Dr. Nevia Delalle: Sreća i zadovoljstvo tajna su blistave kože

Kako pravilno njegovati kožu lica u različitoj životnoj dobi i koja je tajna mladolikog izgleda mnogih žena? Razlikuje li se njega lica u 20-ima ili 30-ima? O čemu je važno posebno voditi računa? Ovo su samo neka od pitanja koja se žene svakodnevno postavljaju. No, na takva i mnoga slična pitanja nema jedinstvenog odgovora.

Proces starenja započinje rođenjem, a svaki period života nosi sa sobom neke posebnosti koje opet uvelike ovise o tipu kože i načinu života. Ako se osvrnemo na pubertet, period najvećih hormonalnih promjena, već tada je jasno da sve osobe ne možemo staviti pod isti nazivnik. Dio njih ne može izaći na kraj s prištićima, drugi imaju suhu kožu, a kod trećih nema nekih velikih promjena. Isto vrijedi i za 20-e, koje bi trebale biti nastavak njege koje smo započeli u pubertetskim danima, a u skladu s tipom kože i promjenama koje su nastupile pod utjecajem tih desetak godina više, ali i onih sljedećih deset u 30-ima, objašnjava dr. Nevia Delalle.

U mlađim danima nema potrebe za teškim, hranjivim kremama i onima koje stimuliraju proizvodnju vezivnih struktura, jer je veziva dovoljno. Treba se svakako omogućiti dobra hidratacija koja može biti narušena vanjskim utjecajima, koristiti visoke zaštitne faktore tijekom cijele godine i aplicirati antioksidanse, jer će oštećenja koja nastanu u toj dobi biti vidljiva kasnije.

U 30-ima dolaze na naplatu greške iz 20-ih pa se uz prve bore javljaju i hiperpigmentacije i teksturalne promjene, a i vezivne strukture počinju postupno gubiti elasticitet. Tada treba započeti stimulacija aktivnim supstancama kao što su blage kiseline i retinol kako mimičke bore ne bi prešle u statičke i kako bi se izbrisale površinske neujednačenosti (boja i tekstura).

Ako se u svojoj koži osjećate dobro, znači da je njega ispravna.

Prvi primjetni znaci starenja

Tridesete su prijelazne godine, i ukoliko tijekom dvadesetih ne poduzmemo navedene postupke, prvi znakovi će vrlo brzo postati vidljivi. Ponajprije se to odnosi na mimičke bore koje pišu svaki osmijeh, čuđenje, ljutnju. Ukoliko ih se pusti, a posebno ako je koža suha, brzo prerastaju u trajne ožiljke kojih se teže riješiti. Da nam nedostaje vezivnog tkiva i počinju prvi znakovi „obješenog“ lica, može se provjeriti na ogledalu tako da se glava nagne i gleda u stopala. U tom položaju obrazi će se spustiti, a to se u mlađoj životnoj dobi ne događa.

dr. Nevia Delalle

Botox i dermalni fileri?

Mehanizam i priroda botulinum toksina i hijaluronskih filera nemaju nikakve veze jedno s drugim. Hijaluronska kiselina se kao dio našeg vezivnog tkiva s godinama gubi, a tako i njezina sposobnost vezivanja vode. Kao posljedica toga, bore postaju vidljive, gubi se tonus i svježina, a to se ponekad vidi i u ranim tridesetim godinama, što ovisi o brojnim čimbenicima.

Zahvaljujući tzv. skin boosterima koji se sastoje od nefragmentirane hijaluronske kiseline i ne daju volumen, već samo duboku hidrataciju, a spadaju u kategoriju filera i mogu se aplicirati od ranih dvadesetih pa na dalje, odgađaju se drugi postupci poput aplikacije botulinum toksina. Potom se postupno dodaje volumen, gušćim filerima, ciljano i bez pretjerivanja. S druge, strane botulinum toksin sprječava kontrakcije mišića i nije dio naše kože. Treba procijeniti prema tipu kože i jačini kontrakcije mišića kojom će se dinamikom stvarati statičke bore te na temelju toga započeti s „baby botox“ dozama, a to također može ponekad biti u ranim tridesetima, ali ipak češće kasnije.

Bit mladosti je duh, energija koju zračimo, a na koži će se vidjeti kako smo se prema sebi ponašali.

Uloga gena u procesu starenja

Životni vijek se značajno produžio, a s tim i način života. Ako pogledamo neke od ikona ljepote iz 60-ih ili 70-ih godina, onda je prva asocijacija da je to iskonska ljepota bez velikih intervencija, tek svakodnevna i ispravna njega. Današnje žene ponekad izgledaju poput karikatura u nastojanju da „ispeglaju“ baš svaku boru. Bit mladosti je duh, energija koju zračimo, a na koži će se vidjeti kako smo se prema sebi ponašali.

Ako uspoređujemo žene istih godina koje su se ispravno njegovale i pazile na sebe u drugoj polovici 20. stoljeća i sada, onda nema razlike. S druge strane, žene 21. stoljeća koje ne njeguju kožu i rade 12 sati dnevno uz sve negativne vanjske utjecaje, uključujući i stres, izgledaju puno starije od onih koje su živjele mirnim i balansiranim životom. Odgovor se krije negdje u sredini. Zahvaljujući minimalno invazivnim postupcima, uz pravilnu njegu i ispravan način života, današnje mogućnosti su velike i žene svakako mogu izgledati mlađe od svoje kronološke dobi.

Starenje na molekularnoj razini karakterizirano je progresivnom akumulacijom molekularnih oštećenja izazvanih vanjskim i metaboličkim generiranjem slobodnih radikala. Na koji način će se obnavljati stanice i koliko uspješno će odolijevati vanjskim oštećenjima ovisi o genskim zapisima. Brojne pojedinosti su još uvijek nepoznanica. Dio znanstvenika smatra da je starenje genetički predodređen proces, dok drugi smatraju starenje kao nakupljanje oštećenja u stanicama. Upravo gore navedena teorija oksidativnog stresa je opće prihvaćena. Možemo zaključiti da je genom dinamična struktura koja reagira na vanjske stimuluse, kao posljedica promjena u DNA i u proteinima, a potom i promjena u ekspresiji gena. Pronalaženjem mehanizama popravljanja biokemijskih procesa moglo bi se utjecati na dugovječnost.

Zahvaljujući minimalno invazivnim postupcima, uz pravilnu njegu i ispravan način života, današnje mogućnosti su velike i žene svakako mogu izgledati mlađe od svoje kronološke dobi.

Njega kože u 30-ima i 40-ima

Spomenuli smo ranije da su tridesete prijelazne godine. Nastavno na njih, u četrdesetima je evidentan pad razine kolagenih i elastičnih vlakana, hijaluronske kiseline, a fibroblasti zaslužni za produkciju postaju lijeni i važno ih je stimulirati i uspostaviti ponovno red. Za svakodnevnu njegu važni su antioksidansi, kiseline, retinol i hranjive kreme. Uz sve to poželjna je laserska stimulacija, mezoterapijska stimulacija i hranjenje te još brojne stimulativne metode uz hijaluronske boostere i klasične filere, ali i botulinum toksin dok je na vrijeme.

Njega kože u 50-ima

U 50-ima je teško započeti bilo što ukoliko se nisu poštivale sve prethodne faze. Za uspješnost bilo kojeg estetskog postupka u toj dobi, važno je da je koža u dobrom stanju. Tek kada je koža zdrava, mogu se započeti abrazivni i neabrazivni postupci, bilo mehanički ili kemijski (laser, kemijski pilinzi, dermoabrazije, mezoterapija, fileri, botulinum toksin).

Tajna mladolikog izgleda:

– redovita njega lica

– ravnoteža

– balansirana prehrana

– svakodnevna tjelesna aktivnost

– odlazak na počinak do 23 sata, najkasnije

dr. Nevia Delalle

 

dr. med. Nevia Delalle

Dermatovenerolog s internacionalnom specijalizacijom iz anti-aging medicine te korektivne i estetske dermatologije. Slobodno vrijeme najradije provodi pod morem, u svim krajevima svijeta.

WordPress Ads