Negativne emocije kao uzrok ženskih bolesti

Prema Louise Hay, jedan od razloga zašto žene dobivaju ciste i tumore na maternici je sindrom “sve je to njegovo maslo”, dok mnoge žene s rakom dojke ne mogu reći “NE” i poštuju svaki koncept osim sebe same.

Njegovanje boli koju nam je zadao partner, vraćanje na “stari film”, iskustvo koje nas ranjava, njegovanje lažne nade, vremenom dovode do ginekoloških oboljenja kao što su promjene na grliću maternice odnosno tumori na jajnicima i maternici.

Desna strana tijela je muška, ona iz koje dajemo, a lijeva ženska – ona kojom primamo.

U situaciji kad žena voli partnera i iznenada bude napuštena, prevarena, mentalno ili fizički zlostavljana, a često sam viđala takve slučajeve, dolazi do manifestacije bolesti nakon dugo godina, jer nisu “preboljele”. Odreagirat će u blažem ili težem obliku “ginekološki”.

Dojke

Dojke su tjelesna metafora za davanje i primanje. U davna vremena simbolizirale su obilje prirode i njenu sposobnost održavanja života. Veći dio raka dojke povezan je s potrebom za davanjem sebe. Glavne emocije u pozadini kvržica u dojkama i raka dojki su povrijeđenost, tuga i nedovršeni emocionalni problemi povezani s hranjenjem i davanjem.

Osjećaj krivnje koji imamo zato što ne možemo oprostiti sebi ili drugima blokira energiju u našim grudima.  Opasnost od raka je znatno veća ako je žena tugovala za osobom koja je umrla, ako je izgubila posao ili proživjela razvod u prethodnih pet godina.

Žene s rakom dojke često su sklone samožrtvovanju. Nisu sposobne primiti podršku drugih, nisu u stanju dati oduška ljutnji ili mržnji, sklone su skrivanju ljutnje ili neprijateljstva iza fasade ljubaznosti. Često imaju neriješen neprijateljski sukob sa svojim majkama, kao i nemogućnost uspostavljanja dobre komunikacije sa ženskom djecom.

Isto tako, postoje dokazi da žene s rakom dojke koje znaju da imaju vrijednu emocionalnu podršku supruga ili neke druge osobe, imaju pojačanu imunološku reakciju. Treba znati da nije emocija ta koja uzrokuje problem. To je prvenstveno nemogućnost da se potpuno izrazimo, otpustimo emocije i reagiramo na situaciju zdravo i prilagodljivo.

Ne moramo posebno naglašavati da su sve ovo okidači i za bolesti štitnjače!

Izuzetno stresan događaj u životu ne uzrokuje rak dojke. Na rizik više utječe način na koji savladavamo problem. Težak gubitak je neizbježan i dio je životnog procesa za svakog od nas. Ono što pomaže jeste žaljenje bez zadrške, prihvaćanje situacije i predavanje nečem većem od nas samih.

Ženska strana, muška strana

Zanimljiva su i mjesta na kojima se oboljenje smješta. Desna strana je muška, ona iz koje dajemo, a lijeva ženska – ona kojom primamo.

Lijeva strana tijela predstavlja žensku umjetničku stranu, sklonu razmišljanju, intuiciji, mašti (desna polutka mozga). Desna je više analitička, racionalna, muška strana (lijeva polutka mozga). Svaka žena treba odlučiti što to za nju znači, ali, kako sam ja vidjela, većina cista na jajniku su bile na lijevoj strani, što simbolizira ranjivu ženskost.

Holistička ginekologija – ginekologija budućnosti

Ne samo holistička ginekologija, već i sve grane medicine trebaju njegovati individualni pristup pacijentu,  jer svaki organizam je jedan jedini takav, neponovljiv. Treba podjednako misliti na njegovo fizičko i duhovno zdravlje, primijeniti znanstvene doktrine i sva znanja zapadne medicine, uvijek vodeći računa o emocijama, kao i o sadašnjem trenutku svakoga od nas. Sve to treba uzeti u obzir kod postavljanja dijagnoze i davanja terapije.

Misaoni obrazac, “ZDRAVA sam, SMIRENA i SRETNA”, kao i svaki drugi, uranja u stanice i postaje dio njihovih kemijskih procesa. Tako stanice i čitavo tijelo počinju raditi po naredbi iz mozga.

VOLJA pojačava tu zapovijed, VJERA je trajno održava, a MOLITVA pokreće silu i energiju značenja.

MAŠTA sadrži u sebi cijeli svijet, potiče napredak i razvoju daje životni duh.

I veliki Tesla je rekao: “Napišite da se gospodin Tesla IGRAO. Igrao se čitavog svog života i uživao u tome.”

Navike uspješnih ljudi

Uspješni ljudi misle povoljno, nadograđuju ono što je dobro, zrače nadom i radosnim očekivanjem da će na kraju biti sve kako treba. Odgovorni su, ispunjavaju obećanja, vjeruju u sebe, ne boje se neuspjeha i nemaju osjećaj samosažaljenja. Brinu o zdravlju, izgledu i svom potomstvu. Nisu sebični, zavidni, netrpeljivi.

Čovjekoljubivi su, pomažu drugima, otvoreni su poslušati savjete i primiti pomoć. Vjeruju u ono što rade. I pored smirenog uma puni su elana, nadahnuća i lako ih je pobuditi na nove pothvate. Želje su im manje od mogućnosti, a mogućnosti veće od potreba. Uspijevaju i bogate se po mjeri svojih želja, a oni najvrijedniji ostaju trajno sretni.

Pratite “znakove pokraj puta”.

Žena prije svega treba voljeti sebe, brinuti o svojim osobnim i emocionalnim potrebama. Biti njegovana, nositi svoju ljepotu na najbolji mogući način. Zračiti ljubavlju, radošću i toplinom (ona je iskonski majka), biti čuvar obitelji, jer obitelj je temelj dobrog društva. I uvijek učiti, napredovati na način koji baš njoj odgovara.

Kako bi Ibsen rekao: “Budi to što jesi, samo budi potpuno!”

Kada je teško, a to je danas vrlo često, tražite moguće izlaze, pratite “znakove pored puta” i učinite sve što je u vašoj moći da bude bolje. I nekako, osjetit ćete i sami – sve će se ponovno pokrenuti!

Ne moramo posebno naglašavati da su sve ovo okidači i za bolesti štitnjače!

 

Autorica: dr Slavica Vasiljević, ginekolog, praktičar kineske tradicionalne medicine i akupunkturolog

Pripremila: Jasmina Stojanović

Razvod braka i kako ga preživjeti

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads