Kako njegovati biljke zimi

Svi mi koji volimo biljke s dolaskom zime znamo da stiže period kada trebamo na njih obratiti posebnu pažnju. Prvenstveno moramo znati da će mnoge biljke preko zime stagnirati, gubiti neke svoje listove ili jednostavno klonuti, ali to nije razlog za brigu jer je to klasični dio ciklusa. Ipak neke stvari možete napraviti kako stvari ne bi izmakle kontroli. Uz ovih pet osnovnih pravila za njegu biljaka zimi vaši će zeleni ljubimci proljeće dočekati neokrznuti.

PRIKLADNA TEMPERATURA

Idealna temperatura za sobne biljke zimi kreće se oko 15-20 stupnjeva. S obzirom na to da je sezona grijanja, često ne možemo osigurati tu temperaturu, no biljkama ipak možemo pomoći. Jako je važno da nisu na propuhu ili u blizini izvora topline, jer biljkama to može jako naštetiti. Ako imate centralno grijanje tada imate problema i sa suhim zrakom. Hoćete li odabrati ovlaživač zraka, vodu na radijatorima ili tanjurić vode pored biljaka, na vama je. Možete se poslužiti i starim trikom da sušite odjeću u prostoriji gdje su biljke, kako bi se ovlažio zrak. Ne zaboravite na prskanje biljaka, pogotovo onih tropskih kojima vlaga treba.

USKLADITE ZALIJEVANJE

Biljke zimi miruju pa im nije potrebno mnogo zalijevanja. Važno je da supstrat održavate vlažnim i pazite da ne pretjerate sa natopljavanjem kako ne bi došlo do truljenja korijena. Biljke možete navodnjavati tako da tanjurić ispod tegle napunite vodom, kada si biljka uzme dovoljno vode, ostatak prolijte. Za neke biljke zalijevanje zimi najbolje je preskočiti. To su kaktusi i razne vrste sukulenata. Neke biljke poput orhideja možete uroniti u vodu i zatim ih pustiti da se ocijede i vratiti u ukrasnu teglicu.

PRIHRANA

Mnogi botaničari savjetuju da biljke ne prihranjujete zimi, barem ne u onoj mjeri u kojoj to treba raditi u vrijeme vegetacije od proljeća do jeseni, no ipak im možete malo pomoći. Zimi je možda najbolje upotrijebiti prirodna gnojiva koja neće naštetiti biljkama. Talog od kave pomiješajte sa zemljom i zamijenite gornji sloj zemlje u teglici, tom mješavinom. Malo šećera i kvasca u vodi, biljkama će pomoći da zadrže zelenilo i smognu snagu da prezime.

PRESADITE AKO BAŠ MORATE

Zimi se biljke ne bi trebale presađivati i ako možete, pričekajte do proljeća. Međutim ako ste baš u akciji spašavanja neke biljke ili ste spasili neku kupovinom u šoping centru, presadite ju. Pazite da izaberete prikladan supstrat i odgovarajuću teglicu. Možda će biljci u početku biti šok, pa vam to pokaže odbacivanjem listova ili njihovim žutilom, ali ako ste ju pravilno smjestili vrlo brzo će se oporaviti.

BUDITE STRPLJIVI I TEMELJITI

Biljke zimi zahtijevaju malo više pažnje od vas nego inače. Budite strpljivi i ne odustajte ako uočite znakove odumiranja. Pripazite na trulo lišće koje trebate redovito uklanjati kako bi biljka imala snage za zdrave listove. Ako uočite promjene na biljkama koje mogu ukazivati na bolesti, odmaknite ih od ostalih zdravih biljaka, pokušajte detektirati bolesti i sukladno tome ih liječiti. Zima neće trajati vječno i ako ste poslušali sve ove savjete, na proljeće će vaše biljke krenuti zdravo rasti, a vi ćete biti ponosni na vašu džunglu.

Kako oporaviti biljke nakon povratka s godišnjeg odmora 

Biljke koje su najbolji čistači zraka za vaš dom

Biljke koje ne smijete držati u kući

Sobne biljke za hladne mjesece

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.