Oči su ogledalo zdravlja

Oči govore sve: jesmo li sretni, tužni, jesmo li se naspavali, imamo li povišenu temepraturu….Uistinu su pravo ogledalo zdravlja. A pogled u naše oči liječnicima često može biti i dobar putokaz. No, gotovo da ne postoji žena koja ne voli istaći oči i jako smo nesretne ako imamo podočnjake koje ni jedan korketor ili puder ne prekriva. No, tada problem nije samo estetski. Nažalost, uglavnom je zdravstveni.

Najčešći uzrok tamnih krugova oko očiju su proširene kapilare koje se primjećuju kroz kožu jer je debela samo 0,5 milimetara, ali mogu biti i posljedica pomanjkanja sna, znak alergija, nekih bolesti, slabe cirkulacije, hormonalnog poremećaja ili genetike.

Podočnjaci otkrivaju bolesti bubrega

Otečeno područje ispod očiju, točnije vrećice, mogu biti pokazatelji nekih bolesti. Delikatno područje oko očiju u izravnoj je vezi s bubrezima i debelim crijevom. Ako vas, osim tamnih vrećica ispod očiju, muči stalan umor, metalni okus u ustima, imate li problema s učestalim mokrenjem, muče vas natečene noge, gležnjevi, lice i ruke, imate vrtoglavice i probleme s koncentracijom, svrbež ili osip na koži, bilo bi dobro prekontrolirati funkcioniranje tih organa. Naime, u ranom stadiju teško je dijagnosticirati bolesti bubrega.

Drugi uzrok tamnih krugova oko očiju može biti hipotireoza. Usporen rad štitnjače utječe na dvije od stotinu žena.

Nadalje, brza prehrana na koju smo zbog dnevnog ritma često osuđeni, ne pridonosi ljepoti. Naime, višak soli u prehrani prouzročit će zadržavanje vode u organizmu, a posljedica toga su vrećice ispod očiju, natečenost nogu, stopala, gležnjeva i trbuha. Svedite takvu hranu na minimum i pijte puno vode da biste isprali sol iz organizma. Ako ste isključili sve gore navedene simptome, a i dalje vas muči ovaj problem, pokušajte s programom detoksikacije da biste uklonili otrove iz organizma.

Dermatolozi smatraju da su za tamne krugove oko očiju krive iste kemijske reakcije koje uzrokuju nastajanje modrica.

Periorbitalno područje (podočnjaci, očni kapci, nabori u uglovima očiju, bore) čini najtanja koža, a kao i ostatak našeg “tjelesnog omotača” premrežena je kapilarama. Krv se u tim žilicama nakuplja i ne odlazi. Uslijed povećana hidrostatskog tlaka, krv prodire izvan stijenki krvnih žila u tkivo, gdje se razgrađuje. Podočnjake povezujemo s tamnim kolutovima ili s otečenošću ispod očiju. Uslijed razgradnje krvi, nastaje pigmentacija koja se s vremenom taloži, što stvara tamne kolutove ispod očiju. To su pigmentirani ili obojeni podočnjaci.

Alergije su poseban problem

Među ostalim uzročnicimatamnih kolobara oko očiju su alergije, i to na dva načina. Prvi je taj da alergijska reakcija prouzroči tamne mrlje ispod očiju, a drugi da nakon trljanja tog osjetljivog dijela, ono postane tamnije. Također, tu su i Sunčeve zrake koje utječu na produkciju melanina, pigmenta u našoj koži odgovornog za tamnjenje.

Kao što tamni ostatak lica, tako mogu potamnjeti i podočnjaci. Zato ih treba posebno zaštititi.

Izravno povezan s tamnim podočnjacima je i umor jer čini kožu bljeđom, ističući pritom pogled, i to ne na način na koji mi to želimo. Na kraju, na popis uzročnika podočnjaka treba uvrstiti i starenje, taj neizbježan proces koji našu kožu čini sve tanjom, a sve nesavršenosti vidljivijima.

Anamarija Kronast

Novinarka i urednica s petnaest godina iskustva u vodećim hrvatskim print i online medijima.

WordPress Ads