Uz yogu povećajte šanse za trudnoću

Već duže vrijeme pokušavate zatrudnjeti, ali ne uspijevate? Svaka žena koja prolazi kroz osjetljivi period planiranja trudnoće zna koliko to može biti stresno i emocionalno iscrpljujuće. Osobito ako to oba partnera istinski žele trudnoću, a rezultat godinama izostaje.

Postoje brojni uzroci koji kod žene mogu smanjiti šansu za trudnoću. Neki od njih su, primjerice, poznije godine, hormonski disbalans, sindrom policističnih jajnika ili pak neredovite menstruacije. Prije planiranja trudnoće bitno je izliječiti i eventualne vaginalne infekcije koje također mogu smanjiti šansu za začeće.  Otkrivamo vam kako na prirodan način, uz pomoć joge i prehrane, možete povećati šansu za trudnoću.

Činjenica je da su mnoge žene uspjele zatrudnjeti tek nakon što su otpustile želju za kontrolom, prigrlile situaciju kakva jest i naučile se relaksirati.

Yogom do bolje plodnosti

Jogijske tehnike donose brojne dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Osim toga, pomažu u nošenju sa stresom i negativnim emocijama s kojima se suočavaju mnoge žene koje planiraju zatrudnjeti. Postoje i određene jogijske asane koje vrlo povoljno utječu na ženske reproduktivne organe te snaže mišiće dna zdjelice. U takve spadaju, primjerice, inverzije, koje odlično potiču protok krvi prema maternici i jajnicima.

Joga također snaži cijelu kralježnicu, što je važno za razdoblje trudnoće te stimulira maternicu i jajnike.    Kako biste ojačali mišiće dna zdjelice i povećali šanse za trudnoću, prakticirajte neke od ovih asana


1. Baddha konasana (položaj postolara)

Sjednite na prostirku i savijte koljena. Potom spustite koljena prema podu i spojite stopala.

Dlanovima uhvatite svako stopalo i izdužite kralježnicu. Ovaj položaj izvrsno umiruje um i relaksira.

Također, nakon sjedećeg položaja, možete izvesti i ležeći – suppta baddha konasana (ostanite u položaju i dulje od 5 udaha i izdaha).


2. Setu bandhasana (položaj mosta)

Lezite i savijte koljena. S udahom podignite prvo zdjelicu, a zatim i prsni koš od poda. Prste isprepletite ispod leđa.

Možete ostati u položaju tijekom 5 udaha i izdaha spustiti se pa ponoviti nekoliko puta.

Ovaj položaj povoljno utječe na zdjelicu te poboljšava cirkulaciju.Također, zbog položaja vrata štitnjača je lagano pritisnuta, što stimulira njezin rad (ova mala žlijezda važna je za zdravu trudnoću).


3. Halasana (položaj pluga)

Lezite na prostirku, a zatim podignite noge i prebacite ih preko glave tako da vrhovima nožnih prstiju dotaknete pod. Isprepletite prste ili dlanovima pritisnite prostirku.

Ostanite u položaju tijekom 10 udaha i izdaha pa se polako vratite u ležeći položaj.

Halasana snaži maternicu i jajnike te poboljšava cirkulaciju krvi prema reproduktivnim organima.

Također, poboljšava fleksibilnost te pomaže u regulaciji menstruacijskog ciklusa.

4. Viparita karani (položaj vodopada)

Lezite na prostirku pa podignite noge i donji dio leđa. Oslonite se na laktove i dlanovima poduprite zdjelicu.

Noge u ovom položaju nisu potpuno okomite na prostirku nego su lagano spuštene prema vašem licu.

Ostanite u položaju tijekom 10-15 udaha i izdaha te svjesno opuštajte zdjelicu.

Ovaj položaj pomlađuje i revitalizira cijeli organizam. Također, poboljšava i cirkulaciju krvi prema zdjelici.


Prehrana za zdravo začeće

Želite li povećati šansu za začeće, osim prakticiranja joge i tehnika relaksacije, vrlo je bitno uvesti i zdravu prehranu.

Zdravi jelovnik baziran na satvičkoj hrani (koja umiruje um) itekako može pomoći u balansiranju hormona.

Višak kilograma također može smanjiti šansu za trudnoću. Upravo će vam zdrava i laganija prehrana pomoći da izgubite taj neželjeni višak.

Planirate li trudnoću, konzumirajte što više sezonskog voća i povrća koje obiluje vlaknima. Prehranu obogatite i kvalitetnim sojinim namirnicama, poput tempeha, tofua i miso paste, jer su bogate biljnim estrogenom.

Uvedite u meni i zdrave masnoće, poput gheeja ili pročišćenog maslaca te orašastih plodova, koji povoljno utječu na spolne hormone.

Također, po mogućnosti, i vi i partner konzumirajte bučine sjemenke, koje su bogate cinkom, mineralom koji povećava broj spermija i poboljšava njihovu pokretljivost.

Zaboravite na alkohol i cigarete. Umjesto da posegnete za cigaretom, možete, primjerice, žvakati sjemenke koromača koje će vam osvježiti dah.

Otpustite želju za kontrolom

Ako i unatoč svim poduzetim koracima ne uspijevate zatrudnjeti, ne očajavajte. Za sve postoji pravo vrijeme. Prihvatite svoju situaciju kao životni izazov. Očajavanje i zabrinutost samo dodatno pojačavaju stres, koji vam opet smanjuje šansu za trudnoću.

Naučite otpustiti kontrolu jer život je ionako nepredvidiv. Činjenica je da su mnoge žene uspjele zatrudnjeti tek nakon što su otpustile želju za kontrolom, prigrlile situaciju kakva jest i naučile se relaksirati.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads