Francuski kolač od jabuka

Recept je u suradnji s platformom welovelocal.hr pripremila i napisala Đurđa Protić iz Zvona cateringa.

Kada nemate ništa u frižideru, samo osnovne namirnice kao što su brašno, jaja, maslac i jabuke – nastaje ovaj sjajni kolač. A sa žlicom šlaga pretvara se  u deliciju koja će postati vaš kućni favorit!

Za 6-8 osoba

Priprema: 20 minuta

Pečenje: 40 minuta

SASTOJCI:

1 šalica univerzalnog brašna (ja sam koristila pirovo brašno)

1/2 žlice praška za pecivo

korica svježeg ribanog limuna

¼ žličice soli

½ šalice otopljenog maslaca

2/3 šalice šećera (možete koristi i drugi zaslađivač, za dijabetičare moguće eritrit)

2 veća cijela jaja ili 3 sitnijacijela jaja

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

3 žlice tamnog ruma (ovaj dio možete izostaviti ako radite kolač za djecu)

3 jabuke (tako da dobijete 4 šalice isjeckanih jabuka na krupnije kocke)


PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.

Umutite šećer, jaja pa dodajte otopljeni maslac, ekstrakt vanilije, rum i koricu limuna.

U mokre sastojke dodajte suhe (brašno, prašak za pecivo, sol).

Dodajte jabuke i sve lagano promiješajte.

Sve povezano stavite u namašćeni i pobrašnjeni pleh.

Na vrhu pošećerite sa smeđim šećerom radi dobivanje zlatne korice (i taj dio možete izostaviti i pošećeriti kolač nakon što je pečen).

Pecite 40 minuta na 170 stupnjeva.

Ovaj sjajni sočni kolač možete držati u frižideru nekoliko dana ukoliko ga ne pojedene isti čas.

Kolač možete peći i u modlicama za muffine, kao mono porciju.

Pečene jabuke s cimetom – zdravija verzija doručka

Foto: Đurđa Protić

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.