Aktivni i fit nakon blagdana

Šuškavi omoti, delicije, šarenilo i fini blagdanski specijaliteti, svega toga u obilju smo konzumirali ovih dana. I neka smo. Blagdani su i pretjerivanje je dozvoljeno. Uzaludno je bilo savjetovati kako ostati gladan, bez alkohola, ukusnih specijaliteta i kolača. Takvi savjeti jednostavno ne prolaze, jer ako im se nismo oduprijeli u proteklih 365 dana, pomalo je nestvarno željeti to baš u vrijeme blagdana. Ali, kucnuo je onaj magični 1.1., dan novih odluka i novih početaka, pa će i zdrave odluke sigurno biti dio njega.

Evo nekoliko savjeta kako se jednostavno vratiti u formu i zablistati bez obzira na količinu hrane koju smo konzumirali.

Ukoliko ste se ovih dana posebno dobro rasplesali i to još u visokim potpeticama svakako trebate dobru masažu stopala. Za to vam odlično mogu poslužiti neizostavni kuhinjski valjčići ili pvc vodoinstalacijska tuba. Dobro izmasirajte oba stopala od prstiju do pete. Ne plašite se malo jačeg pritiska i pravilno dišite, onoliko dugo dok ne osjetite vrućinu i živahnost u tom zaboravljenom dijelu vašeg tijela.

 

Za bolji rad limfe, koja je bila dodatno opterećena novim ili starim izazovima, stavite pvc tubu ispod peta i na udisaj se podižite snažno na prste i osjetite aktivaciju listova. Na izdisaj dinamično spustite pete na tubu i ponavljajte dok ne osjetite peckanje u listovima i prolazak tog osjećaja, barem dvije minute.

 

 

Pravilno držanje i disanje sastavni su dio svakodnevice. Ukoliko se loše držite nijedna odjevna kombinacija neće zablistati na vama, a loše disanje postat će još lošije već nakon nekoliko minuta hopsanja. Zato se naslonite uza zid s nogama za jednu dužinu stopala od zida, stražnjica, leđa, ramena i glava su čvrsto naslonjeni uza zid. Ruke položite oko struka i udisajem osjetite kako vam se dlanovi šire prema van (desno-lijevo), a udisajem se ponovo skupljaju. Dok se opuštate od stresa pravilnim disanjem izdužujte svoje tijelo prema gore i osjetite kako treba izgledati pravilna postura. Isto ponovite i bez oslonca uza zid, ispred ogledala, bočno.

 

Kao final touch za potpuni oporavak od feštanja, predlažem vježbu energizacije lica (možda najbolje dok ste sami da ne ispadnete čudni, poput mene na slici). Noge raširite u širinu kukova. Čvrsto stisnite stopalima pod i uspravite se.

 

Udisajem gurajte ruke od sebe šireći dlanove, otvarajte čeljust što više možete, izplazite jezik, bradu podižite prema gore da osjetite peglanje prednje strane vrata, oči snažno raširite i pogled usmjerite prema gore. Izdisajem skupite šake i ruke prema sebi, stisnite usta, cijelo lice, oči i čelo. Ponavljajte dok učinak ne bude zadovoljavajući.

Sada ste spremni za nove plesove i nove izazove koje vam Nova nosi. Budite sretni, zadovoljni i zahvalni jer imamo život, mogućnosti, želje, snage, veselja i svoje tijelo koje nam sve to pruža. Čuvajte se, volite se, mazite se i uživajte u svakom trenutku.

Sretna vam Nova 2018.!!!

 

Morena Poglajen Carić

PBS Centar sportske izvrsnosti Pula – Sunset centar Medulinska 41 Pula, Croatia http://sunset-centar.com/

WordPress Ads