Koliko cijenite svoje osjećaje?

Koliko je osjećaja u našim životima potrošeno na ljude koji ih nisu znali cijeniti? Ušli ste u odnos s osmijehom na licu, a s druge strane samo hladan pogled. Pa onda u prvi trenutak pomislite kako je ta hladnoća prema vama stvar nečijeg umora, slučajnosti ili zbira okolnosti i tek onda nakon još niza osmijeha i lijepih riječi shvatite da je sve to rezultata hladne osobe. Osobe koje nije briga što osjećate, a još manje je briga za naklonost koju prema njoj pokazujete.

Nakon jednom razočarenja ulazite u drugi odnos i stvari se nakon nekog vremena ponavljaju. Ponavljaju se sve dok ne susretnete osobu koja je odlučila biti jaka, osobu koja je prošla isto što i vi i koja zna koliko može boljeti ignoriranje osjećaja i njihovo podcjenjivanje. No, nemojte razmišljati i planirati kako da tim ljudima vratite. Život savršeno vrati i plati svakome po njegovoj mjeri osjećaja koju pruža drugome.

Naučite štedjeti svoje osjećaje. Nemojte ih potiskivati, ali ih nemojte nidavati u bescijenje onima koji su vas navikli povrjeđivati. Ne cijene li drugi vrijednost vaših osjećaja prema njima, odmaknite se od njih. To je znak da ne cijene ni vašu prisutnost, a kada ne cijene vašu prisutnost to je znak da vas lako mogu povrijediti. Zaobiđite te ljude u širokom luku i čuvajte svoje osjećaje za one koji će vam uzvratiti i odgovoriti na njih.

Kada shvatite koliko vaši osjećaji vrijede nećete ih više rasipati na ljude kojima oni ništa ne znače.

Odgovornost prema osjećajima

Naučite prema svojim osjećajima biti odgovorni, jer ono što vam donose uživot vrijedno je i važno. Kada osjećate negativne osjećaje ni cijela sila pozitivnog razmišljanja neće ih uništiti i nemojte se na nju prisiljavati. Povucite se u tišinu i dovoljno dugo čekajte da se stvari smire, pa onda donosite odluke koje trebate donijeti.

Kada shvatite koliko vaši osjećaji vrijede nećete ih više rasipati na ljude kojima oni ništa ne znače, već ćete s njima uživati u ljepoti života. Nije to radi nikakve sebičnosti već radi osobnog mira.

Mario Žuvela/www.savjetnikuspjeha.com

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads