Listovi cikle i njihove brojne dobrobiti

Što radite s listovima cikle nakon što iskoristite korijen? Ako ih bacate nemojte to više činiti, jer listovi cikle sadrže više antioksidansa nego druge vrste povrća. Sadrže elagičnu i kofeinsku kiselinu, koje imaju antikancerogeno djelovanje, a mogu se pohvaliti i zdravim omega-3 masnim kiselinama, poput alfa-linolenske.

Listovi cikle osnažuju imunitet, poboljšavaju mentalno zdravlje, snižavaju krvni tlak i jačaju kosti.

Listovi ovog iznimno zdravog povrća sadrže i betalain, koji također igra važnu ulogu u prevenciji karcinoma. Oni u svom sastavu uključuju i vitamine A, C i K te minerale željezo, cink, mangan, kalij i magnezij, a sadrže i dijetalna vlakna, stoga su odlični za probavni sustav. Zahvaljujući obilju hranjivih tvari i antioksidansa, listovi cikle osnažuju imunitet, poboljšavaju mentalno zdravlje, snižavaju krvni tlak i jačaju kosti.

Dobrobiti listova cikle

Snižavaju krvni tlak i sprječavaju srčana oboljenja

Listovi cikle, baš kao i korijen, sadrže nitrate koji se u ljudskom organizmu pretvaraju u dušikov oksid. Taj spoj djeluje tako da širi krvne žile i potiče cirkulaciju, čime se postiže i učinak snižavanja krvnog tlaka. Konzumacijom ovih superzdravih listova svakako ćete unaprijediti kardiovaskularno zdravlje te smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Sprečavaju osteoporozu i propadanje zubi

Kalcij, magnezij i vitamin K, osobito u kombinaciji s vitaminom D,  ključni su za zdravlje kostiju. Upravo te sastojke sadrže listovi cikle. Jedna šalica ovih listova zadovoljit će više od 100 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom K. Taj vitamin u sinergiji s vitaminom D pomaže ugradnji kalcija u kosti, čime ih dodatno snaži. Također, zahvaljujući magneziju, kalciju i vitaminu D, konzumacijom ovih listova osnažit ćete i zaštititi i svoje zube.

Pomažu u prevenciji i liječenju anemije

Jeste li znali da listovi cikle sadrže više željeza nego popularni špinat? To znači da njihovom konzumacijom možete ne samo prevenirati nego i liječiti anemiju ili slabokrvnost. Vitamin B6 (piridoksin) koji sadrže listovi cikle pomaže stvaranju crvenih krvnih stanica.

Smanjuju rizik od očnih bolesti

Zeleni listovi cikle sadrže lutein i vitamin A (beta-karoten), ključne sastojke za očuvanje zdravlja vida. Jedna šalica ovih listova zadovoljava i više od 100 posto dnevnih potreba za vitaminom A. Njihovom konzumacijom možete uvelike smanjiti rizik od makularne degeneracije i drugih bolesti vida.

Pomažu kod lošeg rada probave

Listovi cikle bogati su topivim i netopivim vlaknima pa samim time odlično stimuliraju probavni sustav. Također, budući da djeluju kao prebiotici, hrane dobre bakterije u crijevima, što pogoduje ne samo zdravlju probave nego i cjelokupnom zdravlju.

Čiste organizam od toksina, a kožu od nečistoća

Zahvaljujući bogatstvu vitamina C, jednog od najjačih antioksidansa koji pomaže i stvaranju kolagena, listovi cikle pridonose ljepoti i zdravlju kože. Oni također stimuliraju čišćenje jetre od nakupljenih toksina, što je bitno i za zdravu i čistu kožu.

Podižu raspoloženje i poboljšavaju mentalno zdravlje

Konzumacijom ovih listova, koji sadrže vitamin B6, svakako ćete podići svoje raspoloženje te ublažiti simptome tjeskobe ili depresije. Budući da su bogati vitaminom K, sprečavaju oštećenja moždanih neurona. Upravo taj vitamin, pokazala su istraživanja, može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Listovi cikle bogati su topivim i netopivim vlaknima pa samim time odlično stimuliraju probavni sustav.

Kako pripremiti i konzumirati listove cikle?

Listovi cikle nježni su te imaju blago slatkast okus. Uvijek koristite svježe i dobro očuvane listove cikle, po mogućnosti one organske (ako nemate ciklu u svom vrtu).

Najbolje ih je, kao i drugo zelenje, jesti sirove, ali zdravi su i pareni ili kratko propirjani. No, nemojte dugo kuhati jer u tom slučaju uništavate većinu njihovih nutrijenata. Sirove ih možete oprati i nasjeckati te dodati u smoothie, salatu, čak i pesto. Namirnice koje se dobro slažu uz listove cikle su češnjak, crvena paprika, parmezan, crni papar, mladi luk.

Salata od listova cikle – RECEPT

Sastojci:

listovi cikle

mladi luk

sol, papar

maslinovo ulje

acetto balsamico

orasi

Priprema:

Listove cikle oprati i nasjeckati na rezance. Nasjeckati mladi luk i promiješati ga s listovima cikle. Sve zajedno začiniti sa solju, paprom, maslinovim uljem i accettom. Na kraju tostirati orahe, nasjeckati ih i posuti po salati.

Varivo od listova cikle – RECEPT

Sastojci:

3-4 šalice listova cikle

1 manji luk

4 režnja češnjaka

3 srednja krumpira

1 mrkva

1 stabljika celera

sol, papar

1,5 šalica povrtnog temeljca

1,5 šalica vode

chilli (po želji)

maslinovo ulje

lovorov list

Priprema:

Nasjeckajte luk i češnjak, ogulite krumpir i operite listove cikle, narežite stabljiku celera, operite i narežite mrkvu. Zagrijte ulje, dodajte sve nasjeckane sastojke i chili (po želji) te dinstajte sve nekoliko minuta, ali listove cikle dodajte pri kraju, kada krompir i mrkva omekšaju. Tijekom dinstanja pazite da vam luk ne potamni.

Dodajte temeljac i vodu te pustite da se sve kuha  desetak minuta. Nakon toga dodajte jedan lovorov list i nastavite kuhati još desetak minuta.

Kada je varivo gotovo možete ga servirati uz prepečeni kruh, parmezan i začiniti ja s još par kapi maslinova ulja.

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads