Magnezij čini čuda za naše zdravlje

Često vas hvataju grčevi u mišićima i konstantno ste umorni? San vam je isprekidan i skloni ste glavobolji, tjeskobi i razdražljivosti? Imate aritmiju i slabu probavu? Ako ste se prepoznali u ovome, velika je vjerojatnost da patite od hipomagnezemije, odnosno manjka magnezija u organizmu.

Magnezij je jedan od četiri najzastupljenija minerala u našem organizmu, a potreban je za više od 300 tjelesnih funkcija. Najviše ga ima u kostima i zubima, a nešto manje u mišićima, mekim tkivima i stanicama.  Stanicama je prijeko potreban za normalno funkcioniranje: koriste ga za proizvodnju energije i stabilizaciju svojih membrana. Bez magnezija je život nezamisliv!

Ovo su samo neke od njegovih fantastičnih funkcija:

 • pravilan rad živčanog sustava
 • opuštanje mišića
 • zdrave moždane funkcije
 • čvrste kosti i zubi
 • pravilan srčani ritam
 • čišćenje organizma od toksina
 • zaštita od taloženja teških metala u mozgu
 • kvalitetan san i dobro raspoloženje

Ovaj se neobično važan mineral naziva i „željezom biljnog svijeta“ zato što je njegova uloga u stvaranju klorofila (biljnog pigmenta) slična onoj koju ima željezo u stvaranju hemoglobina u našoj krvi.

Kako nadoknaditi opasan manjak magnezija

Zbog upotrebe umjetnih gnojiva, koja su osiromašila tlo, brojne vrste voća i povrća koje su prije bile bogat izvor magnezija danas to, nažalost, više nisu. Stoga nije nikakvo čudo što danas gotovo 80 posto ljudi u svijetu pati od deficita magnezija u organizmu. Osim što su namirnice već sam po sebi osiromašene, njihovim se transportom, dodatnom obradom i pripremom gubi još više ovog dragocjenog minerala.

Jedna je studija pokazala da su se kod žena u menopauzi nakon oralnog unosa magnezija valunzi smanjili za čak 50 posto!

Još je jedna loša vijest vezana uz magnezij: čak i ako hranom unesete dovoljne količine tog minerala na dan, što je za žene otprilike 300, a za muškarce oko 400 mg, vaš će organizam od toga apsorbirati – samo trećinu! Na magnezij, naime, negativno djeluju želučana kiselina i probavni enzimi. Imajte na umu i to da pojačanim znojenjem, primjerice ljeti i tijekom napornih fizičkih treninga, gubite puno magnezija. Stoga, bavite li se intenzivno sportom, morate još više paziti na dostatan unos.

Zbog brojnih dobrobiti jako je važno nadoknaditi svaki njegov manjak – pravilnom prehranom, koja uključuje što više namirnica bogatih magnezijem, ili uzimanjem kvalitetnih suplemenata. No, budući da se magnezij puno lakše i bolje apsorbira preko kože, odnosno transdermalno, priuštite si kupke s magnezijevim kloridom ili magnezijevim sulfatom.

Dobrobiti magnezija

1. Umiruje živčani sustav, poboljšava san i smanjuje tjeskobu

Magnezij regulira određene hormone u organizmu koji imaju umirujući učinak na mozak, pridonose relaksaciji i opuštanju. Upravo iz tog razloga manjak magnezija dovodi do slabije kvalitete sna, pa čak i do nesanice. Ovaj mineral važan je i za funkciju neurotransmitera koji se naziva GABA, zaslužnog za lučenje serotonina, hormona sreće.

2. Podiže razine energije

Magnezij je važan i za aktivaciju adenozin trifosfata ili ATP-a. Riječ je o glavnom skladištu energije unutar stanica. Stoga, ako vam nedostaje ovog minerala, stalno ćete osjećati umor. Manjak magnezija također znači da se i brže umarate tijekom fizičkih aktivnosti, trebate više kisika i imate veći broj otkucaja srca.

3. Poboljšava probavu

Magnezij neutralizira želučanu kiselinu i potiče kretanje stolice kroz crijeva, stoga je za one koji pate od zatvora jako važno da uzimaju ovaj mineral. Magnezij također opušta mišiće u cijelom probavnom traktu, kao i stijenke crijeva, što je dobar poticaj pražnjenju.

Napomena: uzimate li dodatke prehrani s magnezijem, vaša bi probava trebala biti uravnotežena i normalna. No, primijetite li da magnezij ima učinak pravog laksativa te da često obavljate nuždu ili imate proljev, to je znak da uzimate prevelike doze ovog minerala.

4. Uravnotežuje razine natrija, kalija i kalcija u organizmu

Manjak magnezija u organizmu negativno se odražava i na razine drugih minerala, poput kalija, kalcija i natrija. On, naime, pomaže transportu iona kalcija i kalija kroz stanične membrane. U kombinaciji s kalcijem magnezij igra važnu ulogu u oblikovanju kosti te u sintezi DNK i RNK. Također, u slučaju nedostatka magnezija kalcij se nepotrebno taloži u mekim tkivima u vašem organizmu. Magnezij je izuzetno važan i za normalne kontrakcije mišića, srčani ritam, te za provođenje živčanih impulsa.

5. Smanjuje grčeve, bolove i napetost u mišićima

Nemate li u organizmu dovoljno magnezija, mogli biste osjećati grčeve u mišićima. Magnezij je neophodan i za opuštanje i kontrakciju mišića, kao i za normalno kretanje. Ovaj mineral uravnotežuje razine kalcija, što je jako važno za normalno funkcioniranje svih mišića, pa tako i onog srčanog.

6. Ublažava migrenu i sprječava depresiju

Budući da magnezij pridonosi cirkulaciji krvi, sprječava suženje krvnih žila koje inače dovodi do povišenja krvnog tlaka i otpušta hormone za ublažavanje bolova, uzimanje ovog minerala može spriječiti ili barem ublažiti pojavu migrene.

Istraživanja su pokazala da su simptomi migrene oslabljeni kod onih ispitanika koji su uzimali dodatke prehrani s magnezijem. Studije su pokazale da kod akutne migrene jako pomaže intravenska primjena otopine magnezijeva sulfata.

Manjak magnezija u organizmu negativno se odražava i na razine drugih minerala, poput kalija, kalcija i natrija.

Budući da magnezij potiče proizvodnju hormona serotonina, on uvelike pomaže i kod depresije. Neki stručnjaci smatraju da su jako niske razine magnezija u hrani jedan od važnih faktora koji pridonose sve većoj učestalosti depresije i drugih mentalnih oboljenja. Također, ako u organizmu nedostaje ovog minerala, on je podložniji različitim alergijama.

7. Čuva zdravlje srca i krvnih žila

Neki magnezij nazivaju „mineralom sa srcem“ – ne bez razloga. On, naime, uvelike pomaže zdravlju ovog organa. Osobe koje unose dostatne količine ovog minerala imaju puno manji rizik od srčanih oboljenja. Sprječava kontrakcije i sužavanje krvnih žila koje dovode do povišenog krvnog tlaka.

Magnezij je ključan i u sprečavanju srčanog udara jer su neki slučajevi srčanog udara uzrokovani upravo grčenjem koronarnih žila, zbog čega srce na koncu ostaje bez kisika.

8. Pridonosi zdravlju kostiju i zuba

Manjak magnezija zapravo i nije lako ustanoviti, a za to postoji opravdan razlog. Čak 57 posto tog minerala nalazi se – u kostima. Magnezij je jako važan za metabolizam kalcija te za pretvaranje vitamina D u aktivan oblik u tijelu. Dakle, on je neizostavna karika u izgradnji čvrstih kostiju.

I ne samo to. Ako ste mislili da je kalcij najvažniji za zube, to nije točno. Naime, brojna su istraživanja pokazala da je za zube (kao i za kosti) najvažniji – magnezij. Samo zahvaljujući njemu zubna caklina može biti čvrsta i zdrava.

9. Ima snažan detoks učinak na organizam

Dr. Carolyn Dean, autorica slavne knjige „Magnezijevo čudo“, naglašava koliko je magnezij važan u zaštiti mozga od utjecaja teških metala kojima smo izloženi, poput aluminija, kadmija, olova, žive… Nedostaje li organizmu magnezija, prijeti veći rizik od teških oboljenja poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Također, glutation, prirodni antioksidans koji eliminira olovo, živu i arsen iz vašeg organizma, za svoju sintezu treba upravo – magnezij.

10. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Procjenjuje se da gotovo 50 posto dijabetičara ima niske razine magnezija u krvi. Istraživanja su pokazala da osobama koje imaju manjak ovog minerala prijeti veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Studija je također pokazala da se kod dijabetičara koji su svakodnevno uzimali visoke doze magnezija znatno popravilo stanje vezano uz razine šećera u krvi, kao i hemoglobina A1c, ključnog za mjerenje glukoze u krvi.

Hrana koja sadrži magnezij:

 • kopriva
 • mišjakinja
 • špinat
 • prokulice
 • brokula
 • crni grah
 • mungo grah
 • bademi
 • indijski oraščići
 • avokado
 • krumpir
 • bučine sjemenke
 • banane
 • kvinoja
 • tamna čokolada

Dodaci prehrani s magnezijem

Danas u ljekarnama i trgovinama najčešće možemo naći magnezijev oksid, kojemu je bioraspoloživost vrlo niska pa se u organizmu apsorbira svega 4 posto! Također, takvi dodaci prehrani s magnezijem imaju laksativan učinak, zbog čega ih mnogi izbjegavaju.

Drugi suplement je magnezijev citrat, koji se jako dobro apsorbira u organizmu, ali ima laksativan učinak.

Dobar način opskrbe organizma magnezijem jest uzimanje magnezijeva malata, koji se lako apsorbira i nema laksativan učinak. Primjenjuje se kod bolova u mišićima, a pomaže kod fibromialgije.

Želite li izbjeći napetost mišića i kronične bolove te si osigurati bolji san i opuštanje, odaberite magnezijev glicinat. Riječ je o kombinaciji magnezija i glicina, aminokiseline koja pridonosi boljoj apsorpciji magnezija.

Postoje i drugi izvrsni načini opskrbe tijela magnezijem, kao što su kupke s magnezijevim kloridom i magnezijevim sulfatom (epsomskom soli).

Alternativno liječenje magnezijem

1. Kupke s magnezijevim kloridom

Magnezijev klorid je mineralni spoj koji se dobiva isparavanjem morske vode. Dostupan nam je u obliku čistog magnezijeva ulja i magnezijevih soli za kupke.

Kada se nanosi izravno na kožu, magnezijev klorid se trenutačno apsorbira u tkiva te znatno povećava razine magnezija u organizmu. Budući da magnezij pritom ne prolazi kroz probavni trakt, nema rizika od neugodnog laksativnog učinka.

Nanošenje magnezijeva klorida na kožu pokazalo se i kao izvrstan način nadopune „zaliha“ magnezija kod sportaša koji su izloženi velikim fizičkim naporima.

Dobrobiti magnezijeva klorida:
 • snažno djeluje protiv infekcija
 • ublažava kronične i akutne bolove
 • pomaže kod bolesti dišnih organa
 • smanjuje kronični umor
 • poboljšava izgled noktiju, tena i kose
 • djeluje antikancerogeno

2. Magnezijev sulfat (gorka ili epsomska sol)

Opskrbu organizma magnezijem možete povećati i tako da prakticirate kupke, odnosno namakanje u vodi s dodatkom gorke ili epsomske soli. Riječ je o obliku magnezija koji se naziva magnezijev sulfat. Ovakav oblik magnezija možete uzimati i oralno.

Magnezijev sulfat pomaže kod bolnih mišića i zglobova, nakon fizičkog napora, potiče detoksikaciju organizma, smanjuje stres, ublažava konstipaciju… Primjenjuje se i intravenozno u nekim teškim fizičkim stanjima kao što su početak infarkta ili teški napadaji astme.

Magnezij kao magični prirodni lijek za tegobe menopauze

U menopauzi ste i ne znate kako doskočiti neprestanim valunzima koje osjećate, nadutosti, bezvoljnosti, hormonskom disbalansu…? Rješenje postoji! Naime, sve je veći broj studija koje otkrivaju veliku važnost dodatnog unosa magnezija za žene u menopauzi.

Evo kako ovaj magični mineral pomaže optimalnom zdravlju i u kasnijim godinama:

 • vraća hormone u balans hraneći stanice
 • potiče proizvodnju hormona estrogena, progesterona i testosterona
 • pridonosi zdravlju štitnjače i jajnika
 • umiruje živčani sustav i snižava razine hormona stresa kortizola
 • poboljšava kvalitetu sna, važnog faktora za pravilan rad hormona
 • stabilizira razine šećera u krvi i povećava osjetljivost na inzulin

Osim pravilnom prehranom, unos magnezija u menopauzi možete povećati kvalitetnim dodacima prehrani. Jedna je studija pokazala da su se kod žena u menopauzi nakon oralnog unosa magnezija valunzi smanjili za čak 50 posto!

Kako biste dodatno povećali unos magnezija u menopauzi, možete birati sljedeće:

 • transdermalno ulje magnezija, gel ili losion (koji se preko kože izvrsno apsorbiraju)
 • kupke s epsomskom soli (primjenjujte ih jednom tjedno za bolju relaksaciju, smanjenje bolova u mišićima i kvalitetniji san)
 • magnezijev klorid (možete ga primjenjivati u obliku kupke ili oralno – preporučena dnevna doza je 320 mg)

Što sve krade magnezij iz organizma?

Čak i ako unosite dovoljnu količinu magnezija, imajte na umu to da postoje određeni „kradljivci“ ovog minerala koji se kriju u lošoj prehrani, stresu i porocima. Oni djeluju tako da dodatno troše vaše ionako predragocjene zalihe ovog važnog minerala.

Najveći kradljivci magnezija su:
 1. Stres: kada ste izloženi jako stresnim situacijama, organizam proizvodi puno adrenalina i kortizola, koji jako troše zalihe magnezija, a samim tim se tegobe menopauze dodatno pogoršavaju.
 2. Šećer: jeste li znali da većom konzumacijom rafiniranog šećera potičete bubrege da dodatno eliminiraju više magnezija iz organizma i usto ometate rad hormona? Dakle, imajte na umu to da konzumacijom šećera uvelike pogoršavate simptome menopauze.
 3. Cigarete i alkohol: ako ste dosad bili skloni ovim porocima, obavezno ih eliminirajte. I pušenje i konzumacija alkohola znatno smanjuju razine magnezija u tijelu. Osim toga, alkohol djeluje i kao štetni diuretik koji ispire važne minerale iz tijela, a među njima je svakako i magnezij.
 4. Kofein: pijete li veće količine kave, povećavate razine štetnog kortizola i adrenalina, što se negativno odražava na razine magnezija.

Magnezij –  oblici, izvori i sve što trebate znati

Izvori korišteni u članku uključuju:
https://natmedworld.com
http://naturalhealingnews.com
https://www.ancient-minerals.com
https://www.healthline.com

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads