Nedostatak vitamina D

Je li istina da je ljudima koji pate od multiple skleroze potrebno samo malo sunčanja? Istraživači na Oxford univerzitetu misle da je to tako. Godine 2006. objavljena je studija Američke liječničke udruge o tome da velike doze vitamina D mogu smanjiti rizik od pojave multiple skleroze.

Sada su istraživači s tog istog univerziteta potvrdili prethodnu studiju, potkrijepljenu novim dokazima. Dakle, studija potvrđuje da multiplu sklerozu uzrokuje nekoliko čimbenika, ali je očigledna povezanost između ove bolesti i nedostatka vitamina D. Osim toga, pretpostavljaju da manjak vitamina D utječe na to kako se naše tijelo bori s infekcijama.

Nedostatak vitamina D jedan je od uzroka multiple skleroze

Nedostatak vitamina D u razvijenim zemljama

Danas fenomen nedostatka vitamina D vidimo posvuda u svijetu, posebice u razvijenim sjevernim zemljama. Zanimljivo da je u njima postotak oboljenja od multiple skleroze puno veći.

Naprimjer, u Škotskoj je stopa ovog oboljenja najveća, dok je multipla skleroza skoro nepoznata u Africi. Međutim, čak i u sunčanim područjima osobe mogu imati nedostatak vitamina D ako se dovoljno ne izlažu suncu.

No, je li to zaista tako jednostavno? Samo se trebamo sunčati da bi izliječili ovu bolest?

Istraživači na Univerzitetu na Oxfordu pretpostavljaju da sunčanje vjerojatno neće izliječiti multiplu sklerozu, ali može biti odličnom mjerom prevencije ove bolesti i spriječiti njezin daljnji razvoj. Osim toga, uz pomoć vitamina D osobe s multiplom sklerozom mogu ojačati imunitet. Prema istraživanju, dnevna doza od 4,000-8,000 IJ vitamina D ne samo da štiti od multiple skleroze, nego i od infekcija, artritisa, nekoliko vrsta raka i dijabetesa tipa 1.

U zdravstvenim časopisima rijetko se govori o važnosti vitamina D. Zato se puno piše o štetnosti UV zraka. Ali, kada 90% populacije pati od nedostatka vitamina D, nije li vrijeme da se ipak počnemo izlagati sunčevim zrakama?

Nekoliko zanimljivih činjenica o vitaminu D:

  • besplatan je: naše tijelo ga stvara iz sunčevih zraka
  • 15 minuta sunčanja dnevno dovoljno je za naše zdravlje
  • dobiti dovoljne količine vitamina D iz hrane skoro je nemoguće
  • kreme za sunčanje sprječavaju stvaranje vitamina D
  • o vitaminu D ovisi apsorpcija kalcija u organizmu

Patite li od multiple skleroze, počnite se redovito izlagati suncu. To će vam ojačati imunitet i spriječiti daljnje pogoršanje bolesti. Pazite: to ne znači da morate satima sjediti na pržećem suncu. Dovoljno je da se izlažete suncu 15-30 minuta ujutro ili navečer.

Vitamin D – znate li koliko je važan?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads