Marelice su vrlo hranjive, a istovremeno imaju malo kalorija. U 100 grama ovog voća sadržano je svega 48 kalorija.
Riznica vitamina i minerala
U 100 grama ovog voća sadržano je oko 16% RDA vitamina C te čak 64% RDA vitamina A. Tu su još i vitamini K, B1, B2, B3, B6, E te minerali kalij, kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor i cink. Marelice obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva. Jedan od najznačajnijih je likopen koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja.
I suhe marelice sadrže korisne sastojke. Između ostalog bogate su prehrambenim vlaknima, posebno topivim vlaknima koja igraju važnu ulogu u smanjenju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola.
Dobrobiti marelice
1. Štiti od raka
Antioksidansi i druge tvari iz plodova marelice imaju snažne učinke u prevenciji raka. U tu svrhu posebno se preporučuje kombinacija suhe marelice (200 g) suhe šljive (100 g) i oguljenih oraha (100 g).
Postupak: sameljite voće u aparatu za mljevenje, dodajte 2 jušne žlice meda i dobro promiješajte. Smjesu stavite u staklenku s čvrstim zatvaračem i spremite u hladnjak. Konzumirajte dva puta dnevno (ujutro i navečer) po jednu čajnu žlicu.
2. Ublažava artritis
Marelica i njezino ulje imaju snažna protuupalna svojstva, zbog čega su od velike koristi oboljelima od artritisa. Ulje marelice osobito pomaže u ublažavanju boli na područjima zahvaćenim artritisom, ali doprinosi i smanjenju ostalih simptoma ove bolesti.
3. Poboljšava probavu
Marelice su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam i sprječavaju zatvor. Sadrže velike količine pektina i celuloze koji djeluju kao blagi laksativ i tako pomažu u liječenju zatvora.
4. Čuva zdravlje srca
Bogatstvo likopena, vitamina C i ostalih antioksidansa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovi antioksidansi snižavaju loš kolesterol (LDL), čime se poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara.
5. Pomaže kod prehlade
Vitamin C iz marelice ublažava simptome i skraćuje trajanje prehlade. Prirodna svojstva ulja marelice pomažu u jačanju imunološkog sustava što uvelike doprinosi borbi protiv prehlade. Sok iscijeđen iz plodova marelice uz dodatak žličice meda učinkovito otklanja simptome groznice.
6. Njeguje kožu i kosu
Marelice su bogat izvor vitamina C koji pomaže i u održavanju elastičnosti kože. Vitamini A i E pospješuju oporavak kože te doprinose njezinom zdravom i lijepom izgledu. Hranjive tvari prisutne u ovom voću sprečavaju gubitak kose i stimuliraju njezin rast. Koriste se i u liječenju akni, mitesera, pjega i drugih kožnih nepravilnosti. Sok iscijeđen iz lišća marelice pomaže kod svrbeži kože, ekcema i opeklina.
Ulje koštica marelice odlično je za otklanjanje suhoće vlasišta i peruti. Zbog prisutnosti gama linolenske kiseline ovo ulje pomaže u održavanju vlažnosti i čvrstoće kože. Može poslužiti i kao piling za uklanjanje mrtvih stanica s kože. Sve što trebate učiniti je pomiješati malo ulja sa šećerom te njime nježno istrljati kožu prije tuširanja.
7. Čuva trudnoću
Marelice su posebno korisne ženama u vrijeme trudnoće jer sadrže vitamine A, C i E, kao i minerale fosfor, silicij, kalcij, željezo i kalij. Sok od marelica je odlično sredstvo za ublažavanje mučnine i reguliranje probave. Za trudnice su od velike koristi i suhe marelice jer imaju visok udio željeza, ali i male količine minerala bakra koji pridonosi boljoj apsorpciji željeza.
8. Pomaže u mršavljenju
Marelice su vrlo hranjive, a istovremeno imaju malo kalorija. U 100 grama ovog voća sadržano je svega 48 kalorija. Obiluju prehrambenima vlaknima koja svojim bubrenjem izazivaju osjećaj sitosti i tako sprečavaju prejedanje. To ih čini prikladnom namirnicom za održavanje optimalne tjelesne težine te savršenim dodatkom prehrani za vrijeme dijete.
Ostale dobrobiti marelice
Svježe marelice:
- čuvaju zdravlje kostiju
- suzbijaju upale
- ublažavaju simptome astme i bronhitisa
- liječe anemiju
- štite od infekcija
- otklanjaju umor
- podižu koncentraciju
Suhe marelice:
- normaliziraju hormonalnu ravnotežu
- uklanjaju loš kolesterol
- smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara
- pomažu kod dijabetesa
- sprječavaju bubrežna oboljenja
- čuvaju zdravlje štitne žlijezde
- pomažu u regulaciji tjelesne težine
Ulje koštice marelice
Ulje od koštica marelice smatra se tekućinom neprocjenjive vrijednosti i ima zaista široku primjenu.
U prirodnoj medicini se pokazalo kao vrlo učinkovito sredstvo za prevenciju tumora, liječenje astme te raznih kožnih problema poput ekcema, dermatitisa, psorijaze i akni.
U kozmetici se ponajviše koristi za očuvanje zdravlja kože i kose. Čest je dodatak losionima, kremama, kupkama, šamponima i sapunima. Njeguje kožu, vraća joj elastičnost i daje nježan, baršunasti osjećaj.
Osim toga ublažava razne kožne probleme poput svrbeža, iritacije i opeklina.
Umanjuje bore, ujednačava ten, a korisno je i za omekšavanje tvrde kože na stopalima i laktovima.