Hitna služba u službi građana 365 dana

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić s ravnateljicom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Silvijom Hunyadi-Antičević i pročelnikom Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslavom Jelečom održao je konferenciju za novinare na temu: Hitna služba u službi građana 365 dana.

Nabavka defibrilatora bit će samo još jedan korak u osiguranju zdravstvene skrbi građana.

Sigurnost građana

“Povod konferencije još je jedan nadstandard koji ćemo uz pomoć Grada Zagreba osigurati  za građane. Nabavit ćemo 55 automatskih vanjskih defibrilatora koji će biti u vozilima sanitetskog prijevoza”, istaknula je ravnateljica Hunday Antičević. Dodala je da će oni uvelike pridonijeti spašavanju života građana grada Zagreba.

Zagrebačka hitna sljedeće će godine obilježiti 110 obljetnicu postojanja. Ima ukupno 424 djelatnika, od čega je 69 timova T1 s liječnikom, tehničarem i vozačem. Ima i 10 timova T2. 41 tim sanitetskog prijevoza i  dva motorista u timu T3.  U prošloj godini imali smo preko 90 tisuća intervencija hitne pomoći. Imali smo i 130 tisuća intervencija sanitetskog prijevoza. Vrijeme dolaska na mjesto intervencije Hitne pomoći za prvi stupanj hitnosti u prosjeku iznosi 7,19 minuta. Tim T3 na motoru stigne za 5,46 minuta”, objasnila je ravnateljica.

“U potrebi da građanima omogućimo što bolju zdravstvenu skrb u ovoj važnoj zdravstvenoj djelatnosti Grad Zagreb i gradonačelnik osigurali su do sada nekoliko nadstandarda koji ostali dijelovi Hrvatske nemaju”, rekao je pročelnik Jeleč. “U prvom redu važan nadstandard je ambulanta Hitne pomoći koja rješava gotovo 80 posto slučajeva, dok samo 20 posto završava u bolnici. Također ne smijemo zaboraviti ni važnost nastavne baze koja se održava u okviru Ustanove. Njome se educiraju svi oni kojima je u opisu posla davanje prve pomoći, reanimacija i slične djelatnosti”, istaknuo je pročelnik.

“Motocikli su također jedan od modernih nadstandarda koji je prepoznat kao vrlo učinkovit u radu hitne pomoći. Veliki napor i sredstva ulažemo i u kemijski biolabaratorij koji daje značajnu razinu u dijagnostičkom smislu. Nabavka defibrilatora bit će samo još jedan korak u osiguranju zdravstvene skrbi naših građana.“ 

Nagrada Grada

“Često možemo čuti kako kažu da je Zagreb država u državi. No, to nije istina. Zagreb je istinska europska metropola koja živi svoju otvorenost i sigurnost. Stoga možemo biti primjer mnogima”, kazao je gradonačelnik Bandić. “Mi u Zagrebu uvijek nastojimo postići nadstandarde. A kada su ljudski životi u pitanju, onda nije bitna cijena. Budući da u našoj Hitnoj imamo najbolje obučene ljude koji svoj posao vole i rade s ljubavlju, Gradskoj skupštini ću predložiti da sljedeće godine povodom Dana Grada Zagreba najstarijem djelatniku ili djelatnici s najviše intervencija, uručimo Nagradu Grada”, dodao je gradonačelnik.

Osim toga, gradonačelnik je najavio da će do nove godine izaći i s novim prijedlogom Gradskoj skupštini. Njime će se, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, spojiti organizacijske cjeline u zdravstvenim institucijama grada Zagreba i formirati svojevrsni Zagrebački zdravstveni holding.

U gradu Zagrebu dojenje je zakon!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads