Prirodan i snažan antibiotik koji možete sami napraviti

Iako tinkture postoje još od davnina, iz vremena prve destilacije alkohola, djelomično su kao narodni lijekovi odbačene napretkom zapadne medicine. No, tinkture su snažan lijek. Alkohol koji se koristi za izdvajanje kemijskih sastojaka iz biljaka ili hrane stvara visoko koncentriranu tekućinu koja se, kao učinkovit lijek, može dugo, dugo čuvati i primjenjivati.

Za razliku od tableta koje sadrže samo jednu ili nekoliko kemijskih supstanci, često umjetnih, tinkture ostaju „cjelovite“ i ekstrahiraju sve dobro iz bilja. Jake su, zbog čega ih je važno tretirati kao snažne izvore ljekovitosti koje rijetko imaju međusobne kontraindikacije i nuspojave.

Cikla – kraljica zime i zdravlja

A nevjerojatne su i zbog toga što ih lako možete napraviti kod kuće i primjenjivati za svoje ili potrebe članova svoje obitelji. Tinktura se najčešće izrađuje s 80-postotnim alkoholom. Međutim, želite li izbjeći alkohol, možete je izraditi s glicerinom ili jabučnim octom. Tinkture s glicerinom su odlične za djecu jer su slatke, ali njihova je učinkovitost nešto slabija.

Jabučni ocat savršen je za pripremu tonik-tinkture koju možete uzimati kroz duže vremensko razdoblje. Postupno će i učinkovito jačati i graditi imuno-sustav i ne samo da je 100% netoksičan, već ima i mnoge zdravstvene prednosti:

 • pomaže regulirati kiselo / alkalnu ravnotežu
 • pomaže probavnom traktu (ako je jabučni ocat organskog porijekla i nefiltriran, sadržavat će simbiozu prijateljskih kolonija bakterija i gljivica što je odličan probiotik)

Probiotici – korisni i neophodni za zdravlje

 • octena kiselina ima snažno antimikrobno djelovanje i pokazalo se kako smanjuje kolesterol i pomaže kod osjetljivosti na inzulin
 • jabučna kiselina je antigljivična, antibakterijska i antivirusna te također podržava proizvodnju energije koja povećava mentalno i mišićno funkcioniranje
 • jača imunološki sustav

Cink – jača imunitet i sprječava prehladu

Kako napraviti antibiotik?

Dr. Richard Schulze ovaj antibiotik naziva SuperTonic, a raširio se po internetu pod imenom Master Tonic (iako je samom dr. Schulzeu teško pripisati zaslugu za tonik, s obzirom da ga travari diljem svijeta pripremaju stoljećima). Bilo kako bilo, recept je fantastičan. Zapamtite, koristite samo organske sastojke ili još bolje, sami ih uzgojite. Tonik ćete piti zbog njegovog ljekovitog svojstva, što znači da vam je potrebna najveća, najbolja i najzdravija kvaliteta.

Svježi sokovi organskog korijena hrena šire ovu formulu vašom glavom, sinusima, grlom i plućima, gdje vam je potrebna. Organski sok od češnjaka i njegov najbliži rođak, sok od organskog luka, dvije su najbolje biljke za ispiranje mikroorganizma iz tijela. Organski sok od korijena žutog đumbira i sok od Habanero paprike stimuliraju krv i protok limfe kao niti jedna druga biljka, kako bi imunološke stanice napale loše tvari što je brže moguće. Organski, sirov, nefiltrirani jabučni ocat čuva sve ove biljne sokove i čisti tijelo.

Recept za tonik – antibiotik

Sastojci:

 • svježa Habanero papričica (ili pronađite najžešći papar koji možete)
 • glavica češnjaka
 • bijela kapula (luk)
 • korijen đumbira
 • korijen hrena
 • nerafinirani jabučni ocat

Napomena: možete dodati i ljutu papriku (Cayenne Pepper) i korijen kurkume, iako to nije dio Dr. Schulzeovog recepta.

Priprema

Ovaj tonik se priprema kao i sve ostale tinkture: ispunite staklenu sa svim sastojcima, zatim dodajte jabučni ocat. Sastojke možete stavite cijele (oguljene, naravno!) ili ih možete narezati na manje komade. Octa neka bude dovoljno da potpuno pokrije sve sastojke i još tri prsta iznad razine sastojaka jer će se vremenom volumen povrća povećati. Provjerite je li poklopac dovoljno čvrst jer je tonik povremeno potrebno protresti. Ostavite tonik na tamnom mjestu barem dva do šest tjedana. Što duže stoji, bit će snažniji.

Ako želite nešto veću količinu topnika koja će vam duže trajati, poduplajte količinu sastojaka i stavite je u veću staklenku.

Cijeđenje

Za pohranu i jednostavnost korištenja, procijedite tinkturu, najbolje kroz gazu. Kada procijedite tekućinu, istisnute i tekućinu iz sastojaka koji su je puni.

Tonik možete uliti u male staklenke ili ga vratiti u veliku staklenku u kojoj ste ga pripremali. Najbolje je koristiti zatamnjene boce, koje manje propuštaju svjetlost i manje škode tinkturi. Pohranite na tamno i hladno mjesto.

Doziranje

Nakon što je tonik spreman, možete ga početi svakodnevno piti ili ga pijte po potrebi. Odličan je za probavu i imunitet i mnoge ostale probleme i bolesti.

Ukoliko vam ne odgovara okus tinkture, možete pri konzumaciji dodati malo nerafiniranog meda, ali većina ga uzima takvog kakav je. Ne zaboravite piti i dosta vode tijekom dana.

Za ovu tinkturu, čašica dnevno će biti dovoljna. No, ako se borite  protiv infekcije ili prehlade, možete povećati dozu i uzimati po jednu čašicu ujutro, tijekom dana i prije spavanja. Imate li kapaljku, odredite količinu jedne doze tako da za jednu dozu nakapate 40 kapi, a za pojačanu dozu 60 kapi.

Ako ste trudni ili trenutačno dojite, za svaki slučaj se konzultirajte s liječnikom u vezi uzimanja ove tinkture.

Učinkovitost osnovnih sastojaka

Češnjak:

Sadrži: alliin, esencijalna ulja, sumporni spojevi, germanij, selen, kalij, magnezij, fosfor, vitamin A, vitamini B skupine, vitamin C.

Djelovanje: tretira prehlade, gripu, upale grla, potpomaže probavu, stimulira proizvodnju bijeli krvnih stanica, antiseptik je, djeluje antibakterijski, antimikrobno, antiparazitski, pomaže kod problema s cirkulacijom i kolesterolom, snižava razinu šećera u krvi.

Đumbir:

Sadrži: eterična ulja, oleoresin, gingerol.

Djelovanje: djeluje protuupalno, popravlja oštećene zglobove, poboljšava cirkulaciju, snižava razinu šećera u krvi, liječi mučninu, antiseptik je.

Bijela kapula:

Sadrži: sumpor, kvercetin, alliins, fitokemikalije, dijetalna vlakna, vitamin C, vitamin B6, kalij.

Habanero paprika:

Sadrži: antioksidanse, fenolne spojevi, karotenoide i askorbinske kiseline.

Hren:

Sadrži: sumpor, antioksidansi, ulje gorušice, vitamin C.

Djelovanje: antibiotik je i antiparazitik, povećava broj bijelih krvnih stanica, diuretik je, omekšava sluz i pomaže sinusima, pomaže kod problema s plućima, kod kašlja i astme.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads