Miris kuhane jabuke i egzotičnih začina budi uspomene na djetinjstvo i veselo vrijeme blagdana kada se ovo, danas pomalo zaboravljeno piće, često posluživalo. Šalica tople jabukovače, iz koje se širi aromatičan i opojan miris, tradicionalni je napitak koji zagrijava tijelo i podiže raspoloženje.
Kako dani postaju sve kraći, a hladnoća sve veća, ovo je idealno vrijeme da se ponovno podsjetimo na ovaj topli, ukusan i ljekovit napitak. Dok kiša napolju monotono pada ili vani zavija hladan vjetar, ugodno se sklupčajte u svoju omiljenu fotelju, pijuckajući ovaj mirisni napitak. Grijući dlanove na vrućoj šalici, osjećat ćete se mirno, uravnoteženo, toplo i opušteno.
Odličan napitak za zimske tegobe
Tijekom hladnih zimskih mjeseci naše tijelo prirodno čuva toplinu tako da krv usmjerava više u centar, a manje na periferiju tijela. Zbog toga temperatura u rukama i nogama pada, te se većina ljudi žali na hladne ruke i noge. Metabolizam se zimi usporava, zbog toga nastaju problemi s probavom i viškom kilograma. Česte su prehlade, sluz se lakše nakuplja u plućima i grlu, skloni smo letargiji, neraspoloženju i manjku energije.
Jabukovača sa začinima je prava mala apoteka baš za te zimske boljke. Topla jabukovača potiče vitalnu energiju, jača imunitet i probavni sustav te alkalizira tijelo. Stimulira kardiovaskularni sustav, smiruje grlo, pomaže u iskašljavanju viška sluzi i oslobađa tijelo od napetosti. Opušta i smiruje živce te nježno čisti jetru i tijelo od toksina.
Jabukovača sa začinima je prava mala apoteka za zimske boljke.
Začini koji se koriste u receptu poput cimeta, đumbira, klinčića i muškatnog oraščića potiču unutarnju vatru te su idealni za poboljšanje probave. Kiseli okus jabuke čisti i podupire zdrav rad jetre te smiruje probavne smetnje i nadutost.
Cimet, klinčić i đumbir su efikasno rješenje za hladne ruke i noge jer potiču cirkulaciju te griju tijelo, šireći toplinu prema periferiji i vanjskom dijelu kože. Začinska mješavina u jabukovači pomaže u razgradnji viška sluzi u grlu, plućima i bronhima. Cimet je odličan začin za reguliranje ravnoteže šećera u krvi. Njegov opor okus blago nas zagrijava iznutra u hladne dane, dok muškatni oraščić djeluje poput sedativa i smiruje um.
Jabukovača sa začinima – RECEPT
Recept je vrlo jednostavan, a možete ga prilagoditi individualnom ukusu kako bi pronašli svoju savršenu verziju.
Sastojci za 4 serviranja:
- 4 organske kisele jabuke (vrste Granny Smith, Gala, Jonagold, Gloster itd. )
- 8 ravnih, jušnih žlica smeđeg šećera (količina po želji)
- organska limunova ili narančina korica, naribana
- ¼ čajne žličice cimeta ili 2 manja štapića cimeta
- 1 čajna žličica svježe naribanog đumbira
- ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice pupoljaka klinčića
Priprema domaće jabukovače:
Operite i nasjeckajte jabuke na veće komade. Ako su jabuke domaće i neprskane, ostavite koštice i koru jer će one dodatno obogatiti okus (inače ih ogulite).
Posložite jabuke u veću posudu, prekrijete ih vodom pa ulijte još 2 cm vode iznad jabuka. Zakuhajte na srednjoj vatri a kad voda zavrije, dodajte šećer, začine i limunovu koricu.
Poklopite zdjelu, smanjite vatru i kuhajte od 20 minuta do 1 sat. Jabukovača se tradicionalno kuha najmanje 1 sat.
Kad je kuhanje vremenski gotovo, a jabuke sasvim omekšale, maknite zdjelu s vatre i pustite da se malo ohladi.
Procijedite tekući dio kroz cjediljku sa sitnim rupicama, koristeći kutlaču. Meso jabuke protisnite kroz cjediljku uz pomoć žlice ili uz pomoć pasirke za krumpir. Kora, sjemenke, tvrdi dio jabuke i začini ostat će u cjediljki a u zdjeli procijeđeni sok.
Ako ste koristili veće količine, domaću jabukovaču izlijte u steriliziranu staklenku, dobro zatvorite, ohladite pa čuvajte u hladnjak do tjedan dana.
Jabukovaču sa začinima servirajte u šalicama za kavu ili čaj. Ukrasite je kriškama limuna ili naranče, sjemenkama nara, zvjezdanim anisom, cimetovim štapićem ili kolutićima svježe jabuke. Tako će vaša jabukovača poprimiti svečani izgled.
Poslužite vruće i uživajte!
Autorica: Suzane Mussiow