Kefir – gljiva zdravlja s Kavkaza

Kefir je ukusan i hranjiv mliječni napitak podrijetlom s Kavkaza. Prema predaji, zrnca i upute za njegovu pripremu starosjedioci su dobili izravno od proroka Muhameda, zajedno sa zapovijedi o čuvanju tajne.

Žitelji Kavkaza, za koje se vjeruje kako vitalnost i dugovječnost duguju upravo svakodnevnom uživanju ovog ljekovitog napitka, uistinu su stoljećima ljubomorno čuvali tajnu pripreme kefira. Zapravo, sve do trenutka kada se u priču uplela ljubav.

Legenda o ljubavi i kefiru

Nažalost, nesretna ljubav – barem po jednog sudionika priče, princa Bek-Mirza Barchorova. Početkom 20.st. prelijepa Ruskinja Irina Sakharova odlučila ga je posjetiti u Kislovodsku, gradu na sjeveru Kavkaza, u namjeri da ga zavede i izmami od njega nekoliko dragocjenih zrnaca za pripremu kefira.

Prvi dio plana u cijelosti je uspio, no ne i drugi, jer je zaljubljeni princ u strahu od kazne za kršenje vjerskog zakona odbio Irini ispuniti želju, nakon čega se razočarana ljepotica neobavljena posla uputila nazad. No, princ nije imao namjeru dopustiti joj da se udalji, pa je u skladu s lokalnim običajem, naredio otmicu nevjeste. Ipak, svadba je propala nakon što je Irinina pratnja izvijestila cara o prinčevu skandaloznom naumu. Ogorčen prinčevim postupkom, car je naredio princu da uvredu nanesenu Irini ispravi tako što će joj pokloniti šalicu zrnaca za pripremu kefira.

I tako je počelo. Od tada pa nadalje, kefir se postupno proširio po cijelom svijetu, a tijekom vremena, mnogi su se uvjerili u njegova ljekovita svojstva.

Ljekovita svojstva kefira

Taj ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak priprema se od tzv. kefirnih gljiva, iako se zapravo radi o simbiozi korisnih bakterija i gljivica. Iskustvo je pokazalo kako kefir povoljno utječe na zdravlje, te liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Redovita konzumacija kefira:

 • jača imunitet
 • čisti organizam od toksina
 • pomaže uspostaviti normalan krvni tlak
 • smanjuje razinu kolesterola
 • pomaže kod želučanih bolesti
 • obnavlja floru i ublažava bolesti crijeva
 • pomaže kod bolesti jetre, bubrega i žuči
 • liječi upalne procese (prirodni je antibiotik)
 • pomaže kod slabokrvnosti i slaboj cirkulaciji
 • liječi respiratorne bolesti
 • pomaže kod stresa, nesanice i bolesti živčanog sustava
 • usporava širenje stanica raka
 • djeluje protiv gljivica i bakterija
 • pomaže kod astme i alergije

Priprema kefira

Važno je napomenuti da se industrijski proizveden kefir ne izrađuje uz pomoć ‘kefirne gljive’, nego hmelja i kultura bakterija koje napitku daju isti okus, ali ne i kvalitetu. Iz tog razloga, kefir je najbolje pripremiti u domaćoj radinosti.

Način pripreme kefira doista je jednostavan. Potrebno je samo mlijeko i gljive, odnosno zrnca kefira. Tradicionalno, za pripremu kefira ne koristi se metalno posuđe i žlice, jer mogu poništiti ljekovito djelovanje napitka.

Za pola litre kefira potrebno je dvije žlice zrnaca i bilo kakvo mlijeko (kravlje, ovčje, kozje). Mlijeko može biti kuhano ili nekuhano, no ne smije biti vruće.

Preporučuje se da mlijeko ne sadrži manje od 2,8% masnoće – što je sadržaj masnoće u mlijeku veći, kefir je bolji.

Postupak

Mlijeko ulijte u staklenu ili plastičnu posudu. U mlijeko stavite zrnca. Poklopite (primjerice, tanjurićem) i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata. Temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 30 stupnjeva. U roku od 24 sata, tekućina će se zgusnuti. Možete je povremeno promiješati zbog provjere gustoće. Nakon toga, kefir je potrebno procijediti (preporučuje se koristiti plastično cjedilo), preliti ga u bocu i držati u hladnjaku.

Gljivu kefira potrebno je oprati hladnom ili mlakom vodom i dan-dva (do iduće uporabe) ostaviti u hladnjaku, u hladnoj vodi ili u mlijeku.

Zrnca kefira vrlo brzo će se namnožiti, što će omogućiti dobivanje veće količine napitka. Količina mlijeka za pripremu kefira povećava se razmjerno količini zrnaca.

Napitak u cilju očuvanja zdravlja i vitalnosti možete piti svakodnevno. Preporučuje se započeti s 1 dcl i postupno povećati količinu. U terapijske svrhe pijte jednu litru kefira dnevno.

Gdje nabaviti kefirnu gljivu?

Nažalost, kefirnu gljivu ne možete nabaviti u trgovinama. Možete je uzeti od nekoga tko je već ima. Kefir gljiva brzo se razmnožava, pa je nije problem podijeliti s drugima.

Imate kefir gljivu i želite je podijeliti? Ostavite svoje kontakt podatke u komentarima ispod članka, sigurno ćete razveseliti nekoga od naših čitatelja. ?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads