Nakon blagdana bez suvišnih kilograma

Jeste li i vi među onima koji kraj blagdana uvijek dočekaju s nekoliko suvišnih kilograma? Unatoč svim dobrim namjerama da postupite drukčije i u novu godinu uđete besprijekorne linije, 1. siječnja shvatite da ste se udebljali više nego obično! Naravno, katkad je teško na zabavama i obiteljskim okupljanjima izbjeći kalorijske bombe i alkohol, no uz naših osam savjeta mogli biste umanjiti štetu koju bi pretrpjela vaša linija.

*

U svakodnevicu uključite više vježbanja

Jedan od najučinkovitijih načina gubljenja kilograma je redovito vježbanje. Naravno, u danima kad jedete više trebat ćete i više vježbati kako biste spriječili nakupljanje neželjenih kilograma u tijelu. Primjerice, vježbate li obično 30 minuta dnevno, pokušajte povisiti na 45. Ako vježbate samo tri puta tjedno, počnite to činiti četiri puta. Ovo je odličan način da sagorite više kalorija i time spriječite dobivanje neželjenih kilograma, a i bolje ćete se osjećati i imati više energije.

Što ako još niste započeli s vježbanjem? Počnite što prije! Posjedujete li sobni bicikl koji vam služi kao vješalica za odjeću, upotrijebite ga u njegove prave svrhe. Možete ga smjestiti ispred televizora i, dok vježbate, gledati omiljenu televizijsku seriju. Tako će vam vježbanje brže proći.

Vrlo je dobra zamisao i uključivanje svakodnevnih aktivnosti u vježbu: umjesto da s prijateljicom odete na kavu, nagovorite je da prošećete; ili pustite omiljenu glazbu dok čistite stan i spojite kućne poslove s plesom.

Obratite pozornost na ono što jedete

Neka vam jedna od prednovogodišnjih odluka bude da svaki dan jedete barem sedam porcija voća i povrća. U usporedbi s ostalim grickalicama, voće i povrće sadrže puno manje kalorija i puno više hranjivih sastojaka.

Planirajte unaprijed: napunite hladnjak vrećicama narezanog povrća i opranog voća i ponesite vrećicu sa sobom na posao, ili je izvadite kad ste gladni kod kuće. Takve zdrave grickalice će vas zasititi, pa u vašem želucu više neće biti mjesta za nezdravu hranu. Čak ako katkad i malo zgriješite, dobra i zdrava podloga sigurno će umanjiti te grijehe.

Kontrolirajte iskušenja

Ako nezdravu hranu ne vidite, ne možete je ni pojesti, zar ne? Stoga je, ako je moguće, pokušajte izbjegavati. Pobrinite se da se u domu nemate nezdravih grickalica ili ih držite u jednoj ladici, koju nikad ne otvarate.

Isto vrijedi i za vaše radno mjesto. Držite li uvijek kutiju keksa u ladici radnog stola, ne dovodite se u iskušenje i kekse premjestite na neko mjesto gdje vam neće biti dostupni u svakom trenutku. Tako ćete zacijelo manje razmišljati o njima, a i manje ih pojesti. Naravno, iskušenja je nemoguće u potpunosti izbjeći, pa stoga slijedi još jedan savjet što činiti u takvim trenucima.

Jedan grijeh dnevno

Budući da se ne možete uvijek kontrolirati i ne dovesti se u napast, možete si dopustiti da počinite jedan grijeh na dan. To znači da, unatoč svemu, možete uživati u blagdanskom duhu i hrani, samo pripazite da se ne prejedete.

Ograničite unos slatkih iskušenja na jedan komad ili nekoliko manjih komadića i pritom vodite računa da u ostatku dana unesete manji broj kalorija ili ih više potrošite. Zbog toga ne trebate imati grižnju savjesti, s obzirom na to da ste uspješno neutralizirali grijehe.

*

Na zabavu nikad ne idite gladni

Na  božićnim i novogodišnjim proslavama stolovi su zacijelo bili prepuni čipsa, kaloričnih umaka, pizze, slatkih grickalica… Ako ste na zabavu došli gladni, posegnuli ste za prvom hranom koju ugledate, što vjerojatno nije bila pametna odluka. Zato ubuduće planirajte unaprijed i prije odlaska na zabavu pojedite nešto zdravo: na taj način ćete lakše izbjeći nezdrave grickalice.

Najbolja detoks hrana nakon blagdana

Aktivni i fit nakon blagdana

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads