Kako oporaviti biljke nakon povratka s godišnjeg odmora

Vratili ste se s godišnjeg odmora i dočekalo vas je neugodno iznenađenje – vaše biljke više nisu u svom najboljem izdanju. Iako ste se potrudili da im ostavite najbolje moguće uvjete, nekad jednostavno naše biljke odbijaju suradnju ako nas nema u blizini. Razlozi mogu biti različiti, od presuhog zraka, premalo zalijevanja, krive pozicije u stanu do krive dohrane i nametnika koji su se okomili baš na vaše zelene cimere.

Donosimo nekoliko savjeta kako oporaviti biljke nakon godišnjeg odmora ili povratka s putovanja, ali i nekoliko mogućih uzroka kako vam se to više ne bi događalo.

UZGOJ ZAHTJEVNIH I NEZAHTJEVNIH BILJAKA

Jedan od najvećih zadataka pri uzgoju sobnog bilja je osigurati im pravilnu i potrebnu vlagu. Neke biljke su zahtjevnije od drugih i trebalo bi im tri puta tjedno provjeravati supstrat da utvrdimo imaju li dovoljno vlage. To je najlakše učiniti s drvenim štapićem kojeg gurnemo u zemlju i ako je suh – znači da biljka treba vode. Također samim pipanjem površinske zemlje možemo utvrditi je li biljka žedna.

Nikako ne zaboravite ono staro pravilo – zalijevanje je najbolje ujutro i navečer. Ako pak nemate dovoljno vremena da se potpuno posvetite nekim vrstama, razmislite o nabavi onih koje ne zahtijevaju toliko brige. Kaktusi, sanseverije, sukulenti – jednako su efektne biljke a briga o njima svedena je na minimum. Ako ste se ipak odlučili na uzgajanje malo zahtjevnijih biljaka, a nešto je pošlo po zlu, evo nekoliko savjeta kako brzinski možete reagirati i spasiti što se spasiti da.

KAKO OPORAVITI BILJKE NAKON GODIŠNJEG

Ako su listovi počeli žutiti i smeđiti znači da je biljka presušena i hitno joj treba vode. Teglicu s biljkom trebalo bi do pola staviti u kantu napunjenu vodom. Idealno bi bilo biljku tako ostaviti pola sata do sat, zatim ju izvaditi i pustiti da se ocijedi višak vode. Biljku možete staviti u kadu ili u dvorište i lagano istuširati. Nakon toga, također ostaviti da se voda iscijedi. Vaša bilja bi se trebala oporaviti kroz nekoliko sati.

PRIRODNA DOHRANA BILJAKA

Ako su listovi vaše biljke klonuli i ona izgleda beživotno znači da joj fali minerala. Njih možete vratiti tako da biljku zalijete ohlađenim čajem od koprive ili ohlađenom vodom u kojoj se kuhalo povrće. Spas za biljke nalazi se i u talogu kave. Ovaj omiljeni crni napitak oduvijek je dobro gnojivo za biljke. Talog samo posipajte po zemlji. Možete u zemlju ubaciti i zrna kave pa će ona sama polako otpuštati potrebne sastoje za dohranu vaše biljke. Ako vam vrhovi lišća počinju smeđiti, zrak je presuh i trebalo bi biljke redovito prskati ili nabaviti ovlaživač zraka. Ako pak biljci listovi otpadaju možda je doživjela preveliki temperaturni šok ili premalo/previše svjetlosti – smjestite ju na, za nju, prikladnije mjesto.

NEKIM BILJKAMA NEMA SPASA

Ako ste pak biljku previše zalili i korijen joj je počeo truliti, teško da ćete uspjeti spasiti stvar. Nekada pomaže presađivanje u novu zemlju ili dodavanje nove u već postojeću. Nekad iako su svi listovi otpali, ako je stabljika i dalje čvrsta i zelena, ima nade da će se oporaviti. Budite nježni, pažljivi i strpljivi. Ako su vašu biljku napali nametnici i primijetili ste bubice i sitnu paučinu – najbolje je otići u najbliži vrtni centar po preparate koji su specijalizirani baš za tretiranje određenih vrsta nametnika.

 

Biljke koje su najbolji čistači zraka za vaš dom

Biljke koje ne smijete držati u kući

Sobne biljke za hladne mjesece

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads