Crumble sa šljivama

Crumble je jelo koje se može napraviti u slatkoj ili slanoj verziji. Postao je popularan u Britaniji tijekom Drugog svjetskog rata kada je preljev bio ekonomična alternativa pitama zbog nedostatka sastojaka za pecivo kao rezultat racioniranja. Sada se smatra tradicionalnim britanskim receptom. Priprema se brzo i jednostavno, a osvaja fantastičnim okusom.

Crumble se može pripremiti s raznim sezonskim voćem kao što su šljive, jabuke, marelice, borovnice, breskve i dr.


Crumble sa šljivama

Sastojci:

  • 700 g šljiva
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • 1 žlica gustina
  • ¼ žličice klinčića u prahu
  • 2 zvjezdasta anisa
*
Za posip:
  • 1 šalica pirovog brašna
  • ¼ – 1/3 šalice smeđeg šećera (ovisno koliko slatko želite)
  • 100 g kockica maslaca

*
Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Šljive o čistite od koštica i narežite na komadiće. Stavite ih u posudu za kuhanje, dodajte cimet i šećer, začine i vodu (tek toliko da pokrije dno posude).

Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju.

Dodajte gustin koji ste razmutili u malo vode, promiješajte, pa kuhajte još jednu minutu.

Ako ste koristili anis, izvadite ga sada van.
*

Posip:

U zdjeli pomiješajte brašno i šećer, dodajte kockice maslaca i rukama ili vilicom zgnječite maslac i povežite ga sa suhim sastojcima u mrvice.

Kuhane šljive prebacite u posudu za pečenje, poravnajte i pospite mrvicama.

Pecite otprilike 30 minuta, dok tijesto ne porumeni.

*


Autorica: Doris Valković

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads