Kako iskoristiti više hranjivih tvari iz hrane?

Uvijek je moguće iskoristiti više hranjivih tvari iz hrane koju volite. Potrebno je samo obratiti pažnju na nekoliko stvari koje će, osim bogatije i nutricionistički značajnije, doprinijeti i zdravijem načinu ishrane.

Pročitajte nekoliko sljedećih preporuka i podsjetite se koliko je važno ono što sigurno već znate o zdravoj prehrani. Probava će se izbalansirati, organizam prodisati i generalno ćete se osjećati poletnije i zdravije.

Poduzmite sve moguće korake kako biste bili sigurni da će tijelo u potpunosti iskoristiti sve prednosti zdravih namirnica, apsorbirajući iz njih maksimalnu količinu hranjivih tvari!

Uključite u prehranu više voća i povrća

Voće i povrće ima najviše hranjivih tvari po volumenu. Osim toga, naše je tijelo evolucijski predodređeno za učinkovito probavljanje namirnica biljnog porijekla. Znatno više od bilo koje druge skupine hrane.
Pripremajte jednostavna jela od krumpira kao što su juhe ili pire, uključite u dnevne obroke grah, leću i ostale grahorice. Bazirajte večeru na povrću, pripremajte maštovita vegetarijanska jela i barem donekle ublažite dominaciju mesnih jela koja su najčešća u našim dnevnim jelovnicima.

Svakodnevno uzimajte pravu vrstu probiotika

Održavajte potrebnu razinu zdravih bakterija u tijelu. To ćete najlakše postići svakodnevnim konzumiranjem probiotika o čemu smo više pisali u članku Probiotici – korisni i neophodni za zdravlje.

Ograničite konzumaciju prerađene hrane, mesa i alkohola

Alkoholna pića, prerađena hrana i pretjerana količina mesa neprijatelji su probave. Oni iscrpljuju HCl i uništavaju dobre bakterije, što znači manje enzima i manje hranjivih tvari.

Jedite više sirove hrane

Uključivanje više sirove hrane u prehranu i većom konzumacijom voća i povrća dugoročno ćete osigurati veću apsorpciju hranjivih materija u odnosu na termički obrađenu hranu. Iako postoje ozbiljne iznimke, prehrana bogata sirovom hranom ima bezbroj zdravstvenih prednosti.

Redovito uzimajte važne dodatke prehrani

Uz dnevni probiotik, dodavanje probavnih enzima u dnevnu prehrambenu rutinu,  jako je važno ako se hranite “na brzinu”, nekvalitetno i neredovito. Uzimanje probavnih enzima pomaže tijelu povećati apsorpciju hranjivih tvari.

Ne uzimajte nepotrebne tablete

Ovo zvuči kao nepotrebna sugestija, ali za ne vjerovati je koliko je ljudi sklono tabletama.  Čak i za najmanji mogući problem, čak i preventivno, samo kako bi se bolje i sigurnije osjećali znajući da su popili tabletu. Za koju nisu ni sigurni treba li im uopće. Kao kad pijete tablete protiv glavobolje kada vas uopće glava ne boli. Sve to negativno utječe na probavu i zdrave bakterije. Stoga dobro razmislite prije uzimanja tableta koje ne spadaju u kategoriju “redovna terapija”. Uzimajte ih samo kada je to stvarno potrebno.

Uključivanje više sirove hrane u prehranu i većom konzumacijom voća i povrća dugoročno ćete osigurati veću apsorpciju hranjivih materija u odnosu na termički obrađenu hranu.

Ako već primjenjujete neke od ovih preporuka, na pravom ste putu. Poduzmite sve moguće korake kako biste bili sigurni da će  tijelo u potpunosti iskoristiti sve prednosti zdravih namirnica, apsorbirajući iz njih maksimalnu količinu hranjivih tvari! Ubrzo ćete se osjećati puno bolje i uočit ćete razliku u odnosu na dosadašnje prehrambene navike.

Kako se slažu lijekovi za bolesti štitnjače i hrana

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads