Sjemenke grožđa liječe opekotine od sunca

Koliko god bili pažljivi, dogodi se da ponekad malo više izgorimo na suncu. Što, naravno, za kožu nikako nije zdravo, ali nije se dobro ni sasvim sakrivati od sunca. Ipak, ako nam koža na leđima ili nosu pocrveni od koje zrake sunca više, spas je u hladno prešanom ulju sjemenki crnog grožđa.

Ovo ulje iznimnih svojstava dobiva se mehaničkim cijeđenjem (pod velikim pritiskom) sjemenki crnog grožđa, nusproizvoda u procesu dobivanja vina. Obiluje vitaminima i mineralima i sadrži značajne količine atioksidansa (tokotrienola). A po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanih ulja.

Hladno prešano  ulje sjemenki crnog grožđa izvrsno je kozmetičko regenerativno sredstvo.

Čuvar zdravlja

Ulje sjemenki grožđa ima značajnu biološku aktivnost. Posebno blagotvorne učinke ima na krvožilni sustav. U njemu stvara potrebnu ravnotežu dobrog i lošeg kolesterola u organizmu, odnosno podiže dobar (HDL), a snižava loš (LDL) kolesterol. Čuva zdravlje krvnih žila i povećava elastičnost vena i arterija. Osim toga, jača cjelokupan organizam i povećava sposobnost obrane od bolesti.

Ulje sjemenki crnog grožđa koristi se za njegu kože lica i tijela, a posebno dobro regenerira kožu lica oko očiju.

Iskazuje izrazito snažno antioksidativno djelovanje kojim čuva membrane stanica od štetnih tvari unesenih u organizam nezdravim navikama (npr. pušenjem) te od slobodnih radikala koji metabolizmom sami nastaju u organizmu i na taj način štiti kožu od starenja.

Kozmetička primjena

Hladno prešano  ulje sjemenki crnog grožđa izvrsno je kozmetičko regenerativno sredstvo. Može se nanositi direktno na oštećenu kožu kod opekotina od sunčanja. Ne zatvara pore i možete ga na koži ostaviti i preko noći. Koristi se za njegu kože lica i tijela, a posebno dobro regenerira kožu lica oko očiju.

Zahvaljujući finoj teksturi i sastavu masnih kiselina uspješno njeguje i hrani kožu, a pritom ne zatvara pore i ne ostavlja masni trag. Pomaže u zatezanju kože i održavanju njenog tonusa, pa  je odlično prirodno hidratantno sredstvo koje omogućava bolju kontrolu vlaženja kože.

Preporučuje se za kožu sklonu mitiserima i aknama jer značajno sprječava njihovo pojavljivanje, a proširene pore na koži čini jedva vidljivima. Reducira i pojavu strija kod trudnica jer značajno utječe na zatezanje i učvršćivanje tkiva. Odlično je za njegu svih tipova kože, a posebno za osjetljivu i dehidriranu, pa i masnu kožu.

Bazno ulje u aromaterapiji

Upotrebljava se kao bazno ulje i u aromaterapijskoj masaži. Ipak, ono po čemu je ovo ulje najpoznatije i najcjenjenije je visok sadržaj alfalipoične masne  kiseline. Alfalipoična masna kiselina izolirana je tek 1951. godine iz goveđe jetre i prvo je smatrana vitaminom. Danas se smatra idealnim antioksidansom jer ima sve njegove idealne odlike. Lako neutralizira slobodne radikale, kelira teške metale te stupa u reakciju s ostalim antioksidansima i regenerira ih. Zbog toga alfa lipoičnu kiselinu nazivaju i “antioksidansom nad antioksidansima”.

Autor: Ivo Bačlija, fitoterapeut i apiterapeut, Matičnjak sativa d.o.o.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads