Jede vam se nešto slatko? Napravite pasteli, najzdraviju poslasticu na svijetu!

Pasteli je omiljena grčka poslastica, poznata i kao “grčki doručak”. Stara je, kako kažu, čak 6.000 godina i smatra se najzdravijim slatkišem na svijetu. Koji, ujedno, ima i ljekovita svojstva jer pozitivno utječe na mnogo toga. Između ostalog, na smanjenje kolesterola i dizanje imuniteta.

Pastiri se spominje još u drevnoj Grčkoj i na Bliskom istoku. Čuveni Grčki pisac i “otac” povijesti Heradot nazvao je u pasteli u svojim zapisima istovremeno i lijekom i delicijom. Spominje se i u Homerovoj Ilijadi kao intrion koji se daje Helenima, ratnicima prije odlaska u borbu kako bi dobili snagu i imali dovoljno energije teške napore na bojnom polju. Osim u Ilijadi, pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima. Prema njima, koristile su ga žene kako bi stimulirale rad hormonalnih žlijezda!

Pasteli sadrži čak 182 elementa korisnih za zdravlje.

Što je pasteli?

Riječ je o kombinaciji dvije super zdrave namirnice – sezama i meda. Ovu slastica naziva se još i pita od sezama i meda, iako ni po čemu ne podsjeća na pitu. Samo jedna ili dvije kuglice (ili nekog drugog oblika koji napravite) pastelija utažit će vam potrebu za slatki. A uzmete li ih prije nekog vama važnog (ili stresnog) događaja, dat će vam dugotrajnu i jaku energiju i biti sjajno gorivo za zdravlje cijelog organizma.

Ljekovita svojstva pastelija

Kombinacija meda i sezama prepuna je korisnih sastojaka. Bogata je cinkom, magnezija, željezom, kalcijem, bakrom i nizom ostalih vitamina, posebno grupe B, vlaknima i gotovo  svim sastojcima ključnim za zdravlje i funkcioniranje organizma. Ukupno sadrži čak 182 elementa korisnih za zdravlje organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprječavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja na staničnom nivou.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka, djelotvorna je za regulaciju masnoća u krvi, naročito odnosa LDL I HDL kolesterola. Idealno djeluje na reguliranje nepravilnih otkucaja srca, visok krvni tlak i poboljšava cirkulaciju. Ujedno daje neophodnu energiju i snagu za težak fizički i psihički rad. Pasteli sjajno djeluje i na kronični stres i to nakon 3 tjedna redovitog konzumiranja.

Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i sezama za smanjenje znakova depresije, arteroskleroze i multipleskleroze.

Recept

Sastojci:

– 300 gr tahinija (pasta od mljevenog sezama)
– 300 gr prirodnog meda

Napomena:

U trgovinama zdrave hrane možete naći gotov tahini, a možete ga napraviti i sami imate li vremena i dobar blender. Za dobar domaći tahini namaz potrebne su vam sirove oguljene sjemenke sezama i ulje po želji. Obično 2 žličice ulja idu na jednu ili pola šalice sjemenki sezama, ovisno o tome koliko gustu smjesu želite. Najčešće se koristi sezamovo, maslinovo ili suncokretovo.

Postupak

Tahini

Lagano, do zlatne boje, popržite sjemenke sezama u tavi, bez dodavanja masnoće  (5-10 minuta, uz stalno miješanje). Kad se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodati još maslinovog ulja po želji). Prije stavljanja sezama u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude s tahinijem.

Pasteli

Oba sastojka, med i tahini, su tekuća, no, interesantno je da će se, nakon što ih dobro izmiješate, stvrdnuti u masu koja se može oblikovati kao plastelin. Tijekom miješanja možete, ako želite, dodati u masu i šaku drobljenjh komadića oraha, badema, pistacija ili lješnika. Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte u cijele sjemenke susama. Posložite na pleh i stavite u hladnjak. Pastelija možete držati u hladnjaku i inače, a dnevno su vam dovoljne 2-3 kuglice ili 1-2 štangice. Jer, kao što ste i pretpostavljali, osim što je bombastično zdrav, pasteli je i energetski bombastičan!

Sezame, sezame, za zdravlje stvoren si!

Znate li pravilno čuvati orašaste plodove?

Brusnica – najljekovitija biljka na svijetu

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads