Nemojte tražiti ljubav – budite ljubav!

U vrijeme Valentinova svi mi tražimo znakove ljubavi izvan nas samih – čokolade, čestitke, telefonski pozivi, cvijeće, pokloni i slično.

Tužna istina je da čak i ako postoji ljubav svuda oko nas, ukoliko mi sami ne volimo sebe – nećemo je primijetiti. Kada se osjećamo prazni, imamo tendenciju sisati energiju od drugih ljudi u očajničkom pokušaju da se napunimo.

Povezanost duše sa samim sobom – to je mjesto gdje započinje zdraviji odnos.

Ljubav je iznutra

Problem je u tome što ljubav koju primamo od nekog drugog ne može popuniti prazninu stvorenu od strane našeg vlastitog osjećaja nedostatka.  Ljubav je iznutra – a kozmička ironija je – da bi je primili, moramo je već imati.

Postoji vježba uz koju možete vježbati ljubav prema sebi:

  • Zatvorite oči i zamislite da gledate u svoj odraz.
  • Pogledajte duboko u svoje oči i recite sebi: “Volim te i prihvaćam te upravo onakvu kakva jesi.”
  • Promatrajte reakciju svog odraza.
  • Obratite pozornost na to kako se osjećate dok izgovarate i primate ovu poruku ljubavi.
Koja je bila vaša reakcija na ove vježbe? Jeste li se osjećali dobro? Jeste li se osjećali neugodno? Jeste li bili spremni probati?

Neki od vas će se osjećati dobro radeći ovu vježbu. Za druge to će biti nesumnjivo bolno, kao što je i meni bilo prvi put. U svakom slučaju, vaši osjećaji su blagoslov. Ako je ovo iskustvo bilo bolno, vaš dar je spoznaja da morate poraditi na vašem samopoštovanju.

Budite ljubav!

Proučavajte, vježbajte i primjenjujte tehnike za poboljšanje samopoštovanja. Dar tog neugodnog i bolnog trenutka može vas čvrsto postaviti na put vlastite životne svrhe.

Ovog Valentinova, počnite raditi vježbe pred pravim ogledalom i nastavite praksu svako jutro i večer. Pogledajte se u oči, recite sebi što vam se sviđa na vama, što volite na sebi, što poštujete i čemu se divite, a završite govoreći sebi „Volim te!“.

Nekim ljudima ovo može izgledati glupo, ali to je nevjerojatno moćna i jednostavna metoda. Mi smo toliko navikli površno se gledati u ogledalo – našu odjeću, kosu, ten, težinu i kritični smo prema onome što vidimo.

No, malo tko od nas se promatra s ljubavlju. Ponavljajte ovo svaki dan sve dok kritika ne bude zamijenjena dobrotom i ljubaznošću. Nisko samopoštovanje nije atraktivna osobina.

Naučite voljeti sebe

Kada upoznajemo nove ljude ili gradimo jače odnose s onima koje već znate, samopouzdanje vas uvijek stavlja u snažniju poziciju.

Ukoliko ne volite sebe, vaše riječi i energija će otkriti ovu istinu ljudima koje pokušavate privući i to ih zapravo može odbiti ili možete privući one koji vas žele kontrolirati i manipulirati vama. Kako budete prepoznavali svoju snagu u ogledalu, pozitivnije ćete se predstaviti drugima i privući zdravijeg partnera.

Gledajući se u ogledalo, upoznati ćete novi aspekt sebe, izvan fizičkog bića kojeg obično vidite u ogledalu. Kao što izreka kaže: “Oči su prozor duše.”

Kada razgovaramo s drugim ljudima, a ne uspostavimo kontakt očima, često mislimo da nešto nije u redu ili da nam lažu. Ne osjećamo se povezani. Međutim, rijetko ikada uspostavimo ovakvu povezanost duše sa samim sobom. To je mjesto gdje započinje zdraviji odnos.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads