Kriza srednjih godina kod žena

Nitko nije rekao da je život jednostavan. Ponekad, mi žene, proživljavamo trenutke u kojima mislimo: “Je li to doista moj život, tko sam ja i što mi se dešava?” Možda je to život, a možda tek prooživljavate žensku krizu srednjih godina.

Ako mislite da ste upali u krizu srednjih godina, ne brinite. Zapravo, ako iskoristite ovu tzv. krizu u svoju korist. Možete se motivirati da postignete ono što ste htjeli, ali niste imali priliku ili ste se tada previše prestrašili. Ili ste sada malo stariji pa mislite da je prekasno. Zapamtite, nikada nije prekasno, a vaš život ne završava sve dok to ne dopustite.

Kriza srednjih godina ili nešto drugo?

“Znate, imala sam par mentalnih i emocionalnih slomova, a nisam još napunila čak ni trideset. Dakle, vjerujte mi, to se može dogoditi bilo kome, u bilo kojoj dobi. Iako je život lijep i ima nevjerojatne trenutke, donosi i mnogo izazova,” piše Love panky.

Sada je vrijeme da učinite ono za što ste konačno shvatili da vam nedostaje u vašem životu. Vrijeme je da shvatite što se stvarno događa. Je li to kriza srednjih godina? Je li to zbog hormona? Tko zna, ali pomoći ćemo vam da shvatite, jer to se događa svima nama.

1. Kad hormoni luduju

Postoji razlika između muškaraca i žena kada je riječ o krizi srednjih godina. Žene mogu doživljavati krizu srednjih godina zbog jakog utjecaja hormonalnih promjena u tijelu, zbog predmenopauze i menopauze. Ako još niste u toj dobi, onda vam se to dešava zbog životne svakodnevice i pritisaka koji dolaze s njom.

2. Vaš mozak noću radi dvostruko

Možda ne možete spavati ili se budite po nekoliko puta tijekom noći? Možda razmišljate o stvarima koje niste učinili u životu ili o stvarima koje želite promijeniti? Ovo nije nužno loše ako koristite te misli da se stvarno promijenite i napredujete u svakom pogledu. Međutim, također biste trebali znati da se to može pripisati i promjenama povezanim s već spomenutom menopauzom.

Menopauza i kako je bezbolno proći 

Menopauza: prehrana za žene u najboljim godinama 

8 biljaka za sretniju menopauzu 

3. Osjećate se kao da ste izvan kontrole

Niste sigurni što vam se događa, osjećate se kao da ste poludjeli? Možda zaboravljate stvari koje obično ne zaboravljate, osjećate ljutnju ili jednostavno želite plakati? Ovisno o vašoj dobi, možda ćete imati promjene u tijelu dok se bližite – menopauzi. Zbog toga imate osjećaj da gubite razum.

4. Izbezumljujete se zbog svog zdravlja

Nikad niste primijetili taj madež na ramenu i sada mislite da je riječ o zloćudnoj pojavi na tijelu? Zapravo ste prilično sigurni da je tako. Razumijemo vas. Vrijeme kada niste toliko brinuli o svom zdravlju je iza vas. Ulazite u razdoblje kada više brinete i više vodite računa o sebi. Ali samo zato što ste u kasnim tridesetim ili četrdesetima, ne znači da vaš život mora stati i da se morate izolirati. Uopće!!! Budite svjesni svog zdravlja, a stavljanje sebe pod stakleno zvono znak je krize srednjih godina kod žena.

5. Ne vidite svijetlu budućnost

Postoje trenuci kada razmišljamo da nam budućnost neće biti toliko sjajna. Kada ste stariji, kada imate partnera ili djecu, osjećate da vam je život u osnovi isplaniran. To može biti zastrašujuća činjenica. Isto tako može biti naznaka da patite od nekog oblika depresije. Ali život nije statičan. Možete ga skroz promijeniti ako to želite.

6. Osjećate bol

Ovo može zvučati čudno, ali na neki način, to je kao da tugujete. Možda ne znate točno što ste izgubili, ali duboko u sebi osjećate duboku tugu. Ako osjećate gubitak, trebate razmišljati i vidjeti što je to što mislite da ste izgubili u životu. Iluzije?

7. Prekinuli ste brinuti o svom izgledu

Osjećate da više nema nade za vas. Naravno, bili ste atraktivni u 20-ima, 30-ima, ali sad ste stariji i osjećate da biste trebali odustati od trendi odjeće i odlučiti se za jednostavnu trenerku. Kada prestanete vrednovati svoj izgled, to je čvrsti znak da prolazite kroz osobnu krizu.

8. Osjećate da ste stariji

Nažalost, to je neizbježno. Svi smo stariji. Ali upravo sada vidite sve bore na licu koje su mnogo jasnije. Gledate se u ogledalu i razmišljate: „Gdje je sve to vrijeme otišlo?“ Međutim, ovo vam neće pomoći u krizi. Maknite zrcalo jer se starenje događa svima nama,. To nije nešto što možete promijeniti, već trebate prihvatiti i iskoristiti za duhovni razvoj. Starenje tijela ima svoju dublju svrhu.

9. Ne želite imati spolni odnos

Sada vam se spolni odnos čini nepotrebnim. Taj smanjeni seksualni nagon mogao bi se pripisati i hormonskim promjenama. To bi također mogao biti znak da ste blago depresivni ako se ne osjećate kao da ste u potpunosti intimni sa svojim partnerom.

10. Postali ste mentalno stari

Nekad ste bili puni duha, ali sada ostajete kod kuće, ignorirate prijatelje i nazivate se starom damom. Samo da znate, to nije točno. Ako sebi dopustite da mislite da ste stari, tada zapravo radite na tome da postanete stariji. Ako se prema sebi odnosite kao prema starijoj ženi, postat ćete starija žena.

11. Često razmišljate o smrti

Nekada niste često razmišljali o smrti. Pitate se što se događa nakon što umrete, razmišljate o tome kako ćete umrijeti. Naravno, normalno je i poželjno da ljudi razmišljaju o tim stvarima – smislu, svrsi, smrti. To itekako ima svoj razlog, a sada stiže vrijeme za vašu dušu. Vrijeme za odbacivanje strahova i ulazak u dublje i radosne dimenzije postojanja.

12 Ne osjećate nikakvo uzbuđenje

Kad ste bili mlađi, bili ste divlji. Zabavljali ste se do 06.00 sati ujutro, susretali ste nove i zabavne ljude i niste sutradan brinuli zbog posla. A sada su se stvari promijenile. Više niste ta osoba. Zapravo, mislite da ste izgubili osjećaj uzbuđenja u svom životu. Ali niste! Vi jednostavno trebate promijeniti svoje stavove o tome što je uzbudljivo.

13. Sve je u vašoj glavi

Vi stvarate krizu u glavi. Da, stariji ste, ali i svi ostali su. Doslovno, ne postoji nitko na planeti tko ne stari. Svu paniku ste sami stvorili. Vi ste osoba koja ne vidi pozitivan utjecaj starenja. Postali ste mudri, znate što vam se sviđa, znate svoja ograničenja. To dolazi samo s iskustvom.

Pripremila: Suzana Prnjak

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads