Anti-aging pigmenti iz prirodnih izvora

Životni vijek se produžuje, a broj zdravih aktivnih godina za mnoge je osobe u zlatnoj dobi sve veći. Taj trend rezultat je bolje zdravstvene skrbi, kvalitete života, higijene i općenito napretka civilizacije.
Iako još uvijek nije moguće zaustaviti učinke starenja, neki od biokemijskih mehanizama razjašnjeni su znanstvenim studijama. Važnu ulogu u tim mehanizmima mogu imati biološki aktivni spojevi prirodnog porijekla, posebice biljni pigmenti.

Kad se razmatra povoljan učinak prehrane i prirodnih tvari na tijelo čovjeka u obzir valja uzeti i okolišne, kronološke i hormonalne čimbenike. Jedan od najznačajnijih okolišnih čimbenika koji potiče proces starenja je oksidacija biomolekula. U njoj važnu ulogu imaju reaktivni kisikovi spojevi (slobodni radikali) koji između ostalog uzrokuju i starenje kože.

Anti-aging supstance najveću su primjenu pronašle u dermatologiji budući da se najvidljiviji znakovi starenja pojavljuju na našem najvećem organu – koži. Znakovi se pojavljuju u obliku bora, najvećih izdajica moderne zlatne generacije. Međutim, njihovo djelovanje reflektira se na svim tjelesnim stanicama.

Sinergijski se učinak postiže kada se fitokemikalije i biljni pigmenti unose i oralnim putem, pripravcima i cjelovitom hranom prirodno bogatim tim biološki aktivnim spojevima.


Fitokemikalije u anti-aging medicini 

Brojne se fitokemikalije koriste u pripravcima koji se nanose izravno na kožu. Sinergijski se učinak postiže kada se fitokemikalije i biljni pigmenti unose i oralnim putem, pripravcima i cjelovitom hranom prirodno bogatim tim biološki aktivnim spojevima. Brojna istraživanja ukazala su na antioksidacijska djelovanja raznih biljnih pigmenata koji se primjenjuju u anti-aging medicini. 


To su:

  • crveni pigmenti antocijani iz bobičastog voća
  • zeleni pigment klorofil iz zelenog povrća
  • žuti pigment kurkumin iz kurkume
  • skupina narančastih i crvenih pigmenata karotenoida iz raznovrsnog voća, povrća i algi
  • tamno zeleni fikocijanin iz alge Spirulina


Moćni anti-age pigmenti

Karotenoidi su moćne fitokemikalije koje djeluju kao snažni antioksidansi i imaju antikarcinogena svojstva. Osobito imaju povoljan učinak na kožu budući da štite od stalne izloženosti štetnim sunčevim zrakama i drugih karcinogena iz okoliša, neutralizirajući djelovanje slobodnih radikala. U kontekstu zaštite kože od štetnih čimbenika i prijevremenog starenja osobito se ističe beta-karoten.

Beta-karoten je najkoncentriraniji u mrkvi, a često nosi naziv „prirodni suncobran“, zbog svoje učinkovitosti u zaštiti kože od opasnog ultraljubičastog zračenja.

Astaksantin također pripada skupini karotenoida, molekula koje se u prirodi stvaraju u biljkama i njihovim mikroskopskim srodnicima – mikroalgama. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidativna aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na brojne zdravstvene tegobe i posebice starenje stanica. Znanstvena literatura govori u prilog astaksantinu. Ističe zaštitni učinak na prevenciju oštećenja izazvanih UV-zračenjem, protuupalno i snažno antioksidativno djelovanje.

Žuti pigment kurkumin sve je popularniji dodatak koji se istražuje u brojnim kliničkim studijama. Ima antioksidativno, protuupalno i antikarcinogeno djelovanje, a istražuje se i kao pomoć kod neurodegenerativnih bolesti.

Fikocijanin je plavi pigment iz modrozelene alge Spirulina koji također posjeduje antioksidacijsko djelovanje, ali i imunomodulatorno, hepatoprotektivno i detoksikacijsko djelovanje.

Danas je, zahvaljujući brojnim istraživanjima, dokazano da je aktivna molekula zelenih biljaka klorofil, a pokazano je da može imati detoksikacijsko, deodorirajuće i iscjeljujuće djelovanje. Osim toga, poznato je i bakteriostatsko djelovanje klorofila te povoljno djelovanje na prevenciju i terapiju anemije.

Autorica: r.sc. Darija Vranešić Bender

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads