Hrvatski dan bez duhanskog dima

Hrvatski dan bez duhanskog dima se obilježava prvog dana Korizme od 2003. godine u cilju poticanja pušača na prestanak pušenja. Ovaj je dan, uz razmišljanja o odricanju, prilika da pušači razmisle i o svojoj ovisnosti o pušenju duhana, svom zdravlju i zdravlju svojih bližnjih kao i drugih osoba u okolini koje udišu duhanski dim.

Dani otvorenih vrata

Poliklinika za bolesti dišnog sustava u Prilazu baruna Filipovića 11, u povodu obilježavanja Hrvatskog dana bez duhanskog dima poziva pušače i bivše pušače, starije od 40 godina na Dane otvorenih vrata 14. i 15. veljače 2018. godine. Građani Grada Zagreba će moći obaviti besplatni preventivni pulmološki pregled od 10,00 – 17,00 sati. Pregled uključuje slijedeće pretrage: RTG snimku pluća i srca, spirometriju, mjerenje kisika u perifernoj krvi i mjerenje ugljičnog monoksida (CO) u izdahnutom zraku. Pregledi se obavljaju bez uputnice i najave.

Savjetovanje za građane

Zaklada Hrvatska kuća disanja u prostorima Zaklade, Dukljaninova 3/II,  obilježit će Hrvatski dan bez duhanskog dima Danom otvorenih vrata 14. veljače 2018. godine od 8,00 do 16,00 sati i to savjetovanjem za građane, gdje će liječnik specijalist pulmolog, medicinska sestra i psiholog biti na raspolaganju građanima za sva pitanja vezana uz respiratorne bolesti i bolesti pluća.

NEKE ČINJENICE KOJE VAM MOGU POMOĆI U ODLUCI DA PRESTANETE PUŠITI

Koja je korist za Vaše zdravlje ako prestanete pušiti?

 • U roku od 20 minuta snižava se broj otkucaja srca i krvni tlak.
 • U roku od 12 sati snižava se razina ugljikovog monoksida u krvi.
 • Za 2 do 12 tjedana se popravlja cirkulacija i plućna funkcija.
 • Nakon najkasnije 9 mjeseci se smanjuje kašalj i teškoće disanja.
 • Nakon godinu dana je rizik srčanožilne bolesti srca upola manji nego kod pušača.
 • Nakon 10 godina je rizik raka pluća oko polovice onoga kod pušača.
 • Nakon 15 godina je rizik koronarne bolesti srca jednak onome kod nepušača.

Koju korist imaju Vaši bližnji ako prestanete pušiti?

Djeca:

 • smanjuje se rizik da se preuranjeno rode i imaju malu porođajnu masu
 • manja je šanse da se dogodi spontani pobačaj
 • smanjuje se rizik sindroma iznenadne dojenačke smrti
 • manji je rizik bolesti dišnog sustava i astme
 • manji je rizik infekcije uha

Odrasle osobe:

 • smanjuje se rizik obolijevanja od koronarne bolesti srca
 • manji je rizik od iritacije nosa
 • smanjuje se rizik od raka pluća

Kako prestati pušiti?

Najbolje je donijeti odluku o prestanku pušenja, odabrati dan i jednostavno prestati.

Ne treba Vas iznenaditi ni razočarati ako se dogodi da ne uspijete iz prve prestati pušiti. Svakim pokušajem se šanse za odvikavanjem povećavaju pa stoga nemojte odustati!

Potražite podršku u procesu odvikavanja. Neka Vaša obitelj ne puši pred Vama ako ste tek prestali pušiti. Obiteljski liječnik ili čak specijalist psihijatrije Vam može pružiti i psihološku podršku i po potrebi lijekove.

Što očekivati kad prestanete pušiti?

Možete očekivati pojavu apstinencijskih smetnji koje mogu biti relativno neugodne, ali nisu naročito opasne. Možete osjetiti napetost, nervozu, teškoće koncentriranja, umor ili nesanicu, usporen rad srca, niži krvni tlak, pojačan apetit, žudnju i dr. Simptomi su najizraženiji od 24 do 48 sati po prestanku pušenja, a mogu trajati i duže, no njihov će se intenzitet smanjivati.

Jednom kad prestanete pušiti najstrože je zabranjeno eksperimentirati. I samo jedan „dim“ može Vas vratiti na početak. Nemojte se zavaravati da se može „povremeno“ ili „rekreativno“ pušiti.

Prestanite pušiti zauvijek.

Kome se obratiti za pomoć?

Pomoć možete potražiti kod liječnika obiteljske medicine koji Vas po potrebi može uputiti stručnjaku koji vam može pomoći.

Pomoć možete dobiti i u Službama za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti zavoda za javno zdravstvo (u svakoj županiji jedan zavod), i to bez uputnice.

Također možete potražiti u svojoj lokalnoj zajednici postoje li tečajevi nepušenja i/ili neki drugi oblik grupne podrške.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads