Magnezijev klorid

Magnezijev klorid mnogi su zdravstveni djelatnici zbog njegove djelotvornosti prepoznali kao “glavni magnezijev spoj” i za prehrambenu i za lokalnu primjenu. Magnezij je nedvojbeno terapijski izvrstan za ljudsko tijelo, no puno je toga ostalo neizrečeno o vrstama i kvaliteti različitih oblika magnezija. Ne osiguravaju sve vrste magnezija iste koristi. Poput ostalih minerala s prehrambenom vrijednošću, magnezij se pojavljuje u prirodi u raznim anorganskim i organskim oblicima. Svaki od tih oblika ima promjenjive stupnjeve učinkovitosti u ljudskoj biokemiji.

  • u obliku dodatka prehrani, magnezijev oksid, najčešći oblik magnezija u slobodnoj prodaji, no pokazao se kako ima vrlo nisku razinu apsorpcije, čak i do samo 4%
  • ostali oblici magnezija, posebno prirodno dostupan magnezijev klorid, pokazali su kako postižu puno veću biodostupnost

Odabir lako topivog oblika magnezija donosi visoku učinkovitost i mnoge dobrobiti za zdravlje. Stoga je magnezijev klorid posebno preporučljiv za brzodjelujuću terapijsku upotrebu. Posebno siguran i prirodan oblik sada je dostupan u obliku čistog magnezijevog ulja ili kao magnezijeva sol za kupanje. Oba ova oblika dobivena su iz netaknutih morskih dubina i testirani na čistoću od zagađivača.

S vremenom, kako starimo, proizvodnja kloridne kiseline u želucu se smanjuje, često dramatično i skoro uvijek ostane nedijagnosticirana.

Zašto magnezijev klorid?

Dr Carolyn Dean, autorica je knjige The Magnesium Miracle (“Čudo magnezija”) i stručnjakinja za terapiju magnezijem. Prema njoj, magnezijev klorid i ostale anorganske magnezijeve soli pojavljuju se kao metal-vezivni (metal-ligand) kompleksi, tvari povezane oko jednog središnjeg atoma metala, u ovom slučaju magnezija. Svakom od tih metal-vezivnih spojeva može se pridružiti “konstanta stabilnosti” koja određuje njihovu relativnu sposobnost prelaska u ionski oblik.

Konstanta stabilnosti se kreće u opsegu vrijednosti od ispod 1 do blizu 20. Obzirom na oblike magnezijevih dodataka prehrani, biodostupnost tvari veća je čim je konstanta stabilnosti bliže nuli. Manja konstanta stabilnosti predstavlja topive komplekse, lakše razgradive u ionski oblik zbog biodostupnosti. To je važno jer mi ne apsorbiramo magnezij u obliku samog spoja magnezijevog klorida već kao slobodan magnezij i ione klora.

Konstanta stabilnosti za uobičajene magnezijeve spojeve

Ova tablica prikazuje konstantu stabilnosti za neke uobičajene magnezijeve spojeve. Niža vrijednost konstante prikazuje veću biodostupnost.

Magnezijev spoj Konstanta stabilnosti Ioniziranost
Magnezijev klorid 0 Potpuno ioniziran
Magnezijev acetat 0,51 Uglavnom ioniziran
Magnezijev glukonat 0,7 Uglavnom ioniziran
Magnezijev laktat 0,93 Uglavnom ioniziran
Magnezijev malat 1,55 Uglavnom ioniziran
Magnezijev glutamat 1,9 Uglavnom ioniziran, ali neurotoksičan
Magnezijev aspartat 2,43 Uglavnom ioniziran, ali neurotoksičan
Magnezijev citrat 2,8 Uglavnom ioniziran

 

Potentnost magnezijevog klorida jasno je vidljiva iz ovih podataka. S konstantom stabilnosti jednakom nuli, magnezijev klorid sasvim je ioniziran u širokom opsegu vrijednosti pH. Od niskog pH 2-3, koji se nalazi u želučanoj kiselini, pa do lagano alkalnog fiziološkog pH 7,4, koji se nalazi u vanstaničnim tekućinama, poput seruma i limfe.

Normalan pH kože lagano je kiseo, 4,5-6 i stvara savršeno okruženje za potpunu ionizaciju magnezijevog klorida. Zbog toga je optimalan unos u potkožno tkivo moguć lokalnom primjenom magnezijevog klorida, kako se primjenjuje u transdermalnoj terapiji magnezijem.

Magnezijev klorid pomaže probavi

Što se tiče utjecaja magnezijevog klorida na zdravlje, koristi su zadivljujuće. Mnogi istraživači podržavaju stav da je magnezijev klorid najbolji oblik dodatka prehrani. Djelomično i zato što klorid i ma ključnu ulogu u proizvodnji kloridne kiseline (HCl) u želucu.

Neke osobe jednostavno ne proizvode dovoljno kloridne kiseline. To može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima koji se odnose na metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari. Manjak može nastati zbog raznih poremećaja koji utječu na želudac ili, jednostavno, zbog individualnih razlika ili ostalih nepoznatih razloga. S vremenom, kako starimo, proizvodnja kloridne kiseline u želucu se smanjuje, često dramatično i skoro uvijek ostane nedijagnosticirana.

Korištenje magnezijevog klorida kao magnezijevog dodatka prehrani ima dodanu vrijednost u tome što pomaže smanjiti potencijalne probleme koji mogu nastati konstantno opadajućim lučenjem želučane kiseline. U te probleme možemo uključiti:

  • oslabljenu apsorpciju vitamina i minerala
  • nepravilnu – nepotpunu probavu
  • povećanu podložnost na neželjene bakterije, viruse i gljivice koji prolaze kroz crijeva

Prednosti proizlaze iz povećanog sadržaja klorida koji se nalazi u magnezijevom kloridu. Taj je sadržaj dovoljan da poveća proizvodnju želučane kiseline i time povećava apsorpciju i samog magnezija te poboljšava ukupnu učinkovitost probave. Tako se stvara povoljno okruženje za asimilaciju kritičnih mikronutrijenata važnih za zdravlje, osobito kako starimo.

Ulje magnezijevog klorida

Učinkovitost magnezijevog klorida posebno se postiže lokalnom primjenom na koži u obliku poznatom kao “ulje magnezijevog klorida”. Pozitivna iskustva liječnika i korisnika vezano uz njegove dobrobiti, a postignute lokalnom primjenom, naglašavaju praktičnost i djelotvornost u rješavanju različitih simptoma, uključujući i one koji se odnose na kožu, mišiće i živčani sustav.

Pobornici (korisnici) preparata magnezijevog klorida Ancient Minerals detaljno opisuju trenutačni i dubinski utjecaj magnezija u lokalnoj (transdermalnoj) primjeni na njihovo zdravlje. A oralne su doze različitih magnezijevih spojeva podbacile u odnosu na očekivanja.

Mala studija koju je provela dr. Norman Shealy, osnivačica Američkog holističkog zdravstvenog udruženja (American Holistic Medical Association) pruža dokumentirano istraživanje o utjecaju lokalne primjene magnezijevog klorida na krvnu sliku. Dr. Shealy usporedila je unutarstanične razine magnezija učesnika istraživanja prije i poslije određenog perioda svakodnevne lokalne primjene magnezija pomoću magnezijevih kupki i sprejanja uljem magnezijevog klorida.

Kod 75% učesnika primjećeno je značajno poboljšanje. Dr. Shealy je zaključila kako jedinstvena svojstva superzasićenog magnezijevog klorida omogućavaju uspješnu apsorpciju u koži, povećavajući unutarstanične razine magnezija kod većine učesnika.

Snaga magnezija i njegova asimilacija

Često postavljeno pitanje je koji se postotak ulja magnezijevog klorida, gela, losiona ili pahuljica apsorbira u koži? I koliko su stvarno topički preparati (za lokalnu primjenu) magnezijevog klorida apsorbirani u odnosu na oralno korištenje?

Fickov zakon difuzije kaže kako je apsorbirana količina neke otopine (npr. ulja magnezijevog klorida) direktno ovisna o:

  • koncentraciji otopine
  • vremenskom trajanju tijekom kojeg je otopina u kontaktu s membranom (npr. kožom)
  • dodatne varijable, uključujući mjesta primjene na koži, temperaturi otopine i dr.

I dok ovi faktori omogućavaju uvid u uvjete koji pogoduju djelotvornom upijanju magnezijevog klorida u kožu, konačni precizni odgovor koliko miligrama je apsorbirano je, naravno, nedostižan in vivo (na živo). Točne vrijednosti su podjednako nepoznate kad se govori o oralnim dozama.  Previše je faktora koji utječu na to koliko i kako brzo se magnezij asimilira i nakon toga šalje u krvotok, bilo to oralno ili preko kože.

Međutim, učinkovitost kože u preuzimanju magnezija u kombinaciji s mnogim koristima magnezijevog klorida u lokalnoj primjeni, sigurno omogućava dobar temelj za brze rezultate kod korisnika. Ono što je mjerljivo je utjecaj na krvnu sliku, kako je pokazala studija dr. Shealy, zajedno s trenutačnim poboljšanjem zdravlja u obnavljanju stanica s manjkom magnezija.

Ono što svi koji imaju iskustva s lokalnom primjenom magnezija priznaju: magnezijev klorid nedvojbeno donosi više iskoristivog magnezija u stanice nego bilo koji drugi oblik, pogotovo kad se koža koristi kao primarni put unosa.

Nedostaci oralnih magnezijevih dodataka prehrani

Važno je napomenuti da oralni magnezij (unešen oralnim putem) predstavlja izazov za puno ljudi. Za mnoge, ti izazovi postaju ograde za uspješno obnavljanje razine unutarstaničnog magnezija.

Prvo, stvarne razine apsorpcije oralnih magnezijevih dodataka su rijetko uzete u obzir kad se daju preporuke o doziranju. Korištenje slabo ioniziranih oblika magnezija može time rezultirati neuspješom nadopunom. Studija iz 2001. g. pokazala je da magnezijev oksid, jeftin magnezijev kompleks, uključen u mnoge popularne prehrambene dodatke, može imati djelomičnu apsorpciju u crijevima od samo 4%. Ako netko uzima uobičajeno preporučenu (iako skromnu) dozu za odrasle od 300-400 mg magnezija po danu u ovom slabo apsorbirajućem obliku, to možemo izjednačiti s iskoristivom dozom od 12-16 mg.

Drugo, možda i važnije, je činjenica da skoro svi magnezijevi dodaci dijele opću tendenciju za laksativnim djelovanjem u crijevima. Utjecaj različitih magnezijevih spojeva na pokretljivost crijeva i mekoću stolice je dodatno pojačan količinom konzumiranom u jednoj dozi.

Što je pojedinačna doza veća, veća je i mogućnost proljeva, a čime se smanjuje vrijeme prolaska kroz crijeva. To je vrlo važno, kako dr. Shealy spominje u svojoj knjizi “Sveta voda, sveto ulje: Izvor mladosti”. Naime, postoji pouzdan dokaz koji kaže da apsorpcija značajno ovisi o magnezijevom zadržavanju u crijevima. Potrebno je, minimalno, 12 sati. Ako je prolazno vrijeme kraće od 12 sati, postotak apsorbiranog magnezija može biti bitno smanjen.

Kad se ove činjenice uzmu u obzir, zajedno s nepredvidljivošću razine oralne apsorpcije magnezija za neku osobu, rezultat postaje nepouzdan u više slučajeva. U odnosu na to, zaobilaženje probavnog sustava lokalnom primjenom magnezijevog ulja, losiona ili gela – ili neke druge transdermalne terapije uključujući magnezijevu kupku ili namakanje nogu – zaobilazi puno poznatih nedostataka koji idu zajedno s oralnom primjenom.

Primjene i prednosti magnezijevog klorida

Brza pretraga na inernetu predočit će tisuće znanstvenih studija koje ističu pogodnosti raznih magnezijevih spojeva u ljudskoj biokemiji. Od migrena i kontrole bolova do depresije, anksioznosti, nesanice i pamćenja, magnezij je jasno pokazao raznovrsnost i širinu svoje ućinkovitosti.

Međutim, magnezijev klorid pokazao je jedinstvene osobine izvan domene drugih anorganskih soli koje su nam posebno zanimljive. Kako je otkrio francuski kirurg Pierre Delbet 1915. godine:

  • primjena otopine magnezijevog klorida na otvorene rane ima povoljan utjecaj na aktivnost leukocita i fagocitozu, čineći ga savršenim za čišćenje rana
  • oralni magnezijev klorid je snažan imuno-stimulans, pokazujući vidljivi efekt jačanja organizma

30 godina kasnije još jedan francuski liječnik, A. Neveu, koristio je oralno magnezijev klorid za široki opseg poremećaja, koristeći podsticanje imunološkog sustava koje magnezijev klorid pruža.

Dr. Jose Perez Albela Beraun, ravnatelj Instituto Bien de Salud u Limi, u Peruu, vatreni je pristalica magnezija, a upravo magnezijev klorid je oblik koji skoro isključivo koristi u svom radu. Dr. Albela širi glas o magnezijevom kloridu i zdravlju putem radijskih emisija, javnih predavanja, preko kolega, a u stvari, on proizvodi i distribuira pakete magnezijevog klorida, često ih poklanjajući potrebitima. Priče o uspjesima pacijenata dr. Albele mogle bi ispuniti cijelu knjigu.

Uspostava optimalnog zdravlja

Magnezijevo ulje, tekući magnezij, magnezijev sprej – sva se ova imena odnose na koncentriranu otopinu magnezijevog klorida koja se primjenjuje na kožu. Sve su to favoriti mnogih holističkih zdravstvenih radnika. Dr. Carolyn Dean opisuje izvanredne koristi koje imamo od magnezijevog ulja: “Vrlo zanimljiv dodatak magnezijevoj obitelji je proizvod ugrubo nazvan magnezijevo ulje. To uopće nije ulje već superzasićena otopina magnezijevog klorida. Magnezijevo ulje se može špricati ili utrljati u tijelo i brzo se apsorbira kroz kožu. Pomaže u znatnom povećanju količine magnezija u tjelesnim tkivima i zaobilazi probleme koje neki ljudi imaju s mekom stolicom kad pokušaju unositi u organizam dovoljne količine magnezija da zadovolje svoje potrebe. To može biti posebno važno za slučajeve značajnog manjka magnezija koji su bili tretirani magnezijem intravenozno, prije nego je naišlo magnezijevo ulje.”

Obzirom da nisu svi magnezijevi dodaci prehrani isti, isplati se uzeti u obzir učinkovitost raznih oblika magnezija prije odabira najboljeg. Brzodjelujuća sposobnost magnezijevog klorida da apsorbira magnezij bolje od oralnih oblika, čini ga savršenim za uspostavu optimalnog zdravlja.

Magnezij čini čuda za naše zdravlje

Magnezij –  oblici, izvori i sve što trebate znati

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads