Znate li pravilno čuvati orašaste plodove?

Prije sam običavala sve moje drage, zdrave orašaste plodove, sjemenke i brašna čuvati u lijepim, malim staklenim posudama na kuhinjskoj polici, na otvorenom i svijetlom mjestu. Priznajem, još uvijek mi se jako sviđa kako slatko ovo izgleda, ali nažalost, to nije mjesto kamo pripadaju. Sad kad vidim one gole, male oraščiće na policama izložene svoj toj svjetlosti i toplini, stresem se. Jadni orašidi. Jadni VI!

Orašasti plodovi i sjemenke i druge prirodne, zdrave namirnice u sebi sadrže osjetljiva ulja (mono i višestruko nezasićene masne kiseline) koja imaju tendenciju užegnuti brže nego zasićene masti ukoliko su izložena svjetlosti, zraku i toplini. Užegnuta ulja tvore slobodne radikale, a sada svi znamo da slobodni radikali štete. Mogu dovesti do upale, uzrokovati brže starenje, a također su povezani i s rakom. Dakle, izbjegavamo oštećenja slobodnih radikala koliko god možemo, zar ne?

Sastavila sam kratak popis namirnica za koje biste mogli biti iznenađeni kad saznate da im je mjesto u čvrsto zatvorenoj posudi – u hladnjaku!

Svi orašasti plodovi i sjemenke

Lan, sezam, suncokret, bućine sjemenke, konopljine i chia sjemenke, orasi, bademi, lješnjaci, indijski i brazilski orasi, kikiriki, pistaciji,…

Kad kupite sirove, neprženo / neslane orašaste plodove i sjemenke, stavite ih u staklene posude s čvrstim poklopcima i pohranite ih u hladnjak. Trajat će nekoliko mjeseci. Mislite li da ćete ih trebati čuvati kroz duži period, stavite ih u zamrzivač na 6 mjeseci do godinu dana.

Maslaci od orašida

Tahini, kikiriki, badem i lješnjak maslaci,…

Očito je kako sugeriram kupnju prirodnih maslaca od orašastih plodova bez dodanih sastojaka (šećera, dodanih masti, emulgatora…). Svoje orašaste maslace trebate pohraniti u hladnjak iz istih razloga zbog kojih je potrebno i orašaste plodove i sjemenke. Znam da će se neki od orašastih maslaca razdvojiti, ali, ako ih snažno promiješate prije nego što ih stavite u hladnjak, trebali bi ostati prilično dobro izmiksani i lako mazivi neko vrijeme. Ako se vaš maslac od orašida stvrdne u frižideru, nije naodmet izvaditi malu količinu van i omekšati ga prije mazanja ili dodavanja domaćem preljevu za salatu. Maslac od orašida trebao bi trajati i do šest mjeseci u hladnjaku.

Ulja

Pogotovo polinezasićena ulja kao što su laneno, orahovo, sezamovo,…

Lan, sezam, orah i druga polinezasićena ulja treba čvrsto držati zatvorene u hladnjaku. Također, trebali biste znati da se polinezasićena ulja nikada ne smiju koristiti za kuhanje, jer su vrlo reaktivna na toplinu. Umjesto toga, ove vrste ulja je najbolje koristiti kao preljev za salatu, u smoothijima ili u nekuhanim predjelima, kao što je npr. humus.

Napomena o maslinovom ulju: Maslinovo ulje je zdravo mononezasićeno ulje, ali još uvijek vrlo sklono užegnuću. Međutim, može biti izvan hladnjaka u tamnom, hladnom ormaru jer je mononezasićeno naspram polinezasićenog, pa stoga i stabilnije. No, trebali biste potražiti maslinova ulja koja dolaze pakirana u tamnim bocama i uvijek budite sigurni da ste čvrsto stavili čep natrag nakon što ste završili s upotrebom. Čak i maslinovo ulje treba koristiti samo pri niskoj temperaturi kuhanja. Ja koristim kokosovo ulje za većinu svojih kulinarskih potreba.

Cjelovite žitarice

S obzirom da nisu mljevene, cjelovite žitarice zadržavaju svu svoju prirodnu dobrobit od ulja. To je fantastično za vaše zdravlje, ali isto tako znači da ih ne možete pohraniti u kuhinjski ormarić na neodređeno vrijeme. Općenito je pravilo da većina cjelovitih žitarica može trajati oko šest mjeseci u dobro zatvorenoj kutiji / pakiranju na suhom i hladnom mjestu. Ali, ako će se čuvati duže od toga, trebalo bi ih pohraniti u zamrzivač do najviše godinu dana.

Brašna od cjelovitog zrna

Još je važnije spremiti brašna cjelovitih žitarica ispravno jer se brže pokvare od neobrađenih cjelovitih žitarica. To se događa stoga što je njihov zaštitni sloj razbijen, a što pak omogućuje da kisik dopre do svih dijelova zrna i brže oksidira. Iz tog razloga, brašna od cjelovitog zrna trajat će samo oko 1-3 mjeseca na hladnoj mračnoj polici ostave i 2 do 6 mjeseci u zamrzivaču.

Brašna od orašastih plodova

Bademovo brašno, kokosovo brašno,…

Možda je još važnije spremiti orašasti obrok ili brašno odmah u hladnjak, jer je zaštitni vanjski sloj razbijen i stoga ima više površine na orašidima osjetljive na oksidaciju. Mnoge renomirane trgovine čak prodaju brašno od orašida u hladnjaku. Bilo kako bilo, svakako biste ih trebali spremiti u hladnjak čim ih donesete kući, ne dulje od šest mjeseci.

Autor: Kim D’Eon, holistički nutricionist za huffingtonpost.com

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads