem i ljubavlju. Kada osvijestite svoje negativne emocije i prestanete ih hraniti negativnim razmišljanjem i samosažaljenjem, one će same prirodno nestati.

VIPASSANA meditacija – izvrsna pomoć protiv prejedanja

Vipassana je meditacija usredotočene svjesnosti. Sama riječ vipassana znači uvid ili jasno viđenje stvari. Budući da popravlja raspoloženje i ublažava tjeskobu i depresiju, ova meditacija uvelike pomaže kod poremećaja u prehrani. Emocije koje ne želite prihvatiti postaju dio vaše podsvijesti te snažno utječu na vaše postupke i reakcije iako toga uopće niste svjesni. Upravo osvještavanje omogućuje da te emocije isplivaju iz podsvijesti kako biste ih mogli otpustiti.

Ova vrsta meditacije bazira se na prihvaćanju sadašnjeg trenutka, kakav god on bio, na prihvaćanju stanja i emocija kakve trenutno osjećate, bez želje da ih mijenjate.

Kako se izvodi vipassana?

Sjednite uspravne kralježnice i zatvorite oči. Prvo osvijestite disanje.

Zatim budite svjesni promatrač svega onoga što se u vama odvija.

Što god osjetite, bilo da je riječ o zvukovima, vašim mislima ili emocijama, samo promatrajte – i prihvatite.

Ništa za vas više nema ni pozitivan ni negativan predznak, ništa nije ni dobro ni loše, nego je tako kako jest.

Stoga, ništa nemojte odbacivati ili negirati.

Još nekoliko korisnih meditacija

Meditacija svjesnog disanja

Dok mirno sjedite, usredotočite se na svoje disanje i pratite ritam izmjene udaha i izdaha – to je odličan način povezivanja s tijelom i životnom energijom.

Usmjeravanje pažnje na dah pomoći će vam da umirite svoj um.

Meditacija na srčanu čakru

Dok sjedite mirno, zatvorenih očiju, stavite jedan dlan na prsni koš, odnosno na srce. Svu pažnju usmjerite samo na ritam otkucaja srca. Ako se pojave neke misli, prihvatite ih. Pojavi li se neki osjećaj, također ga osvijestite i prihvatite s ljubavlju.

Opuštanje cijelog tijela

Lezite na prostirku i, ako je potrebno, pokrijte se dekom. Zatvorite oči, pa unutrašnjim pogledom analizirajte kako se osjećate. Osvijestite i opustite svaki dio svog tijela. Usmjerite pažnju prvo na stopala – opustite ih, zatim osjetite i opustite potkoljenice te dalje svjesno opuštajte dio po dio tijela sve do tjemena. Kad tijelo bude potpuno opušteno, osjetite zahvalnost i toplinu oko srca.

Dodatni savjeti

Priuštite svom tijelu i neke druge užitke osim hrane. Primjerice toplu kupku u kojoj ćete uživati svim osjetilima, plivanje, masažu ili slušanje ugodne glazbe koja će vas relaksirati.

Dok jedete, činite to polako i svjesno žvačite hranu, uživajte u svakom zalogaju. Ako jedete svjesno, budite sigurni da ćete pojesti manje.

Napunite hladnjak i smočnicu sezonskom, zdravom hranom. U tom slučaju ćete, ako vas kojim slučajem opet uhvati napadaj gladi, pojesti nešto što će nahraniti i vaše tijelo i dušu.

Izvori korišteni u ovom članku uključuju:
http://nutritionstudies.org/
http://bingeeatingtherapy.com/

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads