Ljekoviti recepti s kaduljom

Stoljećima su naše bake liječile razne tegobe uz pomoć dragocjene mediteranske biljke kadulje ili žalfije. Da je kadulja zaista biljka koja spašava (lat. salvare – spasiti), znali su i naši stari, pa su za nju govorili da „od mrtva pravi živa“.

Kadulja je izvrstan prirodni lijek za upaljene, osjetljive i bolne desni, parodontozu, afte, pomaže kod želučanih tegoba i problema s crijevima.

Osim što se od ove cijenjene biljke može kuhati čaj ili infuz, od nje pripremaju i tinktura i ljekoviti liker. Takve prirodne lijekove, po uzoru na naše bake, i vi danas možete izraditi kod kuće kako biste ih imali pri ruci kad god vam zatrebaju.

Poznato je da kadulja sadrži vitamine A, B i C, kao i nešto kalija i kalcija, stoga konzumacijom pripravaka od te biljke možete znatno pridonijeti svome zdravlju te spriječiti brojna oboljenja.

Cijenjena od davnina

Ovu iznimno ljekovitu biljku jako je cijenio i grčki liječnik Hipokrat. Poznata je njegova rečenica: „Zašto bi umro čovjek kojem kadulja raste u vrtu?“ Budući da ima antibakterijska i antimikrobna svojstva, kadulja se smatra odličnim prirodnim antibiotikom. Zahvaljujući tome, bila je sastavni dio liječenja još u srednjem vijeku, a drevni Egipćani njome su liječili i neplodnost.

U tradicionalnoj medicini kadulja se primjenjivala u liječenju bronhitisa i tuberkuloze, kao i za ublažavanje reume, ekcema, psorijaze, čak i gubitka pamćenja. Odlična je prirodna pomoć i kod bolnih i obilnih menstruacija, kao i tegoba menopauze. Zaista, radi se o multifunkcionalnom prirodnom lijeku, a naše su bake to jako dobro znale.

Savjeti za branje listova

Premda se listovi mogu brati tijekom cijele godine, najbolje je to učiniti u travnju jer biljka tada još ne procvjeta. Takvi su listovi najbolji, primjerice, za izradu likera. Ljekoviti liker se obično, prema narodnoj bakinoj recepturi, priprema s cvjetovima kadulje, no možete ga izraditi i od listova.

Ljekoviti recepti s kaduljom

Tinktura od kadulje

Tinktura je izvrsna za prevenciju bolesti.

Sastojci:

  • 1 dl etilnog alkohola (70%-tnog)
  • 20 g usitnjenih listića kadulje

Priprema:

U decilitar alkohola potopite listiće kadulje pa ostavite da odstoji na toplome mjestu oko mjesec dana. Potom procijedite i čuvajte u staklenoj bočici.

Primjena:

U malo vode nakapajte 10-15 kapi tinkture pa popijte, ponovite još dvaput dnevno.

Ovu tinkturu možete umiješati i u čaj ili sok pa ju tako konzumirati. Odlična je za prevenciju bolesti, no ne bi je trebale uzimati trudnice i djeca.

Ljekoviti pripravak od kadulje, octa i meda

Ljekoviti pripravak može se koristiti za plućne tegobe, prehladu i grlobolju

Sastojci:

  • 1-2 šalice svježe kadulje, fino nasjeckane
  • 2-2,5 šalice jabučnog ili bijelog balzamičnog octa
  • 1-1,5 šalica sirovog meda

Priprema:

Očistite ubranu kadulju od oštećenih listova pa je nasitno nasjeckajte. Prebacite je u čistu malo veću staklenku. Prelijte je medom pa izmiješajte kuhačom kako bi sva kadulja bila u medu. Kadulja s medom bi trebala zauzimati oko trećinu staklenke.

Potom u loncu zagrijte ocat do temperature od oko 43 Celzijeva stupnja. Zagrijavanjem ocat će se moći bolje sljubiti s medom i kaduljom. Zatim ulijte ocat u staklenku s kaduljom i medom te sve izmiješajte. Staklenka bi trebala biti puna.

Dobro zatvorite čvrstim poklopcem. Ostavite da odstoji od dva tjedna do mjesec dana, a zatim procijedite (sačuvajte tekućinu).

Primjena:

Kod plućnih tegoba, prehlade, kašlja, grlobolje, groznice i probavnih tegoba, uzimajte po 1 punu žlicu ovog prirodnog lijeka na bazi kadulje. Možete i 1 žlicu ovog pripravka umiješati u čašu tople vode pa polako pijuckati.

3. Liker od kadulje i meda

Ovaj aperitiv koji djeluje protiv upala, bakterija i gljivica.

Sastojci:

  • 1,5 l rakije
  • 250 g listića svježe kadulje
  • 1,5 kg bagremova meda

Priprema:

U rakiju dodajte kadulju pa ostavite da odstoji tri tjedna. Nakon tog vremena procijedite te dodajte 1,5 kg bagremova meda.

Prelijte u staklene boce pa ostavite da odstoji još tri tjedna (povremeno promiješajte). Malu količinu ovog ljekovitog likera možete popiti svakog dana (maksimalno 2 čašice).

Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu, najbolje u smočnici ili hladnjaku. Rok trajanja mu je i do dvije godine.

Primjena:

Osim što vam ovaj liker može poslužiti kao aperitiv (konzumirajte ga prije ručka ili večere), njegovom primjenom spriječit ćete upale u organizmu, kao i pojavu bakterija i gljivica koje mogu narušiti vaše zdravlje.

Koristiti ga možete i kao prirodni lijek kod upale krajnika, grlobolje, kašlja, prehlade, gripe i bronhitisa, kao i kod upala usne šupljine.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads