Menopauza i klimakterij – sličnosti i razlike

Termini menopauza i klimakterij smatraju se sinonimima. Ipak, radi se o dva različita procesa. Menopauza se karakterizira prestankom menstruacije, a klimakterij je dugotrajni proces uzrokovan involucijom jajnika i smatra se da može trajati 10 godina prije i 10 godina poslije zadnje menstruacije.

Nedostatak estrogena

Menopauza je uvjetovana manjkom estrogena što dovodi do smanjenja vlažnosti vagine, te atrofije vagine, cervixa i uterusa, a što sve može dovesti i  do inkontinencije urina. Zbog nedostatka estrogena postoji povećan rizik za koronarnu trombozu i infarkt miokarda. Osteoporoza je također jedna od posljedica.

Menopauza je prirodni proces koji se ne može izbjeći, ali se tegobe mogu uspješno ukloniti.

Valunzi, preznojavanje, osjećaj hladnoće

U klimakteriju dolazi do vazomotornih tegoba („valunzi“, preznojavanje, osjećaj hladnoće), seksualnih tegoba (gubitak spolne želje, dispareunija, izostanak adekvatne vaginalne lubrikacije), lokomotornih tegoba (napetost i bol u leđima, ramenima, zglobovima).

Psihičke tegobe se najčešće manifestiraju naglim promjenama raspoloženja koje je bazično depresivno (potištenost, utučenost, zabrinutost, tuga, bespomoćnost, osjećaj manje vrijednosti). Ovo stanje može spontano proći ili, ako se ne liječi, može dovesti do depresije koja predstavlja patološko neraspoloženje koje se manifestira sniženjem volje i nagona, te depresivnim misaonim sadržajem. Menopauza može biti okidač depresivnim epizodama različitog intenziteta i javlja se kod 15% žena.

Stah i panika

Saznanje da je u menopauzi gotovo u svakoj ženi budi strahove, a nerijetko dovodi do panike. Ona ga poistovjećuje sa starenjem i gubitkom ženskog identiteta – gubitkom sposobnosti da daje novi život. Žena se osjeća kao da joj je oduzeto pravo užitka, pravo da voli i da izrazi svoj libido.

Velike tjelesne promjene

Također, velike su tjelesne promjene u menopauzi. Žena iznad pedesete godine ne može više sakriti svoje bore, obline, opuštene mišiće. To je napad na njezin narcizam, samopouzdanje i samodopadljivost, osobito ako je to bilo jedino „oružje“ koje je imala i s čime je rješavala probleme. Sada toga više nema. To mora shvatiti. Mora prihvatiti svoj novi izgled i svoje unutrašnje promjene. Ako u tome uspije postigla je puno jer će shvatiti da može koristiti i svoje druge vrijednosti koje je do sada zanemarivala: svoju inteligenciju, iskustvo, šarm.

Mora ići ususret promjeni, a ne boriti se protiv nje. Uspije li se osloboditi predrasuda, živjet će u skladu sa sobom. A to je ono što je i najbitnije. Unutrašnji mir donosi sreću i sklad na mnogim planovima.

Menopauza je prirodni proces koji se ne može izbjeći

Menopauza je prirodni proces koji se ne može izbjeći, ali se tegobe mogu uspješno ukloniti. Preporučuje se redovita tjelovježba, manja konzumacija crne kave i alkohola, prestanak pušenja te odmjeren unos prehrambenih namirnica.

Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) treba započeti čim tegobe započnu u trajanju od 5 do najviše 10 godina. Ako žena ne želi uzimati hormone, preporučuje se uzimati preparate bisfosfonata, aleandronata ili raloksifena. Zbog psihičkih tegoba i pojačane anksioznosti preporučuje se uzimanje anksiolitika, a zbog depresivnih tegoba antidepresive i stabilizatore raspoloženja. Osim toga preporučuje se psihoterapija.

Danas se puno žena srednjih godina uspjelo suočiti s tegobama koje donosi klimakterij i uspješno ih riješiti. Neke su to učinile uz pomoć psihologa i psihijatara. Oslobodile su se predrasuda i društvenih normi. „Uzele“ su svoje pravo na ljubav i užitak koje su dugo čekale i usmjerile pozornost na svoje unutrašnje vrijednosti. Tako obogaćene pomažu sebi, ali i drugima. Uživaju u onome što jesu. Uživaju biti ženom.

Autorica: mr. sc. Neda Esapović Greš dr. med., specijalist psihijatar

Menopauza: prehrana za žene u najboljim godinama 

Menopauza i kako je bezbolno proći  

Kriza srednjih godina kod žena

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads