Pobijedite proljetni umor

Dugo očekivane tople zrake sunca i rano proljeće mnogi od nas, osobito oni podložniji utjecaju meteoroloških prilika na zdravlje i raspoloženje, dočekuju pod okriljem više ili manje izraženih neugodnih tegoba. Konstantan umor, manjak koncentracije i energije te povećana potrebe za snom, samo su neke od njih. Riječ je o sindromu proljetnog umora. Zdravstveni je to poremećaj, udružen s pratećom razdražljivošću i bezvoljnošću, ponekad i depresijom, koji i značajno smanjuje radnu sposobnost. Proljetni umor ne obara u postelju, ali utječe na kvalitetu života. Ujedno, slabeći obrambenu snagu organizma, priprema teren za razvoj drugih bolesti, osobito respiratornih infekcija.

Uzrok proljetnom umoru valja potražiti u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina. Prvenstveno se to odnosi na vitamin C i minerale. Upravo zbog manjka vitamina C, smanjena je iskorištenost kisika u stanicama i tkivama, dok istovremeno dolazi i do slabljenja imunološkog sustava organizma. Dobra je vijest da se protiv proljetnog umora možemo uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku.

Trk po vitamin C!

Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećanje unosa vitamina C u organizam putem pomno odabranog, lokalno uzgojenog voća i povrća. U rano proljeće to nije lak zadatak, osobito kada je riječ o voću, jer najbolji predstavnici voća bogatog vitaminom C, poput jagoda, stižu na naše tržnice tek u svibnju. Srećom, dostupno nam je citrusno voće koje će vrlo učinkovito zadovoljiti povećane potrebe za ovim vitaminom.

Naše tržnice ipak u rano proljeće nude mnoštvo namirnica s velikom moći obnove usporenog metabolizma organizma. Tako će simptomi proljetnog umora ubrzo nestati nakon što se u prehrani nađe zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata ili kelja zatim rotkvice, mlade artičoke i šparoge.

Energizirajući vitamini i minerali

Adekvatan unos vitamina B, skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicima može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melankoličnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B skupine imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane. Time ujedno pridonose i normalnoj funkciji živčanog sustava.

Od minerala čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa, ističemo magnezij. Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, zatim integralnih žitarica, orašastog voća i čokolade s visokim sadržajem kakaovca organizmu ćete osigurati dovoljno magnezija za hvatanje u koštac sa simptomima proljetnog umora.

U borbi protiv proljetnog umora i stimulaciji posrnulog imuniteta važnu ulogu ima i željezo. Poznato je kako deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti. Uzrokuju umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese i smanjuju rezistenciju na različite infekcije. Stoga je u prehranu poželjno uključiti namirnice bogate željezom, poput mesa, ribe, mahunarki, ali i tamnozeleno lisnato povrće. Imajući na umu da blitva, kelj i špinat, kao predstavnici tamnozelenog lisnatog povrća upravo u rano proljeće, ujedno sadrže i vitamin C neophodan za apsorpciju željeza, ono se uistinu može smatrati pravim saveznicima u borbi protiv proljetnog umora.

Za energiju su potrebni ugljikohidrati

Kako biste otjerali umor i bezvoljnost prehranu bazirajte na ugljikohidratima. Pritom prednost imaju složeni ugljikohidrati kakve nalazimo u cjelovitim (integralnim) žitaricama i proizvodima od cijelog zrna žita, krumpiru, tjestenini jer uzrokuju dugotrajno povećanje razine šećera u krvi, što znači i više energije. Prehrana bogata ugljikohidratima podiže i razinu hormona serotonina u organizmu. To je jamstvo za dobro raspoloženje i pregršt energije, a proljetni umor tada postaje stvar prošlosti.

Dodatno, prehrana koja se bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću organizmu osigurava i prijeko potrebna prehrambena vlakna neophodna za pravilan rad probavnog sustava te rast tzv. dobrih crijevnih bakterija.

… i dodaci prehrani

Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba iz zime u proljeće. To osobito vrijedi kod onih koji su i inače češće izloženi prehrambenim propustima. To su, prije svih, starije osobe i kronični bolesnici te pojedinci koji zbog konstantne izloženosti stresu, poput poslovnih ljudi i studenata, jednostavno imaju povećane potrebe. Proljeće je i doba kada je našem imunološkom sustavu nerijetko potrebna dodatna potpora. Stoga se posezanje za kvalitetnim vitaminsko – mineralnih preparatima nameće kao praktičan i učinkovit način borbe protiv proljetnog umora. Ovi proizvodi, također, mogu poslužiti kao prva pomoć kada simptomi umora već nastupe.

Što odabrati?

Proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala, dobro će doći kod stanja umora, emotivne napetosti i stresa. Pritom je za najbolje rezultate protiv proljetnog umora poželjno odabirati proizvode koji sadrže prvenstveno vitamin C, ali i vitamine B skupine te magnezij i željezo. Nije naodmet da odabrani pripravak osigurava i adekvatne količine vitamina A i E te minerale selen i cink, budući da ovi nutrijenti rade u službi jačanja imunološkog sustava.

Savjeti za vitalnost i borbu protiv proljetnog umora

Evo još nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u borbi protiv proljetnog umora:

Boja proljeća je šareno – obogatite svoj jelovnik svim bojama s tržnice
Ne zaboravite na žitarice poput ječma i mahunarki poput leće – odlične su za pročišćavanje organizma
Na tržnici potražite mladi luk, hren i mladi češnjak – snažni su neprijatelji viroza i prehlada
Svakodnevno doručkujte – kvalitetan doručak dar će vam dati energiju potrebnu za obavljanje dnevnih obaveza
Jedite lagano i malo, ali često – tako ćete tijekom cijelog dana dobivati potrebnu energiju
Pijte dovoljno tekućine – prvenstveno vodu i nezaslađene biljne čajeve
Povrće pripremajte što kraće – tako će vrijedne tvari ostati očuvane
Jedite tople povrtne juhe – pravi su način za podizanje energije

Pijte sokove od svježeg voća i povrća – i oni su odlični za energiziranje organizma

Krećite se što više i dišite duboko!

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads