Himalajska sol – najčišća, najzdravija i jedina koja nam treba

Sigurno ste puno puta čuli o tome kako je sol nezdrava. Međutim, naš organizam ne može živjeti bez soli. Koju sol onda trebamo unositi i u kojim količinama?

Sol ili natrijev klorid (NaCl) vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje. Sve tjelesne tekućine – krv, znoj, slina i suze su slane. Naše tijelo ne može proizvesti sol, pa je moramo unositi preko hrane. Nedostatak soli unosi kemijsku neravnotežu u organizam. Bez soli, naš mišićni i živčani sustav prestao bi funkcionirati. Ipak, nije svejedno kakvu sol konzumiramo. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli.

Himalajska sol najčišća je sol na svijetu. Sadrži 84 minerala i elementa istovjetna onima u ljudskom tijelu

Rafinirana sol je štetna

U svakodnevnoj uporabi najčešće koristimo rafiniranu (kuhinjsku) sol čija je kemijska struktura tijekom procesa prerade i sušenja na visokim temperaturama promijenjena. Takva sol više ne sadrži vrijedne elemente i minerale, te u konačnici organizmu donosi više štete nego koristi. Kuhinjska sol sastoji se od 97,5% natrijevog klorida i dodataka poput joda i različitih kemikalija, između ostalog i aluminija, kojem je svrha sol očuvati suhom. A aluminij je toksični metal koji se povezuje s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.

Velik udio natrija u kuhinjskoj soli također uvelike šteti organizmu. Osim što oslabljuje imunitet, pretjerana upotreba rafinirane soli povezuje se s:

~ visokim tlakom
~ bolestima srca
~ bubrežnim i želučanim oboljenjima
~ žučnim i bubrežnim kamencima
~ osteoporozom
~ reumatskim oboljenjima
~ nastankom celulita

Naravno, sol nam je potrebna. No, ne bilo koja, nego samo ona koja nije upropaštena procesom prerade i nepotrebnim dodacima.

Zdravija alternativa

Nerafinirana morska ili kamena sol bolji su izbor – pod uvjetom da se koriste u razumnim količinama. Naime, bilo kakva sol, uključujući i prirodnu, nanijet će štetu organizmu budemo li hranu koju jedemo previše solili.

Ipak, i među prirodnim solima postoji velika razlika. Morska sol zahvaljujući sve većem zagađenju mora, više nije toliko zdrava. Iz tog razloga većinom se pročišćava i dolazi na stol kao rafinirana. Usto, neovisno o tome što sadrži vrijedne minerale i elemente u tragovima, pod mikroskopom je vidljivo kako morska sol ima nepravilnu kristalnu strukturu, odvojenu od prirodnih elemenata. Zbog toga naš organizam nema puno koristi od vrijednih sastojaka morske soli. Naime, tijelo mora uložiti veliku energiju kako bi ih apsorbiralo. Korist od morske soli stoga je, zapravo mala, u odnosu na utrošak energije.

Slično je i s kamenom soli, čija je kristalna struktura također nepravilna, pa s biofizičkog i biokemijskog stajališta nemamo puno koristi od vrijednih elemenata koji se u njoj nalaze. Ono što soli omogućuje pravilnu kristalnu strukturu je vremenski dugotrajan, uporan tektonski pritisak. Drugim riječima, jedini način da, uz natrijev klorid, što sol u osnovi jest, u organizam unesemo i brojne vrijedne elemente, jest uporaba soli uravnotežene kristalne strukture.

Himalajska sol

Himalajska sol je jedina sol koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture naše tijelo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbirati sve vrijedne minerale i elemente u tragovima. Himalajska sol je ujedno i najčišća sol na svijetu. Sadrži 84 minerala i elementa istovjetnih onima u ljudskom tijelu. A dostatna količina minerala, elemenata u tragovima i elektrolita nužna je za očuvanje zdravlja. Bilo kakav njihov nedostatak ili neuravnoteženi unos uzrokuje promjene u tjelesnim funkcijama, zbog čega ‘obična’ sol i jest nezdrava. Takva sol za razliku od himalajske, između ostalog, ne sadrži nimalo elektrolita poput kalija, kalcija i magnezija koje gubimo, primjerice, pojačanim znojenjem tijekom velikih vrućina, tjelovježbe ili bolesti.

Himalajska sol smatrala se rezerviranom za kraljeve i od davnina je na glasu kao bijelo zlato.

Himalajska sol pripada u skupinu kamenih soli. No, za razliku od ostalih, nastala je pod golemim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 milijuna godina. Podrijetlom iz pramora, potpuno ekološki čistog sustava, dobiva se u podnožju Himalaje. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njezini vrijedni sastojci.

Bijelo zlato

Tradicionalno, himalajska sol smatrala se rezerviranom za kraljeve i od davnina je na glasu kao bijelo zlato. Najkvalitetnije gromade melju se u jestivu sol. Krupnije mljevena, koristi se u kupkama i različitim tretmanima. Pokazala se vrlo učinkovitom u liječenju reume, astme, alergija i različitih kožnih bolesti. Može se koristiti i za inhalaciju, primjerice, kod problema sa sinusima, upale grla, astme ili bronhitisa.

Tople nijanse ružičaste boje znak su da je himalajska sol bogata mineralima.

Ustanovljeno je kako zagrijavanjem ionizira zrak, čineći ga čišćim i zdravijim, zbog čega se od pojedinih komada himalajske soli izrađuju popularne svjetiljke i svijećnjaci. Također, smatra se kako eliminira štetna elektromagnetska zračenja, pa je takve svjetiljke preporučljivo držati pokraj televizora i računala.

Konzumiranje prirodne, cjelovite soli poput himalajske blagotvorno djeluje na kompletan organizam. Smatra se kako  himalajska sol:

~ regulira razinu vode u organizmu
~ opskrbljuje organizam vrijednim nutrijentima
~ izbacuje višak kiseline iz stanica
~ prirodni je antihistaminik
~ čisti pluća, podupire zdravu dišnu funkciju
~ umanjuje začepljenje sinusa
~ regulira probavu
~ jača libido
~ pomaže apsorpciji hrane u crijevima
~ uravnotežuje razinu šećera u krvi
~ regulira rad srca i krvni tlak
~ čuva zdravlje krvnih žila
~ štiti bubrege i žučni mjehur
~ pomaže opuštanju i zdravom snu
~ sprječava grčenje mišića i održava kosti čvrstima
~ pomlađuje organizam

Napravite sami ljekovite kugle za kupanje od himalajske soli

Bhutan – kraljevina na padinama Himalaja

 

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads