Iz knjige Zdrava jetra: Namirnice za zdravlje i spas jetre

Anthony William poznat i kao Medicinski medij, autor je uspješnica Zdrava štitnjača i Hrana koja mijenja život. U svojoj knjizi Zdrava jetra donosi nam brojne savjete kako spasiti jetru i riješiti se različitih tegoba povezanih s njenim zdravljem. Provjerite neke od namirnica koje preporučuje i već danas napravite nešto za svoju jetru.

Jetra za nas obavlja doslovce na tisuće funkcija u tijelu. Među najvažnijima je to da prerađuje masnoće i štiti gušteraču, pohranjuje glukozu i glikogen, pohranjuje vitamine i minerale, razoružava i zadržava štetne tvari, skenira i filtrira krv. Usto ima i vlastiti imunosni sustav koji nas dodatno štiti. Jetra je i blisko povezana s emocionalnim zdravljem, pa zdravija jetra znači radosniji i vedriji život. Zbog svega toga vrijedi se potruditi upoznati svoju jetru i pomoći joj da bude snažna i zdrava.

 


Zdrava jetra

U knjizi Medicinski medij: Zdrava jetra naći ćete baš sve što vam je za to potrebno. Objašnjenja funkcija jetre, tegobe, problemi i simptomi koji se s njom povezuju, što su tzv. mutikaše koji opterećuju jetru te ono najvažnije – program za iscjeljenje jetre uz moćnu hranu, ljekovito bilje i dodatke prehrani. Uz obilje organski uzgojenog svježeg voća i povrća, tu je i mnoštvo superhrane koja radi za nas i našu jetru. Zato je neprocjenjivo kupovati hranu s ekološkim certifikatima. Na taj način ne unosimo u sebe pesticide, herbicide i druge zagađivače koji dodatno opterećuju jetru.  U nastavku provjerite neke od istaknutih saveznika jetre koje William navodi.

Chaga (Čaga)

Ova gljiva jača jetru te istodobno smanjuje toksičnu vrućinu u njoj kada je izložena stresu i opterećena tzv. „mutikašama“. Podupire i jača nadbubrežne žlijezde koje zauzvrat jačaju funkciju jetre, stvarajući nepovoljno okružje za viruse i bakterije. Fitokemijske supstancije sadržane u chagi detoksiciraju jetru na umjeren i uravnotežen način.


Đumbir

Ublažava grčeve u jetri i regulira njezinu vrućinu. Može zagrijati jetru i izbaciti je iz stagnacije. Ili može hladiti jako vruću jetru te je uravnotežiti, ovisno o tome što je potrebno. Iznimno je koristan za tromu jetru i za sindrom prljave krvi. Jača proizvodnju i snagu žuči te istodobno potiče proizvodnju klorovodične kiseline u želucu. Također, jetru hrani desecima fitokemijskih spojeva koje ona može koristiti za mnoge od svojih kemijskih funkcija.

Neke značajke fitokemijskih spojeva u đumbiru uklanjaju amonijak i hranu koja trune te otpad i toksine iz tankog i debelog crijeva. Na taj način omogućava prodor čistih hranjivih tvari iz crijeva u jetru. Đumbir također razmješta masne stanice u jetri, omogućavajući da se masnoće oslobode te da putem žuči i probavnoga trakta izađu iz jetre, a ponekad i putem žučnog mjehura.

Spirulina

Ova fascinantna mikroalga pruža pregršt minerala i vitamina kako bi obnovila zalihe hranjivih tvari u jetri. Pretvara ih u oblike koji su iskoristiviji u hitnim situacijama i koje je lakše dopremiti u tijelo. Zaustavlja proliferaciju virusa i bakterija u jetri, revitalizira taj organ vezivanjem na stotine toksina i otrova, smještajući ih u duboke džepiće u tkivu jetre. Jača imunosni sustav jetre te podupire više od 2000 njezinih kemijskih funkcija. Posebice podupire jetrin proces pohranjivanja glukoze i pretvorbe bjelančevina.

Prah soka ječmene trave

Za prah soka mladog ječma poznato je da donosi mnoštvo dobrobiti za tijelo. Sadržava tvari koje hrane i oporavljaju neuhranjenu jetru te istodobno podupiru proces detoksikacije naslijeđenih otrova i toksina, kao i onih kojima smo izloženi u svakodnevnom životu. To je vrsta odgovornog sredstva za detoksikaciju, s integritetom, koji iz jetre eliminira „mutikaše“ i zamjenjuje ih hranjivim tvarima.


Bobice ogrozda (Amla)

Sadrže obilje antioksidansa koji štite jetru od starih, naslijeđenih toksina, kao i od onih kojima smo svakodnevno izloženi. Bogate su vitaminom C koji hrani imunosni sustav jetre te jačaju kemijske funkcije jetre i obnavljaju zalihe glukoze.

Čičoka

Poznata pod nazivom jeruzalemska artičoka, čičoka je biljka s bogatstvom fitokemikalija koje zaustavljaju neželjeno djelovanje virusa i patogena. Jesti se može svježa, kuhana ili ukiseljena.

MSM (metilsulfonilmetan)

Oslobađa i podupire proces eliminacije masnoća iz stanica jetre. Jača svaku stanicu u jetri, čime ovaj organ čini manje ranjivim za napade bakterija i virusa koji izazivaju bolest. MSM budi stagnirajuću, usporenu jetru, smanjuje toksičnu vrućinu u jetri te nježno pročišćava toksine smještene u njezinim dubokim slojevima. Također, nježno čisti žučni mjehur od čestica otpada. Jača imunosni sustav u i oko jetre.

Korijen čička

Zasićen je nepoznatim protuupalnim spojevima. Sok svježeg korijena čička iznimno je ljekovit za jetru i pogodan za različite njezine potrebe. Poboljšava funkcije kao što su pohranjivanje glukoze, vitamina i minerala, ali i funkciju snimanja i čišćenja krvi. On čisti duboko ukorijenjene, naslijeđene toksine u jetri, kao i one kojima smo izloženi u svakodnevnom životu. Usto pomaže i prilikom eliminacije starih eritrocita koji zakrčuju jetru te podupire proces lučenja žuči. Suhi čičak također daje zaista ljekovit čaj.

Čičak je zapravo korjenasta ljekovita biljka. Raste duboko u zemlji, tako da njegove ljekovite značajke u sebi kriju moć uzemljenja. Jetra se oslanja na korijen čička, jer je on podsjeća na njezinu odgovornost odnosno zadaću – biti stijena i zaštita u tijelu.


Aloe vera

Gel prikupljen sa svježeg lista aloe vere veže se za toksični otpad u crijevima i odvodi ga do debelog crijeva tijekom procesa eliminacije. Smanjuje otrove i toksine u crijevima, kako oni ne bi završili u jetri. Također, omogućava cirkulaciju čišće krvi kroz hepatalni portalni sustav, donoseći kemijske spojeve specifične za aloe veru koji inhibiraju bakterije i određene viruse. Aloe vera raspršuje i smanjuje razinu amonijaka u crijevima, koji bi inače curio u jetru u trenutku kad hrana trune zbog nedostatne količine klorovodične kiseline i žuči.

Jabuke

Čiste i organske jabuke pružaju živu vodu kako bi se podržala sposobnost hidracije jetre, odnosno, kako bi jetra mogla pohranjivati vodu te je po potrebi vraćati natrag u krvotok kad se javi stanje dehidriranosti ili sindrom prljave krvi. Voćne kiseline u jabukama podupiru proces čišćenja jetre raspršujući toksični film koji se gomila na zidovima skladišnog prostora. Jabuke izgladnjuju bakterije, viruse, kvasce, plijesan i druge gljivice u crijevima i jetri. Iznimne su za rastvaranje žučnog kamenca.

Provjerite Williamov recept soka za spas jetre, a za još savjeta potražite knjigu Zdrava Jetra.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads