Super hrana za super zdravlje

Super hrana ne leti zrakom i ne spašava ljude poput Supermena. Ali itekako nas može spasiti kada je u pitanju liječenje ili prevencija bolesti, zato što organizmu pruža vrhunsku nutritivnu potporu. Pojam “superhrana” odnosi se na namirnice s izuzetno visokim udjelom fitonutrijenata. A fitonutrijenti imaju ogroman pozitivan utjecaj na naše zdravlje.

Fitonutrijenti su članovi obitelji antioksidansa, čelnici borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Najviše fitonutrijenata sadrži voće, povrće i cjelovite žitarice. Neke namirnice sadrže tako visok nivo antioksidanata, vitamina i minerala da posjeduju posebna ljekovita i detoksikacijska svojstva. Zbog toga su zaista “super”.

Pojam “superhrana” odnosi se na namirnice s izuzetno visokim udjelom fitonutrijenata.

Zelena superhrana

Sve zeleno je zdravo, ali zelena superhrana je još bolja! Zelena superhrana ima najveće količine lako probavljivih nutrijenata, vitamina i minerala, koji štite i liječe naše tijelo. Zelene namirnice su iznimno bogate klorofilom – pigmentom koji daje biljkama zelenu boju.

Molekularna struktura klorofila vrlo je slična strukturi ljudske krvi. Istraživanja su potvrdila da klorofil povećava proizvodnju crvenih krvnih stanica i opskrbu krvi kisikom.

Pšenična trava

Pšenična trava dobiva se klijanjem sjemenki pšenice. Za razliku od pšenice, ne sadrži gluten, poznati alergen. Odlična je za alkalizaciju organizma i izgradnju stanica krvi. Normalizira rad štitnjače, stimulira metabolizam, poboljšava probavu i potiče mršavljenje. Pšenična trava sadrži puno enzima i ima detoksikacijski učinak.

Normalizira rad štitnjače, stimulira metabolizam, poboljšava probavu i potiče mršavljenje.

Ječmena trava

Ječmena trava sadrži 11 puta više kalcija, nego kravlje mlijeko, 5 puta više željeza nego špinat i 7 puta više vitamina C nego sok naranče. Sadrži značajne količine vitamina B12, što je vrlo bitno za vegane. Sok ječmene trave ima anti-virusna svojstva i neutralizira djelovanje toksičnih metala poput žive u krvi..

Spirulina

Spirulina je mikro-alga, koja se već odavno uzgaja zbog svojih posebnih svojstava. Narodi Meksika i Afrike konzumiraju spirulinu već nekoliko tisuća godina. Jedan je od najboljih izvora proteina na zemlji – sadrži čak 70% bjelančevina. Istraživanja potvrđuju da spirulina pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi, tjelesnu težinu i ovisnost o slatkome, zbog čega je hrana broj jedan za dijabetičare i osobe koje žele smršavjeti.

Klorela

Klorela, kao i spirulina i afa alga, bogata je proteinima, vitaminima B, C i E i važnim mineralima. Posebice je poznata zbog svog detoksikacijskog učinka. Naime, klorela je najbolji izbor za čišćenje organizma od teških metala i toksina. Uz to, klorela jača imunitet, smanjuje kolesterol i sprečava bolesti krvnih žila.

Voće i orašasti plodovi

Da su voće i orašasti plodovi zdravi, znamo svi. Puni su vitamina, minerala i antioksidanata. Ali i među njima postoje “super-heroji”, koji pružaju posebne dobrobiti za zdravlje. Antioksidanti, koje sadrži supervoće, pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. A slobodni radikali su poput malenih terorista koji napadaju naše zdravlje. U stvari, oni su uobičajeno prisutni u našem organizmu, ali nema ih previše. No,  kada smo izloženi radijaciji, onečišćenju, stresu, cigaretnom dimu, nezdravoj prehrani, broj slobodnih radikala se naglo povećava i napada naš imunitet. Zato su tu antioksidanti iz supervoća, koji nas štite od utjecaja slobodnih radikala.

Goji bobice

Goji bobice rastu u zaštićenim dolinama Mongolije i Tibeta. Ove bobice specifičnog slatko-kiselkastog okusa sadrže 500 puta više vitamina C nego naranča. U stvari, goji bobice sadrže više vitamina C nego bilo koja druga namirnica. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B6, sadrže 18 aminokiselina i 21 mineral u tragovima. Goji bobice su jedan od najboljih antioksidanata, zbog čega su idealna hrana za prevenciju starenja i sprečavanje mnogih bolesti.

Kakao

Mogli bismo posvetiti cijeli članak, ako ne i cijelu knjigu ovoj namirnici. Međutim, riječ upozorenja – većina kakaa i komercijalne čokolade su proizvedeni prema “nizozemskoj metodi”, na temperaturi 150 C uz pomoć otapala. To je proces koji uništava većinu antioksidanata i nutrijenata u kakau. Zato pokušajte pronaći sirovi kakao u prahu ili zrnu iz certificiranog organskog uzgoja. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 C, zbog čega su u njemu sačuvani svi vitamini, minerali i antioksidanti.

Sirovo zrno kakaa najbolji je izvor antioksidanata u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova. To je 14 puta više antioksidanata nego u crvenom vinu i 21 puta više nego u zelenom čaju.

Kakao sadrži visoke količine magnezija – minerala, koji često nedostaje  čak i osobama s uravnoteženom prehranom. Patite li od manjka željeza u organizmu, sigurno će vam se svidjeti činjenica da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314% preporučene dnevne količine željeza.

Maca

Maca prah dobiva se iz korijena biljke Maca, aromatične superhrane podrijetlom iz Perua, gdje se macu uzgaja najmanje 2000 godina. Konzumirali su je vojnici Inka kkao bi povećali svoju snagu i izdržljivost. Maca je vrlo hranjiva namirnica, koja se tradicionalno koristila za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. Još i dan danas maca je Peruancima važna ljekovita i prehrambena namirnica. A sada je dostupna u cijelom svijetu kao dodatak prehrani.

Acai

Acai bobice već su odavno dio dijete stanovnika Amazone. Izgledaju poput ljubičastog grožđa i imaju okus tropskih bobica. Zahvaljujući visokom sadržaju anthocyanina (pigmenata, koji također možemo pronaći u crvenom vinu), acai bobice su jedan od najjačih antioksidanata u svijetu (102,700 bodova prema ORAC ljestvici).

Najbolje je koristiti acai bobice, spremljene procesom smrznutog sušenja (sušenje proizvoda u smrznutom stanju). One sadrže najviše hranjivih sastojaka. Kupujete li sok acai bobica, birajte onak koji nije pasteriziran ili zagrijavan na bilo koji način.

Kokos

Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos jedan je od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Elektroliti su ionizirane soli u našim stanicama, koje prenose energiju po cijelom tijelu. Kokosovo mlijeko puno je bolje piće od komercijalnih sportskih napitaka, koji su puni umjetnog šećera i boja. Molekularna struktura kokosovog mlijeka identična je ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mlijeka je poput mini-transfuzije krvi. Tijekom drugog svjetskog rata, davanje kokosovog mlijeka ranjenim vojnicima bilo je uobičajena praksa.

Ulje kokosa najbolje je ulje koje možete pronaći u prirodi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ujedno posjeduje antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Stanovnici tihooceanskih otoka smatraju ovo ulje darom prirode i lijekom za sve bolesti.

Noni

Ljekovita svojstva ovog voća poznata su stanovnicima Polinezije već preko 1500 godina. Nedavna istraživanja potvrđuju kako ovo voće ima odlična antibakterijska svojstva. Uz to, Noni posjeduje antitumorska i antiupalna svojstva, učinkovito smanjuje bol, regenerira stanice i jača imunitet. Noni sadrži cijelu paletu vitamina, minerala, enzima i fitonutrijenata. Mnogi vjeruju kako upravo oni daju Noniju njegovu ljekovitu moć.

Potvrđeno je kako Noni pomaže i kod prehlade, gripe, probavnih tegoba, kožnih problema, bolova, migrene, infekcija itd. Najbolji je nepasterizirani sok Nonija.

Super hrana za super zdravlje!

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads