Ljekovita svojstva kruške

Kruška (lat. Pyrus communis), koju je grčki pjesnik Homer nazivao „darom bogova“, tisućljećima je bila cijenjena ne samo kao hrana nego i kao narodni lijek. U Kini se ovo voće uzgaja i konzumira već više od tri tisuće godina. Smatra se drugim nutritivno najbogatijim voćem, odmah poslije jabuke.

Kruška spada i u hipoalergenu hranu te se upravo zato preporučuje i kao prvo voće pogodno za dojenčad. Od nje se pripremaju kašice, vrlo lako probavljive i za one najmlađe. Zahvaljujući visokim razinama antioksidansa, kojima opskrbljuju organizam, kruške mogu pomoći čak i u liječenju kroničnih oboljenja. Budući da su bogate polifenolima i flavonoidima, kruške imaju i naglašena protuupalna svojstva. Najviše polifenola, fenolnih kiselina i flavonoida sadržano je u njihovoj kori, stoga ih nije poželjno guliti želite li njihovom konzumacijom ostvariti maksimum zdravstvenih dobrobiti. To se, naravno, odnosi na organske, domaće kruške jer je kora onih tretiranih zatrovana.

Svakodnevnom konzumacijom ovog sočnog voća možete spriječiti upalne procese, kao i očuvati zdravu pH-ravnotežu te znatno smanjiti oksidativni stres u stanicama organizma.   Osim toga, kruška je odličan voćni zalogaj za sve one koji se intenzivno bave sportom jer je prirodni izvor glukoze i fruktoze koje tijelo brzo može iskoristiti i pretvoriti u potrebnu energiju.

Kruška pomaže i kod slabokrvnosti ili anemije te da eliminira umor.


Ljekovita svojstva kruške

Poboljšava probavu i eliminira zatvor

Zahvaljujući obilju pektina i vlakana, kruška je odličan izbor za sve one koji pate od loše probave i konstipacije. Pektin ima svojstva diuretika te čistača crijeva. Kako biste potaknuli crijevnu peristaltiku, jedite svježe kruške ili pak od njih pripremite ukusan kompot.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Želite li spriječiti dijabetes tipa 2, kruške bi se svakako trebale naći na vašem meniju i to što češće. Ovo voće, naime, ima niski glikemijski indeks te sadrži posebne vrste flavonoida, koji povećavaju osjetljivost na inzulin. Osobama oboljelima od dijabetesa preporučuje se pola sata prije jela konzumirati svježe iscijeđeni sok od krušaka.

Pomaže u snižavanju visoke temperature

Kruške su se oduvijek koristile kao prirodni lijek za snižavanje temperature. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kruška djeluje rashlađujuće. Kod visoke temperature preporučuje se popiti čašu svježe iscijeđenog soka od kruške. On će rashladiti organizam te sniziti povišenu tjelesnu temperaturu.

Ublažava kašalj i bronhitis

Zahvaljujući obilju antioksidansa i esencijalnih vitamina i minerala, kruška snaži imunitet te pomaže u bržem oporavku od bolesti. Ovo se voće preporučuje i kao pomoć u ublažavanju simptoma bronhitisa, groznice i kašlja.


Pogoduje zdravlju srca i snižavanju krvnog tlaka

Budući da obiluje kalijem i natrijem, kruška djeluje kao diuretik, što znači da potiče mokrenje i izbacivanje viška tekućine. U tom smislu dobra je i za zdravlje srca te za snižavanje visokog krvnog tlaka.

Pomaže kod anemije, slabosti i umora

Poznato je da kruška pomaže i kod slabokrvnosti ili anemije te da eliminira umor. Zahvaljujući bogatstvu minerala bakra, ona jača krv, pomaže kod slabosti mišića, kao i kognitivnih poteškoća.  Kod problema anemije i umora, preporučuje se uz ručak pojesti pulpu od dvije oguljene kruške pomiješanu s medom. Kruška je odlična i za trudnice i dojilje jer sadrži folnu kiselinu.

Smanjuje rizik od karcinoma, hipertenzije i moždanog udara

Obilje antioksidansa, poput vitamina C i glutationa, kao i polifenola, čini krušku izvrsnim antikancerogenim voćem. Kruška, među ostalim, sadrži i antocijanine i klorogensku kiselinu, moćne sastojke koji smanjuju rizik od raka, visokog tlaka i moždanog udara.

Snaži kosti i smanjuje rizik od osteoporoze

Kruška je odličan izvor dvaju nutrijenata ključnih za zdravlje kostiju – to su vitamin K i mineral bor! Vitamin K, zajedno s drugim esencijalnim mineralima, poput magnezija, kalcija i fosfora, djeluje tako da sprječava slabljenje kostiju. Mineral bor pomaže zadržavanju i apsorpciji kalcija, čime također sprječava propadanje strukture kostiju.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads