NATURAL ELEMENTS: Vitamin D3 strong

Svakoga ljeta u grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača! povede se diskusija o (ne) potrebi suplementacije D3 vitaminom. Iako je suplementacija jako dobro objašnjena u datoteci, ponovno ćemo pojasniti stav koji iskusniji u grupi zagovaraju već godinama. Naime, puno se članova javlja s mišljenjima endokrinologa po kojima se suplementacija D3 vitamina treba smanjiti ili ukinuti tijekom ljetnih mjeseci.
*
Istina je da je tijekom nekoliko sati sunčanja, i to od 11:00 do 16:00 kada ima najviše UVB zraka (koje i omogućuju početak sinteze D3 u koži, a taj se proces dalje nastavlja i u drugim organima) moguće dobiti i više od 10000Ij D3 dnevno. S druge strane, ako ste namazani zaštitnim kremama, imate sunčane naočale i izbjegavate taj period najjačeg sunca, nećete dobiti baš puno D3…
*


Povećana potreba za D3 vitaminom

Sve osobe s nekom od autoimunih bolesti imaju povećanu potrebu za D3 vitaminom u odnosu na zdrave osobe. D3 naime ima ključnu ulogu u regulaciji imunog odgovora u organizmu. Većina tih osoba nakon što napravi prvi nalaz D3 istanovi da je on kapitalno nizak, a nekima i katastrofalno nizak. D3 koji služi za više od 80 funkcija u organizmu nije samo onaj slobodni D3 koji možemo izmjeriti u serumu. To je i onaj D3 koji obavlja posao u organizmu na više od 80 važnih funkcija a vezan je za receptore i proteine u organizmu.
*
Dakle, kada krenemo suplementirati D3 ili započnemo sa sunčanjem, ne samo da trebamo nadopuniti deficite u serumu, nego trebamo nadopuniti i nepopunjena mjesta receptora stanica. A svaka stanica u organizmu ima više desetina receptora. Baš svaka obavezno ima dva receptora: za D3 vitamin i za fT3 hormon.
*
Sad je malo jasnije koliki je značaj ova dva hormona. Da, slobodno i D3 vitamin možete nazvati hormonom jer je to i po načinu na koji se stvara i po funkciji koju ima u organizmu. Zato je članovima grupe s autoimunim bolestima teško pretjerati s ovim vitaminom. Njihove su potrebe značajno veće u odnosu na zdrave osobe što bi endokrinolozi, kao i većina drugih liječnika konačno trebali prihvatiti.
*

Je li moguća hipervitaminoza?

Postoje studije o hipervitaminozi vitaminom D3 i studije o toksičnosti D3 vitamina. Ti su slučajevi jako rijetki i kod zdravih soba s normalnim potrebama za D3. Zbog toga slobodno možete nastaviti suplementaciju D3 vitaminom i tijekom ljetnog perioda ili je samo prepolovite. U grupi savjetujemo obavezno periodično raditi nalaze D3 u serumu, doze od 5000 do 20 000ij dnevno te uzimanje A vitamina, K2 vitamina te magnezija i omegu-3 kao potrebnih kofaktora.
*
Čak i uz maksimalne dnevne doze mnogima je teško dostići 100-130nmo/ml u serumu, a čemu težimo. U slučaju osteoporoze, ozbiljnija obnova kostiju počinje tek na vrijednostima iznad 120nmo/ml. S obzirom da su zahvaljujući novijim medicinskim studijama ove referentne razine za D3 u serumu u većini europskih laboratorija podignute na 250nmol, ne treba se bojati toksičnosti jer je ove vrijednosti vrlo teško dostići i s ogromnim dnevnim dozama D3. Također, treba spomenuti i to da studije kod kojih su održavane razine od 500nmol tijekom tri mjeseca nisu pronašle znakove toksičnosti kod ispitanika.
*
No, to ćete jako teško dostići, čak i ako ljeti uzimate 50 000 ij dnevno i to nekoliko mjeseci zaredom, a nemate neku autoimunu bolest koja jako crpi zalihe ovog vitamina. Toksičnost obično dovodi do pojačanog nivoa kalcija te bi se kod viših rezultata kalcija u serumu trebala ispitati i razina D3. Ovi su slučajevi ekstremno rijetki i kod zdravih osoba koje su na velikim megadozama D3, a skoro su nemogući kod osoba s povećanom potrebom za D3. Također, ne treba zaboraviti da organizam ima i veliku mogućnost skladištenja D3 u masnom tkivu za eventualne buduće potrebe.

Vitamin D3 strong

Kolekalciferol (vitamin D3) esencijalni je vitamin topiv u mastima, jedini koji naš organizam može proizvesti koristeći sunce. Njegovo stvaranje potiče ultraljubičasto (UV-B) zračenje u koži. D3  je prekursor aktivnog vitamina D, koji ima središnju ulogu u regulaciji metabolizma kalcija i fosfata. Koristi se kao mono pripravak za prevenciju i liječenje nedostatka vitamina D. U kombinaciji s kalcijem koristi se protiv osteoporoze.
*

Kontrola fizičkih procesa

D3 se u tijelu pretvara u aktivni sastojak kalcitriol. Vitamin D3 ili kalcitriol u posljednjoj fazi djeluje kao hormon koji kontrolira različite fizičke procese i ispunjava vrlo različite funkcije. Znanstvenici su dugo vremena znali da vitamin D3 kontrolira unos kalcija i na taj način značajno utječe na zdravlje i stabilnost kostiju. Danas se, međutim, zna da učinak vitamina D3 ima više različitih funkcija.
*
Gotovo svaka stanica tijela ima receptore vitamina D. Putem njih vitamin kao hormon kontrolira izlučivanje različitih tvari. Ima značajnu ulogu u regulaciji hormonalne ravnoteže. Vitamin D utječe čak i na naš genetski sastav i odgovoran je za kontrolu više od 200 gena. Podržava našu obranu, stimulirajući imunološki sustav. Kod osteoartritisa je također utvrđeno, da kolekalciferol smanjuje CRP i ublažava bol.
*


Važnost za imunološki sustav

Zbog svih ovih navedenih funkcija brzo postaje jasno, koliko je ovaj vitamin važan za naš imunološki sustav i zdravlje stanica i organa. Liječnici i specijalisti obično kontroliraju aktivnu razinu vitamina D kod pacijenata kod kojih postoji rizik od smanjenog unosa vitamina D zbog bolesti crijeva (npr. Crohnova bolest ili celijakija) ili oštećenja bubrežne funkcije. Autoimune bolesti i pretilost također mogu biti uzročni čimbenici za nisku razinu vitamina D. Kod ovih slučajeva se, prije odluke o suplementciji, zahtijevaju pažljiviji liječnički pregledi.
*
Pri visokim dozama vitamina D3  dolazi do relativnog nedostatka vitamina  K2. A ovaj je vitamin, K2, odgovoran za transport i recikliranje kalcija apsorbiranog vitaminom D. S premalo  K2, kalcij se nakuplja u tijelu i na taj način dovodi do kalcifikacija tkiva, žila i organa, što je vrlo štetno za zdravlje. Već od 1000 IU, vitamin D  treba uzimati s vitaminom K2.
*
Posebno se preporučuje MK7, prirodni oblik vitamina K2,  koji se ekstrahira iz fermentirane biljne hrane. Ovaj oblik pokazuje posebno dobru učinkovitost i jedini je prirodni oblik vitamina u dodacima prehrani. Optimalna opskrba vitaminom K2 daje se u dozi od 150-200µg. Tu količinu treba uzimati i kao dio terapije vitaminom D.
*
  • doprinosi normalnoj apsorpciji i iskorištenju kalcija i fosfora
  • doprinosi održavanju normalnih kostiju i normalne funkcije mišića
  • doprinosi normalnoj razini kalcija u krvi
  • ima ulogu u procesu dijeljenja stanica
  • doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • doprinosi održavanju normalnih zubi

Nutritivne vrijednosti

Sadržaj Dnevna doza   %PU*
Kolekalciferol (D3)  100µg (4000IU)  2000%
* Preporučeni dnevni unos

Sastav Natural Elements Vitamin D3 strong (120 kapsula):

Tvar za povećanje volumena: Mikrokristalna celuloza, Kapsula: HPMC (Hidroksipropil metil celuloza), Kolekalciferol

Doziranje:

  • odrasli – 1 kapsula dnevno uz obrok


Natural Elements dodaci prehrani

Natural Elements dodaci prehrani proizvodi su vrhunske kvalitete. Dobiveni su od najkvalitetnijih sirovina 100%-tne čistoće te biološki aktivnih oblika tvari poboljšanih svojstava u terapijski učinkovitim dozama.

Koristeći u proizvodnji isključivo vitamine, minerale i ostale elemente u tragovima identične aktivnim oblicima u metabolizmu, odnosno samo one sirovine koje naš organizam može optimalno iskoristiti, Natural Elements garantira izvanrednu bioraspoloživost.

Proizvodnja se temelji isključivo na principu kapsuliranja kako bi se izbjegla primjena dodatnih, a nepotrebnih tvari, nužnih u proizvodnji raznih tableta. HPMC (Hidroksipropil metil celuloza) stabilne su veganske kapsule kontrolirane kvalitete, izrađene od biljnih vlakana. Organizam ih obrađuje bez ikakvog štetnog djelovanja.

Zbog čistih i pažljivo biranih supstanci koje ne sadrže magnezijev stearat, laktozu, fruktozu, gluten i aditive zajamčena je vrhunska kvaliteta i najviša razina sigurnosti ovih proizvoda.


Mogućnost povoljnije kupnje

Članovi FB grupe To nisam ja – to je moja Štitnjača! i čitatelji portala Štitnjača.hr iz Hrvatske i EU Natural Elements vitamin D3 strong mogu nabaviti po povoljnijoj cijeni web stranice www.natural-elements.net. Dovoljno je samo da prilikom online kupnje upišete promo kod za popust STITNJACA10.

Članovi grupe iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije kupovinu mogu obaviti putem FB stranice distributera za ova područja (www.facebook.com/Optimment/).

VIŠE:

Autoimune bolesti štitnjače i vitamin D

Otpornost na vitamin D mogući je uzrok autoimunih bolesti

Vitamin D – znate li koliko je važan?

Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.

WordPress Ads