Samopomoć kod ginekoloških problema

Odgovorno posegnuti za mjerama samopomoći pozdravljamo. Štoviše, u sadašnjem trenutku globalne pandemije, preopterećenosti zdravstvenog sustava i restriktivnih mjera, ovakvo ponašanje i potičemo. Samopomoć kod ginekoloških tegoba uključuje široku lepezu postupaka, sredstava i medikamenata koje same možemo i smijemo poduzeti s ciljem rješavanja nekih ginekoloških tegoba i unapređenja ginekološkog zdravlja.

Najčešće ginekološke tegobe kod žena svih dobnih skupina su infekcije donjeg dijela genitalnog trakta. Manifestiraju se raznim i nespecifičnim simptomima. Do nekog trenutka takve blaže simptome ignoriramo, no kada oni postanu izraženiji, neugodniji, s većim reperkusijama na svakodnevno funkcioniranje, tada je postupanje ipak neizbježno.

Ono što same možemo učiniti prije dogovorenog pregleda kod ginekologa je u ljekarni ljekarniku navesti smetnje koje imamo i kupiti vaginalete ili kremu koje će nam preporučiti.


Iscjedak, svrbež, pečenje, …

Uobičajene i česte smetnje u ovom kontekstu su pojačani vaginalni iscjedak. Ponekad je karakterističnog mirisa, a uključuje svrbež i pečenje u području vanjskog spolovila, bolnost kod spolnih odnosa i slično.

Trebamo li zbog ovih simptoma hitno na ginekološki pregled? Ako ima mogućnosti – da (najčešće je to moguće u sustavu privatnog zdravstva). No, nije neophodno. Ono što same možemo napraviti prije dogovorenog pregleda je u ljekarni ljekarniku navesti smetnje koje imamo i kupiti vaginalete i kremu koje će nam preporučiti. Važno je sjetiti se i reći ako postoji alergija na neki lijek ili komponentu lijeka. Ovo je važno i u slučaju kada ljekarnik ovu informaciju zaboravi pitati. Naime, neki od lijekova za ove najčešće simptome genitalnih infekcija u slobodnoj su prodaji. Poboljšanje se obično primijeti kroz 2-3 dana. Ako smetnje ne nestanu iza provedenog liječenja, pregled ginekologa je neophodan.

Bolovi

Sljedeći po učestalosti, razlog koji žene bilo koje dobi dovodi ginekologu su bolovi u abdomenu. I u ovim situacijama je moguće u ljekarni kupiti neki lijek protiv bolova koji je u slobodnoj prodaji. Važno je sjetiti se i reći ako postoji alergija na neki lijek ili komponentu lijeka, čak i ako ljekarnik ovu informaciju zaboravi pitati. Ono što se kupuje bez liječničkog recepta i uzima u dozvoljenim dozama trebalo bi dovesti do poboljšanja već isti ili sljedeći dan. Ako se to ne desi, pregled ginekologa je obavezan. Također je potrebno reći kako analgetik koji je u slobodnoj prodaji u ljekarni i kojega se uzme u preporučenoj dozi neće pogoršati stanje ako se radi i o nekoj dijagnozi zbog koje će biti potrebna hitna operacija.

Kućna apoteka

Osim ovih lijekova koji su u slobodnoj prodaji i koji mogu biti sastavni dio tzv. kućne apoteke, samopomoć kod ginekoloških tegoba podrazumijeva i primjenu odgovarajućeg sredstva za intimnu higijenu. Tu su i odgovarajuće druge higijenske potrepštine kod menstruacije, odgovarajuća higijena prije i poslije spolnog odnosa i druga pravila odgovornog spolnog ponašanja i slično.

Drugih akutnih ginekoloških tegoba koje bi se mogle početi rješavati postupcima iz područja samopomoći zapravo i nema.

Isto tako, puno je učinkovitih narodnih lijekova kojima se na prirodan način, biljem i biljnim pripravcima, može efikasno utjecati na određene ginekološke tegobe.

Autorica: Prim.dr.sc. Vesna Stepanić spec. ginekologije, subspec. gin. onkologije

20 vrsta meda i njihova ljekovitost

Koji su simptomi i kako liječiti klamidijsku infekciju

Negativne emocije uzrok su ženskih oboljenja

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads