12 znakova dehidracije: kako znati pijete li dovoljno vode?

Ako ste u vrijeme visokih temperatura razdražljivi i imate veliku želju za slatkim, razmislite pijete li dovoljno vode, odnosno unosite li uopće dovoljno tekućine u organizam. Simptomi koji nam govore da pijemo premalo tekućine, a koje ćemo zacijelo pripisati nekom drugom uzroku, u biti su znak dehidriranog organizma koji nas pokušava upozoriti kako je krajnje vrijeme da posegnemo za tekućinom.

Posljednje procjene sugeriraju kako bi žene trebale unositi 2.7 litara vode dnevno, a muškarci čak 3.7 litara.

Pitanje koliko piti aktualno je tijekom cijele godine, a ne samo ljeti, kada su nam ionako različite čaše i boce stalno pri ruci.

Koliko je premalo, a koliko previše? Kada piti i što piti?

Na pitanje što piti, odgovor je jednostavan – običnu vodu. A koliko? Tu se količine tekućine još definiraju. Naime, iako se većina stručnjaka slaže kako je optimalno unijeti oko 2 litre tekućine dnevno (bez hrane), taj se iznos ljeti i povećava. Posljednje procjene sugeriraju kako bi žene trebale unositi 2.7 litara vode dnevno, a muškarci čak 3.7 litara. No, zacijelo ste i sami pronašli svoju dozu, odnosno primijetili upozorenje ako je situacija drugačija. Za žeđ već znate, ona je najpoznatiji tjelesni alarm kod gubitka tekućine. No, kojim vas još signalima tijelo opominje da mu je potrebno više?

12 simptoma dehidracije

Žeđ, najpoznatiji simptom, javlja se kad je “kriza” već počela. Ali, postoje i drugi simptomi koji nas nastoje upozoriti na dehidrirali organizam:

– glavobolja i vrtoglavica

– umor

– promjene raspoloženja

– grčevi u mišićima

– trnci

– bol u leđima i zglobovima

– zatvor

– nemogućnost koncentracije

– suha, ispucala koža i naglašene bore

– tamna boja urina

– neugodan zadah

– želja za slatkim

Kako gubimo tekućinu?

Hrana koju unosimo u organizam pokriva svega petinu dnevnih potreba za tekućinom. Ostalo je nužno unijeti pićima, najbolje običnom vodom. Tekućinu tijekom dana izbacujemo mokrenjem, stolicom, znojenjem, ali i – disanjem.

Voda je potrebna za rad metabolizma, cirkulaciju, regulaciju temperature, izlučivanje toksina i otpada, a njen manjak u organizmu stvara dugoročne posljedice.

Mokrenjem se gubi u prosjeku oko 1.5 litara vode, a samo znojenje i disanje troše dodatnu litru. Ne unosimo li minimalno 2 litre tekućine, organizam je trajno u stanju dehidracije, koja ga iscrpljuje, što dugoročno dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Provjerite boju mokraće

Pijemo li dovoljno tekućine, možemo provjeriti i uz pomoć mokraće: prema učestalosti koliko mokrimo i kakve boje je mokraća. Normalan broj mokrenja u jednom danu kreće se između 6-8, pa je rjeđi odlazak u toalet također znak da nam treba više tekućine. Boja mokraće u slučaju dehidracije je tamna (poput boje meda) i koncentrirana. Kod dovoljnog unosa tekućine, mokraća je svjetlo žute boje, gotovo prozirna. No, ovo pravilo ne vrijedi uzimamo li dodatke prehrani u obliku multivitamina ili vitamine B skupine. Riboflavin, odnosno vitamin B2 također ima sposobnost obojiti mokraću u svijetlu boju, pa se vodite vlastitom evidencijom unosa tekućine.

Opasnosti dehidracije – najugroženija djeca, bolesnici i stariji

Budući da je voda potrebna za rad metabolizma, cirkulaciju, regulaciju temperature, izlučivanje toksina i otpada, njen manjak u organizmu stvara dugoročne posljedice. Stručnjaci diljem svijeta, posvećeni analizi prehrambenih navika djece, došli su do zabrinjavajućih podataka.

Nedavna američka studija, provedena na uglednom sveučilištu Harvard, pokazala je da je više od 50 posto djece dehidrirano. Dječaci su bili u lošijem stanju nego djevojčice.

Prijašnje studije u kojima je promatrana populacija od 2 do 17 godina, alarmirale su javnost podacima kako u Americi čak jedna četvrtina djece uopće ne pije vodu! Uglavnom piju zaslađene i opasne, gazirane sokove.  Djeca, inače nemaju dovoljno razvijen mehanizam žeđi, stoga je nužno da često ih nuditi tekućinom, pri čemu se domaći i svježe cijeđeni sokovi te voda nameću kao prvi i pravi izbor.

Povećan i češći unos tekućine obaveza je i za starije osobe te prilikom bolesti (osobito kod želučanih tegoba praćenih povraćanjem i proljevom), kako bi se spriječilo daljnje, opasno iscrpljivanje organizma.

Voda traži još vode

Mnogi od nas svjesni su kako ne piju dovoljno tekućine, ali ne mogu se natjerati popiti čašu vode, jer ne osjećaju žeđ. Dobra je vijest da voda, uz brojne druge utjecaje na organizam, ima i sposobnost poticanja – žeđi! Zato, što više pijete, tijelo će tražiti još više tekućine.

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads