Jabuka u 3 ukusna zimska deserta

“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!”, poznata je izreka koju su nam bake često ponavljale u djetinjstvu. To nam ujedno govori i o važnosti ove voćke za naše zdravlje. Iako ih možemo naći na tržnicama i trgovačkim lancima tijekom cijele godine, jesenske jabuke posebno su slatke. Tradicionalno se berba organizira u mjesecu listopadu, a nazivaju ih još i ‘kraljicom sezone’. Crvene, zelene, pjegave ili sjajne savršeno se kombiniraju za doručak sa zobenim kašama, jogurtom i namazom od kikirikija.

Zimski mjeseci sa sobom donose pad temperature, promjene raspoloženja i pad imuniteta dok se tijelo ne privikne na nove vremenske uvjete. Stoga je iznimno bitno u prehranu uključiti bar jednu jabuku na dan i tako si osigurati potrebnu dozu vitamina i minerala. Mirisni deserti s jabukama uvijek su rado viđeni na stolu, a za slatki kraj tjedna donosimo vam tri sočna recepta.

https://www.instagram.com/p/BoWs_SZjxox/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=ug7doa2w6rjk

CRUMBLE OD JABUKA I BRUSNICA

Sastojci:

  • 2 velike jabuke
  • 1/2 šalice sušenih brusnica
  • 150g maslaca (omekšalog)
  • 50g kokosovog šećera
  • 2 jaja
  • 300g brašna (bez glutena!)
  • 150ml mlijeka
  • 1 žličica cimeta

Nadjev:

  • 50g maslaca (narezanog)
  • 70g brašna (bez glutena!)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 korica limuna

Priprema:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije. Jabuke ubacite u kipuću vodu na nekoliko minuta dok ne omekšaju. Pripremite nadjev tako da maslac umijesite s brašnom i ostalim sastojcima. Omotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač dok pripremate ostalo.
U velikoj zdjeli mijesite brašno, maslac, jaja, šećer, cimet i mlijeko. Kada se smjesa poveže, dodajte oguljene i naribane jabuke. U lim za pečenje sipajte smjesu i posipajte brusnicama. Potom iz zamrzivača izvadite nadjev i prstima ga umrvite po vrhu ili naribajte na krupni ribež. Pecite 45 minuta na 180 stupnjeva do zlatne boje.

https://www.instagram.com/p/Bn6RN_Hiw54/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=ps24ivmfdc84

MUFFINI OD JABUKA

Sastojci:

  • 2 velike crvene jabuke
  • 115g maslaca
  • 150g kokosovog šećera
  • 140ml mlijeka po izboru 
  • 1 jaje
  • 280g brašna (bez glutena!)
  • 1/2 šalice sjeckanih badema
  • 1 žlica praška za pečenje
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli

** vanilin šećer i cimet za posipanje

Upute:

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. S par kapi kokosovog ulja namastite kalup za muffine. Jabuke ogulite i nasjeckajte na kockice. Sve sastojke ubacite u veliku zdjelu i dobro sjedinite.  Žlicom rasporedite smjesu po kalupu tako da otvore napunite do pola. Posipajte mješavinom vanilin šećera i cimeta. Pecite  20 minuta na 180 stupnjeva i ohladite prije nego ih vadite.

 

https://www.instagram.com/p/BoRWHB0F9oX/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1ni91l148iyv

HRSKAVE PUNJENE JABUKE

Sastojci:

  • 6 velikih jabuka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda
  • 2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 šalice sjeckanih badema
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 1 šalica brašna
  • 1/2  šalice zobi
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 žlice cimeta
  • 1 žličica praška za pečenje
  • 3 žlice kokosovog ulja

Priprema:

Pećnicu uključite na 180 stupnjeva. Gornje vrhove jabuka izrežite, a sredinu udubite nožem ili žlicom te meso jabuke nasjeckajte na kockice. Komadiće u zdjeli promiješajte s medom, limunom, vanilijom, cimetom, bademima, muškatnim oraščićem i soli. Smjesom napunite jabuke. Sastojke za nadjev dobro izmiješajte u zdjeli i rasporedite po vrhovima jabuka. Posložite ih u lim za pečenje i pecite 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva. Jabuke su gotove kad se pojave mjehurići i vrhovi poprime zlatnu boju. Po želji poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije na vrhu.

https://www.instagram.com/p/BoJxNByghND/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1uludn2g3w5bz

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads