Spirulina – odličan izvor energije za štitnjaču

Spirulina je plavo-zelena slatkovodna alga koja raste u lužnatim i mineralima bogatim jezerima i ribnjacima diljem svijeta. Ova malena, spiralna alga stara je 3,6 milijardi godina, što je čini jednim od najstarijih stanovnika Zemlje. Ime je dobila zbog karakterističnog spiralnog oblika. Dvije najpopularnije vrste spiruline za prehranu su spirulina maxima i spirulina platensis. Narodi Afrike, Sjeverne Amerike i Azije koriste je već tisućama godina, a stari Azteci konzumirali su je u obliku sušenih kolačića.

Spirulina sadrži kalij, kalcij, magnezij, željezo, natrij, fosfor, cink i selen.

Puna je proteina, minerala i drugih hranjivih tvari pa neki znanstvenici tvrde kako bi mogla riješiti svjetski problem gladi opskrbljujući ljude svim potrebnim sastojcima.

Bogatstvo vrijednih sastojaka

Spirulina je bogat izvor hranjivih tvari. Sadrži 60 posto bjelančevina, 18 amino kiselina te vitamine A, C, E, D i B. Zbog značajne količine vitamina B12, pomaže u razvoju zdravog živčanog tkiva, ali i metabolizma svake stanice u organizmu.

Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij, željezo, natrij, fosfor, cink i selen.

Jedna dnevna doza spiruline sadrži više željeza nego dvije šalice špinata. Bogata je i klorofilom, koji doprinosi boljoj krvnoj slici, uravnotežuje PH i potpomaže izbacivanju toksina iz organizma.

Ljekovita svojstva spiruline

Poznato je da je spirulina najbogatiji izvor beta karotena.  Naime, sadrži ga deset puta više nego mrkva. Istraživanja pokazuju da je beta karoten najučinkovitiji nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice, ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od raka.

Osim beta karotena spirulina sadrži zeaksantin – snažan antioksidans koji ima 8 puta jače djelovanje od beta karotena. Zeaksantin  djeluje zaštitno na nervni sistem, mozak i oči.

Jedna dnevna doza spiruline sadrži više željeza nego dvije šalice špinata.

Spirulina je vrlo učinkovita i protiv trovanja teškim metalima, jer djeluje poput prirodnog kelata. Ona na sebe veže teške metale, a zatim ih izbacuje iz organizma.

Korisna je i kod prekomjerne težine jer obuzdava glad i smanjuje razinu kolesterola.

Štiti gušteraču i stanice koje proizvode inzulin, čime stabilizira šećer u krvi te pomaže u prevenciji dijabetesa.

Blokira proizvodnju interleukina 4, koji sudjeluje u nastanku alergijskih reakcija.

Studije su pokazale njenu nevjerojatnu moć u suzbijanju upala u tijelu, što je važno za prevenciju i liječenje artritisa i mnogih drugih upalnih bolesti.

Otkriveno je da spirulina pruži zaštitu od štetnog zračenja. Zbog svojih detoksikacijskih svojstava korištena je u Sovjetskom Savezu nakon katastrofe u Černobilu.

Također je poznato da povećava energiju, ublažava stres, nesanicu, anksioznost i depresiju.

Spirulina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ova alga bogata je bjelančevinama – sadrži više proteina nego meso! Zbog toga je odlična nadopuna prehrani za vegetarijance i vegane.

Ostala ljekovita svojstva spiruline:

 • suzbija alergije i upale
 • hrani organizam neophodnim nutrijentima
 • smanjuje rizik od raka i prijevremenog starenja
 • povećava razinu energije
 • snizuje visoki tlak
 • pomaže kod dijabetesa
 • štiti od artritisa i reume
 • ubrzava metabolizam
 • poboljšava krvnu sliku
 • uklanja celulit i potpomaže mršavljenju
 • štiti od radijacije
 • pomaže kod PMS-a
 • poboljšava koncentraciju i pamćenje
 • čisti organizam od toksina i teških metala

Plod čistog okoliša

Brojni visokovrijedni sastojci spiruline stvaraju se kroz prirodnu fotosintezu pod vrućim suncem suptropske klime u Africi, na Havajima i u Aziji, daleko od industrije i zagađenog okoliša.

Proizvodnja spiruline na farmama algi bilježi ogroman porast, jer se potražnja za ovom visoko hranjivom namirnicom povećala u cijelom svijetu.

Nakon branja, spirulina se pretvara u gustu pastu, koja se zatim suši i pretvara u prah ili pahuljice. Možete je pronaći u obliku tableta, kapsula, praha i pahuljica. Standardna dnevna doza spiruline je 500 mg, no ona se prema potrebama može povećati i do 3 grama dnevno. Koristiti je mogu trudnice, dojilje i djeca. Zanimljivo je da spirulinu mogu konzumirati i životinje, a doziranje ide prema njihovoj kilaži.

Gdje nabaviti?

Spirulinu provjerene kvalitete možete nabaviti u Alternativa Webshopu.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads