Ups, a što ako ste sinoć malo pretjerali s alkoholom!

Proljeće je sezona kada počinju vjenčanja, a teško je zamisliti odlazak na svadbu bez barem jedne čašice alkohola kojom ćemo nazdraviti mladencima. Jedna čašica je, ponavljamo, ok jer je čaša finog vina ipak najbolja nadogradnja svakom kvalitetnom obroku. No, prije nego “sami sebi oprostimo što smo ponovno malo pretjerali”, bilo bi dobro pročitati što se konkretno događa u tijelu kada konzumiramo alkoholna pića.

Suprotno onome što se vjeruje, alkohol nije stimulativno sredstvo. Djelovanjem alkohola i dolazi do izlučivanja kalija, cinka i magnezija urinom. Alkohol sprječava asimilaciju tiamina (vitamin B1) i folne kiseline, uzrokujući na taj način anomalije živčanog sustava i anemična stanja. Alkoholičari pokazuju karenciju ili nedostatak vitamina B1 – tiamina i vrlo važnog vitamina B6. Piridoksamin ili vitamin B6 potreban je osim za metabolizam šećera i za dobro iskorištavanje bjelančevina, pa dnevna potrebna količina tog vitamina ovisi o dnevnom unosu bjelančevina. Možemo ukratko reći da nedostatak jednog ili više vitamina iz ove skupine B-vitamina uvelike pojačava stres organizma. Mnoge osobe piju isključivo da zaborave trenutačne probleme, da steknu stanovitu hrabrost ili da se opuste.

Suprotno onome što se vjeruje, alkohol nije stimulativno sredstvo.

Alkohol doprinosi depresivnosti i povećana konzumacija alkohola smanjuje funkcionalnost moždanih stanica, te uvelike reducira sposobnost koncentracije. Prije nego što konzumirate alkohol, pojedite nešto, nemojte nikako na prazan želudac piti. I unatoč pomanjkanju apetita, sljedeće jutro doručkujte, kako bi vam se šećer vratio u normalu.

Simptomi mamurluka

Glavobolja – Znanstvenici tvrde kako je razlog zbog čega nas poslije uživanja alkohola boli glava, u više faktora. Prvi i osnovni – dehidracija. Alkohol naime sprječava izlučivanje jednog hormona koji je zaslužan za opskrbu tijela vodom, a pritom djeluje i kao diuretik. Posljedica toga je nepravilan rad bubrega i začepljenje krvnih žila u glavi, što uzrokuje pulsirajuću bol.

Pad koncentracije – Istraživanja su pokazala da alkohol štetno djeluje na živčane stanice, zbog čega opada koncentracija, tijelo postaje relativno imuno na podražaje i dolazi do ”rupa u memoriji” odnosno ne sjećamo se više detalja iz protekle noći. Najviše se za to krivi enzim acetaldehid, toksična supstanca koja oštećuje tkiva i stanice u tijelu i osim navedenog, uzrokuje i pospanost.

Raspoloženje – Fizičko stanje mamurluka utječe i na psihičko, pa smo najčešće depresivni, uplašeni i nervozni. Razlog tomu među ostalom pripisuje se nedostatku serotina, kemijske supstance koja potiče apetit i dobro raspoloženje. Zbog njegovog nedostatka najčešće pod utjecajem mamurluka nemamo potrebe za hranom.

Oči i usta – Je li netko pod utjecajem mamurluka najbolje se vidi po njegovim očima. Alkohol uzrokuje začepljenje krvnih žilica u očnim kapcima zbog čega one nateknu a nerijetko i bole. Usta nam se osuše te stalno imamo potrebu za tekućinom. Nastojite ne pušiti dok ste mamurni jer duhan samo pogoršava vaše stanje.

Srce – Alkohol prouzrokuje brže lupanje srca i visoki krvni tlak, što učestalim uživanjem može dovesti do raznih kardioloških problema pa i infarkta.

Jetra – Poznat je loš utjecaj alkohola na jetru, budući da se u njoj razgrađuje čak 90% alkohola što uzrokuje višak masti koje ne djeluje štetno samo na jetra nego i na ostale organe.

Povišena tjelesna temperatura – Čest simptom mamurluka je i povišena tjelesna temperatura koju uzrokuje nedostatak hormona za 24-satnu regulaciju topline u tijelu.

Bolovi u želucu – Alkohol poremećuje nesmetano izlučivanje enzima pepsin koji je važan za degradaciju bjelančevina i masti u želucu. Zbog toga ispašta cijeli probavni trakt, a nerijetka pojava je jaka bol u želucu, povremeno i mučnina ili gubljenje svijesti.

Mišići – Slabost u mišićima koju osjećamo dok smo pod mamurlukom uzrokovana je pomanjkanjem šećera u krvi. Skupljanjem mliječnih kiselina iz alkoholnih derivata, dolazi do grčeva u mišićima.

Prije nego što konzumirate alkohol, pojedite nešto, nemojte nikako na prazan želudac piti. I unatoč pomanjkanju apetita, sljedeće jutro doručkujte, kako bi vam se šećer vratio u normalu.

Između konzumacije alkohola, popijte i barem jednu čašu vode. Pomoći će vam da ne dehidrirate. Također, sljedeći dan, ako se osjećate loše, izbjegavajte kavu, sokove i čaj, pijte cijeli dan čistu, hladnu vodu.
Koliko je moguće, izbjegavajte piti rum, crno vino i brandy jer ta pića sadrže najveći koncentrat alkohola i djeluju vrlo agresivno na tijelo.
Spavajte što više, dokazano je da san regenerira naše tijelo, stoga, ako možete, najbolje prespavajte cijeli sljedeći dan.
Budite oprezni s tabletama, budući da su za vrijeme mamurluka mnoge tjelesne funkcije poremećene, uzimanje tableta može stvar samo pogoršati. Ako vas boli glava, uzmite aspirin, ali samo u slučaju da nemate problema sa želucem.
Opskrbite se svježim zrakom, otvorite širom prozore ili još bolje, ako možete, prošećite malo da se napunite kisikom.

Prirodna pomoć u borbi s mamurlukom

Detox organizma treba započeti odmah nakon buđenja, i to s razbuđujućim i ljekovitim miksom vode i limuna. U ½ litre mlake vode dodajte svježe iscijeđen limun, promiješajte i popijte. Odmah ćete se osjećati malo bolje, no to nije dovoljno. Nemojte preskakati obroke, a za okrepljujući napitak poslije obroka smućkajte pola litre vode s 2 dcl jabučnog soka (dakako, onog bez šećera) i pola žlice jabučnog octa. Idealno bi bilo ukoliko ste u prilici skuhati dvije jabuke i dvije dunje, takva je voda bogata kromom, mineralom koji pospješuje djelovanje inzulina u tijelu, te potiču stanice na primanje glukoze.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads