Međunarodni dan narcisa

U samom središtu Zagreba tradicionalno je obilježen Dan narcisa. Organizirali su ga Udruga Pogled iz novog kuta – life (P.I.N.K.), Europa Donna Hrvatska, Udruga SVE za NJU, Hrvatska liga protiv raka i Grad Zagreba – Gradski ured za zdravstvo.

Kao i prethodnih godina gradonačelnik Milan Bandić pridružio se ovoj javnozdravstvenoj akciji. Dani narcisa posvećeni su borbi protiv raka dojke, povećanju svijesti o toj bolesti i njezinoj pravovremenoj prevenciji. Akcija je započela obilaskom i podjelom narcisa oboljelim pacijenticama u Klinici za tumore.

U organizaciji udruge SVE za NJU u Parku Zrinjevac održana je po prvi put i Utrka za fajterice. 

Redoviti pregledi za zdravlje

U Zagrebu godišnje od ove zločudne bolesti umre oko dvjestotinjak žena. U Hrvatskoj taj broj raste do tisuću. Smatram da je to dovoljan alarm svima nama da pomognemo, rekao je gradonačelnik Bandić. Od 2004. godine Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar i Grad Zagreb provode prevenciju raka dojke. Zato pozivam sve dame da vode više računa o sebi i odlaze na redovite preglede, odnosno mamografiju i ultrazvuk dojki kako bi na vrijeme spriječile posljedice.
 
Nakon posjeta pacijenticama, gradonačelnik se pridružio i akcijama na Cvjetnom trgu i Trgu bana Jelačića. Tamo je, zajedno s Udrugama i oboljelim osobama iz javnog i političkog života, dijelilo narcise građanima. U organizaciji udruge SVE za NJU u Parku Zrinjevac održana je po prvi put i Utrka za fajterice. Na njoj je sudjelovalo oko dvjestotinjak sudionika, kako bi na simboličan način pružili podrušku oboljelim ženama. 

Nastavni zavod za javno zdravstvo i ove je godine na Trgu bana Jelačića organizirao besplatnu preventivno mobilnu mamografiju. Kako se čulo, nabavkom novog najmodernijeg uređaja obogaćena je dijagnostička oprema. Time je pacijenticama omogućena preciznija i ugodnija pretraga.


Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads